Παρατάθηκε η επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας

Και με τη… βούλα του υπουργείου Οικονομικών, «τρέχει» πλέον η τρίμηνη παράταση της κρατικής επιδότησης δόσεων δανείων «ΓΕΦΥΡΑ 1», που καλύπτει πληττόμενους από την πανδημία δανειολήπτες και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Η τρίμηνη επιδότηση θα αφορά στους υφιστάμενους δικαιούχους, οι οποίοι είτε λαμβάνουν, είτε ήδη έλαβαν την επιδότηση για εννέα μήνες και έτσι πλέον θα λάβουν την οικονομική στήριξη συνολικά για δώδεκα μήνες. Υπενθυμίζεται ότι, η κρατική επιδότηση περιλαμβάνει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου.

Οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια, καθώς η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Για αυτούς που έχει ολοκληρωθεί η εννέα μηνών επιδότηση, θα καταβάλουν το μέρος της δόσης που τους αναλογεί για ακόμα τρεις μήνες, με έναρξη τον μήνα Οκτώβριο και τους επόμενους δύο μήνες: Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Για τους υπόλοιπους δικαιούχους που δεν έχει ολοκληρωθεί η εννεάμηνη επιδότηση, θα συνεχίσουν να καταβάλουν το μέρος της δόσης που τους αναλογεί για ακόμα τρεις μήνες μετά το πέρας του εννεαμήνου.

Για τους τρεις αυτούς μήνες, η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των πληγέντων, διαμορφώνεται ως εξής:

Για όσους έχουν ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 40% της μηνιαίας δόσης.

Για όσους έχουν ρυθμίσει δάνεια που είχαν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 35% της μηνιαίας δόσης.

Στα δάνεια που είχαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και έχουν πλέον ρυθμιστεί, η επιδότηση ανέρχεται στο 20% της μηνιαίας δόσης.

Επίσης, το ποσό που κρίνει εφεξής, τη ληξιπροθεσμία του οφειλέτη στο πλαίσιο τήρησης των υποχρεώσεών του, διαμορφώνεται στο ύψος των δύο μηνιαίων δόσεων.

Αναφορικά με την επιδότηση πληγεισών επιχειρήσεων, που καλύπτονται από το «ΓΕΦΥΡΑ 2», μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη λάβει έγκριση της επιδότησης, μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου, ώστε να ρυθμίσουν τα δάνεια τους και στη συνέχεια θα λάβουν την κρατική επιδότηση για συνολικά 8 μήνες. Επίσης, το ποσό που κρίνει εφεξής, τη ληξιπροθεσμία του οφειλέτη στο πλαίσιο τήρησης των υποχρεώσεών του, διαμορφώνεται στο ύψος των δύο μηνιαίων δόσεων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα