Πανδημία: “Η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί γρήγορα να ξεφύγει”

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επισήμανε σήμερα το απόγευμα ότι η έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, κρίθηκε απαραίτητη για να δοθούν απαντήσεις σε επιστημονικά θέματα και να μπει πλαίσιο ενόψει του Δεκαπενταύγουστου. Χαρακτήρισε την πανδημία “επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας”.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή έκτακτη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού, μετά τη μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας τόνισε: “Η κατάσταση μπορεί εύκολα να μας ξεφύγει. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση” ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό.

Εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει συνεχώς και η οποία έχει ομόφωνα τοποθετηθεί για τη χρήση των μασκών και την ωφέλεια τους.

Ο ίδιος απέδωσε την άνοδο των κρουσμάτων στους πιο στοχευμένους ελέγχους, στην αύξηση της μετακίνησης του πληθυσμού και στην αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού όταν δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης. Αναφέρθηκε στα κρούσματα μετά από κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη.

Όπως είπε επίσης ο κ. Τσιόδρας, υπάρχει μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες και ένα σημαντικό μέρος είναι ασυμπτωματικοί. “Έχουμε μεγαλύτερο αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων αλλά ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων” τόνισε.

“Ένα θετικό είναι πως δεν έχει εμφανιστεί πίεση στα συστήματα υγεία” συμπλήρωσε.

Ο δείκτης μετάδοσης Ρ επί του παρόντος δεν είναι μεγαλύτερος του 1 που θα ήταν καταστροφικό.

“Πρέπει να ρίξουμε το Ρ κάτω από το 1. Η μάσκα είναι πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας” είπε.

Χαρδαλιάς: “Είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους”
“Δεν βρισκόμαστε στην περίοδο του lockdown ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά αυτή η ανάγκη”, ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορονοϊό.

“Αν μας δείτε να ξανακάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημάνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε πως δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση.

Συνεχίζοντας, είπε πως “είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους, να περιγράψουμε με σαφήνεια την κατάσταση και τα δεδομένα”.

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ενημέρωση θα γίνεται κάθε φορά που κρίνεται ότι υπάρχει λόγος και επισήμανε ότι δεν είμαστε στον Μάρτιο παρόλο που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί. Η αύξηση αυτή δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, προσέθεσε.

Σχετικά Νέα