

Η εθνική κυριαρχία του Παναμά στη διώρυγά του “δεν είναι διαπραγματεύσιμη”, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών του κράτους της κεντρικής Αμερικής, ο Χαβιέρ Μαρτίνες-Ατσά, αντιδρώντας στην απειλή του Ρεπουμπλικάνου εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πως η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να την προσαρτήσει, χωρίς να αποκλείσει τη χρήση βίας για αυτό.
“Ο πρόεδρος Χοσέ Ραούλ Μουλίνο έχει ήδη δηλώσει ότι η εθνική μας κυριαρχία στη διώρυγά μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη”, τόνισε ο επικεφαλής της παναμαϊκής διπλωματίας, προσθέτοντας πως η παραχώρηση της υποδομής στη χώρα του είναι “αμετάκλητη κατάκτηση”.
Σημειώνεται πως ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε την Τρίτη να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη βία για να προσαρτήσει τη Διώρυγα του Παναμά και τη Γροιλανδία, δηλώνοντας ότι και οι δύο περιοχές είναι “πολύ σημαντικές για την οικονομική ασφάλεια των ΗΠΑ”.
“Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για καμία από τις δύο” απάντησε όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτικό ή οικονομικό εξαναγκασμό στην προσπάθειά του να θέσει υπό τον έλεγχό του τη Γροιλανδία και τη Διώρυγα του Παναμά. “Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω, μιλάτε για τον Παναμά και τη Γροιλανδία. Όχι, δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω για καμία από τις δύο. Αλλά μπορώ να σας πω αυτό, τις χρειαζόμαστε για οικονομική ασφάλεια”.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Μικρά κέρδη στη Λεωφόρο Αθηνών μετά τις αργίες
Επιστροφή στη δράση για τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους τελευταίους να «ζυγίζουν».
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.
ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για τους δασμούς
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη έχει διατυπώσει στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της για την Ουκρανία
Η Ευρώπη εξέφρασε στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της σχετικά με την Ουκρανία κατά.