Ένα κρούσμα κλασικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (BSE) ή αλλιώς νόσου των τρελών αγελάδων, επιβεβαιώθηκε από την κυβέρνηση της Σκωτίας σε φάρμα στο Ayrshire.

Σύμφωνα με το bbc.com, το κρούσμα εντοπίστηκε στο πλαίσιο τεστ ρουτίνας και το ζώο δεν έχει εισέλθει στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Περιορισμοί μετακίνησης έχουν τεθεί σε ισχύ στη φάρμα, καθώς και στην πρωταρχική φάρμα του ζώου και σε δύο ακόμη φάρμες που είχαν πρόσβαση στις ίδιες ζωοτροφές.

Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων θεωρούν ότι η κατανάλωση μολυσμένων ζωοτροφών είναι η κύρια οδός για να μολυνθεί ένα ζώο με BSE.

Ο Σκωτσέζος υπουργός Γεωργίας Jim Fairlie δήλωσε σχετικά: «Μετά την επιβεβαίωση ενός κρούσματος κλασικής BSE στο Ayrshire, η κυβέρνηση της Σκωτίας και άλλες υπηρεσίες ανέλαβαν ταχεία και ισχυρή δράση για την προστασία του γεωργικού τομέα. Αυτό περιελάμβανε τη θέσπιση προληπτικής απαγόρευσης μετακίνησης στο αγρόκτημα. Το γεγονός ότι εντοπίσαμε αυτό το μεμονωμένο κρούσμα τόσο γρήγορα αποτελεί απόδειξη ότι το σύστημα επιτήρησης για την ανίχνευση αυτού του είδους της νόσου λειτουργεί αποτελεσματικά. Θέλω να ευχαριστήσω τον ιδιοκτήτη του ζώου για την επιμέλειά του. Η αποφασιστική του δράση μας επέτρεψε να εντοπίσουμε και να απομονώσουμε το κρούσμα με ταχύτητα, γεγονός που ελαχιστοποίησε τον αντίκτυπό του στον ευρύτερο κλάδο».