

Η Παγκόσμια Τράπεζα εμφανίστηκε σήμερα απαισιόδοξη για την παγκόσμια οικονομία, που ασθενεί από την Covid-19, προειδοποιώντας ότι η ανάρρωσή της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρωθούν οι εκστρατείες μαζικού εμβολιασμού.
Το διεθνές οικονομικό ίδρυμα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το 2021, μολονότι έκρινε ότι η υποχώρηση της παγκόσμιας οικονομίας το 2020 ήταν «λιγότερο σοβαρή» απ’ όσο εκτιμούσε αρχικά: -4,3%, αντί για -4,5% που προέβλεπε τον περασμένο Ιούνιο. Το παγκόσμιο ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 4%, αντί για 4,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Ο λόγος της αναθεώρησης αυτής ήταν η αύξηση, στα τέλη του 2020, των μολύνσεων από την Covid-19, η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 και οι πρόσθετοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν, διαταράσσοντας ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα, κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αυτά τα εμπόδια, συνέπεια των οποίων ήταν η επιβράδυνση της ανάπτυξης, οδήγησαν επίσης σε «σημαντική» μείωση των κρατικών και ιδιωτικών εσόδων. Τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν ενώ οι απολύσεις επηρέασαν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Μέτρια η ανάκαμψη
«Η ανάκαμψη είναι πιθανόν (…) να παραμείνει μέτρια αν οι πολιτικοί αξιωματούχοι δεν αναλάβουν αποφασιστική δράση για να σταματήσουν την πανδημία και να εφαρμόσουν τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τις επενδύσεις», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι «βραχυπρόθεσμα οι προοπτικές είναι εξαιρετικά αβέβαιες».
Με βάση το πιο απαισιόδοξο σενάριο (συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και καθυστέρηση στους εμβολιασμούς) η ανάπτυξη θα ανέλθει μόνο στο 1,6% το 2021. Η αισιόδοξη πρόβλεψη (έλεγχος της πανδημίας και επιτάχυνση των εμβολιασμών), κάνει λόγο για ανάπτυξη σχεδόν 5%.
Στις ΗΠΑ η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι θα καταγραφεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%. Στην Ευρωζώνη η αύξηση αυτή θα φτάσει το 3,6% (μετά την υποχώρηση κατά 7,4% το 2020) ενώ στην Ιαπωνία η οικονομική δραστηριότητα θα φτάσει το 2,5%.
Μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση (5% κατά μέσο όρο) στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, συμπεριλαμβανόμενης της Κίνας, όπου προβλέπεται ανάπτυξη 7,9% για φέτος
Σχετικά Νέα
Πορτογαλία: Νίκη της δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές
Η συμμαχία της δεξιάς που βρίσκεται στην εξουσία εδώ κι έναν χρόνο στην Πορτογαλία.
Νιου Τζέρσεϊ: Τέλος στην απεργία των σιδηροδρoμικών μετά από 3 ημέρες – Συμφωνία για αύξηση μισθών
Τα τρένα της NJ Transit θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά σήμερα Δευτέρα, μετά από.
Ρουμανία: Παραδέχθηκε την ήττα του ο εθνικιστής υποψήφιος Σιμιόν
Ο εθνικιστής υποψήφιος στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο οποίος διεξήχθη χθες Κυριακή.
Γαλλία: Να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια κατά τρόπο άμεσο, μαζικό και ανεμπόδιστο στη Γάζα
Η επανέναρξη της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να γίνει κατά.