Παπαδημούλης για Συμφ. Σταθερότητας: Κάποιοι θέλουν να παραπέμψουν στις καλένδες την ανεπαρκή πρόταση της Κομισιόν

Ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, πραγματοποίησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς (TheLeft), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, στη συζήτηση με θέμα: «Συμπεράσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23-24 Μαρτίου 2023 – Δηλώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής». Την Κομισιόν εκπροσώπησε η Πρόεδρος Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρός του, Σαρλ Μισέλ.

Απευθυνόμενος προς τους Προέδρους της Κομισιόν και του Συμβουλίου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε τα εξής:

««Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Κύριε Μισέλ και κυρία Φον ντερ Λάιεν, η Σύνοδος Κορυφής είχε μια πολύ πλούσια ατζέντα. Αλλά τώρα που έχουμε την ευκαιρία να την συζητούμε μετά την Σύνοδο Κορυφής, πρέπει να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά φτωχά και η ευθύνη βαραίνει εσάς κε Μισέλ, το Συμβούλιο, περισσότερο από την Κομισιόν – να είμαστε ειλικρινείς.

Ήταν στην ατζέντα οι αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Η Κομισιόν με καθυστέρηση χρόνων, κατέθεσε μια πρόταση που αν και ανεπαρκής, είναι ένα μικρό θετικό βήμα. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας, εδώ και χρόνια, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και τι αποφασίσατε κε Μισέλ; Ότι προσυπογράφετε τα συμπεράσματα του Ecofin του Μαρτίου, τα οποία τι λένε; Ότι δεν καταλήξατε γιατί διαφωνείτε μεταξύ σαςΔιότι κάποιες κυβερνήσεις μέσα στο Συμβούλιο, βλέποντας το πράγμα εγωιστικά και αναβλητικά, θέλουν να ‘σκοτώσουν’ και να ‘παραπέμψουν στις καλένδες’ αυτή την ανεπαρκή πρόταση της Κομισιόν – που είναι προϋπόθεση για να γίνουν οι επενδύσεις.

Το δεύτερο θέμα αφορά την τραπεζική κρίση που έχουμε. Η Κομισιόν έχει καταθέσει μια πρόταση για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (“EDIS”), την οποία στηρίζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Που φρενάρει επί χρόνια; Πάλι στο Συμβούλιο. Κι έρχονται οι καινούριες αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα που άγγιξαν ακόμα και την Deutsche Bank -την λεγόμενη τράπεζα ‘’too big to fail’’-,  κι εσείς ακόμα ‘κλώθετε’ αφήνοντας τα χρόνια να περνούν.

Τέλος, μιλάτε -και σωστά κάνετε- για ανταγωνιστικότητα. Αλλά μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας για την καινοτομία, την έρευνα, τις ευρωπαϊκές επενδύσεις, το ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας -που προτείνατε- με έναν Προϋπολογισμό του 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ; Πού είναι η συνδρομή του Συμβουλίου για να προχωρήσει η συμφωνία για τους Ίδιους Πόρους; Και τι θα γίνει επιτέλους και με την κοινωνική ατζέντα που επί χρόνια και μετά την Σύνοδο του Γκέτεμποργκ, παραμένει μια άδεια ετικέτα, γιατί εσείς στο Συμβούλιο αρνιόσαστε την επιτάχυνση της πολιτικής ενοποίησης;

Επομένως, γι ‘αυτό νομίζω ότι είναι πιο σημαντικό, κα Πρόεδρε, να συζητάμε όχι πριν από τις Συνόδους Κορυφής αλλά μετά από αυτές. Γιατί φαίνεται ότι το καράβι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κύρια ευθύνη του Συμβουλίου πάει πολύ λίγο, πολύ αργά και συχνά και σε λάθος κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα