Πανελλαδικές 2023: Ανέβηκαν οι βάσεις σε Ιατρική, Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές – Ένας στους τρεις εκτός ΑΕΙ

Οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανακοινώθηκαν και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία συνολικά 61.950 υποψήφιοι εισήχθησαν στα ΑΕΙ. Σαφή άνοδο σημείωσαν οι βάσεις περιζήτητων σχολών, όπως είναι οι ιατρικές, οι νομικές και οι οικονομικές. Έτοιμη να καταθέσει μία συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων δηλώνει η κυβέρνηση.

Η Νομική Θεσσαλονίκης κατέγραψε άνοδο 490 μόρια ενώ η Ψυχολογία Φλώρινας 1075. Άνοδος των βάσεων σημειώθηκε στις πολυτεχνικές σχολές του 2ου πεδίου αλλά και στο σύνολο των σχολών του τέταρτου πεδίου. Ένα πεδίο που δέχθηκε φέτος περίπου 1500 περισσότερους υποψήφιους.

Η περιζήτητη Ιατρική κρατά και φέτος τα σκήπτρα. Στον αντίποδα το τμήμα που έχει τη χαμηλότερη βάση για φέτος είναι το «Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης» στην Άμφισσα.

Η Μαρία Λουριδά συγκέντρωσε 19.630 μόρια και είναι πλεον φοιτήτρια στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. «Μου αρέσει αρκετά μα ασχοληθώ με το περιβάλλον και τις ενέργειες γιατί όπως βλέπουμε ακόμα και τωρα με τις πυρκαγιές εχουμε αναφερθεί στην κλιματική αλλαγή και είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε οπότε θα ήθελα να συνεισφέρω» τόνισε.

Με πρόγραμμα και συστηματικό διάβασμα ο Γιώργος Καραγιάννης εισήχθη στην Ιατρική σχολή Αθηνών. «Είναι ένα λειτούργημα αξιοζήλευτο που το χρειάζεται η κοινωνία με υπευθυνότητα, είναι όμορφο να βοηθάς τους ανθρώπους και να τους αγαπάς πραγματικά»

Λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δεν μπόρεσε να συμπληρώσει μηχανογραφικό περίπου το 25% με 30% των μαθητών.

Η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και στη χώρα μας, υπο προϋποθέσεις ήταν ένα από τα ζητήματα που συζήτησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Υπουργό Παιδείας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η στήριξη στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα