Π. Σκουρλέτης: Να ενσωματώσουμε τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ, όχι τον λαϊκισμό του

«Θα μας βλέπετε παντού, μέσα και έξω από τη Βουλή», το μήνυμα του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο και τον δημοσιογράφο Άρη Ραβανό

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο και τον δημοσιογράφο Άρη Ραβανό:

Αισθάνεστε στόχος εντός ΣΥΡΙΖΑ; Πρώτη φορά ένα τόσο κεντρικό στέλεχος δέχεται αρκετά φίλια πυρά.

Θέλω να πιστεύω πως μέσα από τη συζήτηση που άνοιξε, με ανορθόδοξο πράγματι τρόπο, βγαίνουμε περισσότερο συνεννοημένοι μεταξύ μας. Η ανοιχτή και σε βάθος συζήτηση με όρους αλληλεγγύης και συντροφικότητας  για όλους και για όλα, όπως επιβάλλεται σε ένα δημοκρατικό κόμμα, πρέπει να είναι η απάντησή μας προς όλα τα κέντρα που θέλουν να επιβάλουν τους δικούς τους όρους στον μεταξύ μας διάλογο. Πέρα από την προσωπική διάσταση του ζητήματος, στο τέλος της ημέρας τα θέματα είναι βαθιά πολιτικά. Η προσπάθεια στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο κενό.

Μια κομματική διαδικασία όπως το Συνέδριό σας, μπορεί να γίνει θελκτική για τον κόσμο και να αλλάξει το κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς κρίσης του κομματικού φαινομένου, αλλά και των περισσότερων συλλογικοτήτων. Η υπέρβαση αυτής της κατάστασης είναι μια ανοιχτή πρόκληση. Η στόχευσή μας πρέπει να είναι πολλαπλή. Να αντιστοιχιστεί οργανωτικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τα υψηλά ποσοστά της πολιτικής του επιρροής, να γειωθεί μέσα από την ενδυνάμωση της παρουσίας του στους μαζικούς χώρους, να διαμορφώσει μια πιο ουσιαστική σχέση των μελών του με την πολιτική, προσδίδοντας ένα διαφορετικό περιεχόμενο στην έννοια της οργανωμένης δράσης και ένταξης. Με δυο λόγια, να πάει κόντρα στο κυρίαρχο μοντέλο πολιτικής που υποβαθμίζει την αμεσότητα, την ουσιαστική συμμετοχή, και τη συρρικνώνει σε μια οπαδική – πελατειακή σχέση. Έτσι μόνο μπορούμε να διαμορφώσουμε τους όρους μιας μαζικής «εισβολής» νέων ανθρώπων στην πολιτική. Σε αυτή την προσπάθεια καθοριστικός μπορεί να είναι ο ρόλος των νέων τεχνολογιών και των τεράστιων  ψηφιακών δυνατοτήτων που θα αξιοποιηθούν για την προώθηση όλων των παραπάνω.

Πώς θα αντιστοιχιστεί οργανωτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ το 31,5% που έλαβε στις εκλογές; Μήπως απωθεί το σημερινό κόμμα; Εκλογή από τη βάση είναι βήμα προς τα εμπρός ή υπάρχει ο φόβος των μελών μιας χρήσης;

Αυτό το θέμα το έκλεισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω, πάντως, πως με βάση την εμπειρία  των κομμάτων που επέλεξαν τέτοιες διαδικασίες, η επισήμανση  που κάνετε για μέλη μιας χρήσης είναι ορθή.

Τελικά ΣΥΡΙΖΑ αριστερά και νέα προοδευτική παράταξη ή ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο μιας αριστερής σοσιαλδημοκρατίας;

Μην ξεχνάτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί εκείνο το κομμάτι της Αριστεράς που  πραγματικά έχει μπολιάσει την ελληνική πολιτική πραγματικότητα με νέες ιδέες και αναλύσεις και παρά το μικρό, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, μέγεθός του είχε πάντα την ικανότητα να εκφράζει ευρύτερες δυνάμεις. Διεύρυνε τα όρια της αριστερής παράταξης και αποτελεί τον κύριο εκφραστή του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Σε αυτό τον δρόμο πρέπει να συνεχίσει. Βέβαια, οι κυρίαρχοι κύκλοι θα επιχειρήσουν σε μια πρώτη φάση να πετύχουν ό,τι δεν κατάφεραν στις εκλογές ενώ, ταυτόχρονα, θα προσπαθήσουν να τον φέρουν στα μέτρα ενός συστημικού ακίνδυνου δικομματισμού κατά τα πρότυπα του παρελθόντος. Αναφέρομαι στην περίοδο κατά την οποία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ υπήρχε μια προγραμματική σύμπλευση στη βάση μιας νεοφιλελεύθερης συναίνεσης.

Αρκετοί φοβούνται την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν θετικά στοιχεία από την πορεία του ΠΑΣΟΚ που μπορείτε να κρατήσετε;

Ό όρος πασοκοποίηση έχει μια αρνητική φόρτιση και είναι συνυφασμένος με τη νεοφιλελεύθερη μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ, τη διαμόρφωση κλειστών συστημάτων εξουσίας, πελατειακών σχέσεων εξάρτησης, αλλά και σχέσεων διαπλοκής με τα media και την οικονομική ολιγαρχία. Είναι επίσης γνωστό ότι στην Ευρώπη χρησιμοποιείται ως παράδειγμα προς αποφυγή μιας και συνειρμικά παραπέμπει στην πορεία συρρίκνωσης του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε ένας δεν προτείνει μια τέτοια προοπτική, ούτε βέβαια μας το εισηγούνται αυτοί με τους οποίους συμπορευτήκαμε στο πλαίσιο του σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Βεβαίως το φαινόμενο ΠΑΣΟΚ είναι κάτι ευρύτερο που έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο. Ασφαλώς και μπορούμε να ενσωματώσουμε ό,τι θετικό υπάρχει από αυτή την πορεία, π.χ. τη λαϊκότητα του παλαιού ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι τον λαϊκισμό του.

Θα ξαναδούμε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στους δρόμους σε κινηματική διαδικασία;  Με την εμπειρία της τετραετούς διακυβέρνησης, τι πρέπει να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς το πεδίο της κυβερνησιμότητας;

Θα επιχειρήσουμε, μέσα από την αξιολόγηση της κυβερνητικής μας εμπειρίας, να διορθώσουμε λάθη και αστοχίες, έτσι ώστε να βγάλουμε τα πιο γόνιμα συμπεράσματα. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να διαμορφώσουμε μια δυναμική, αξιόπιστη προγραμματική παρουσία στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης αντιμεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Θα μας βλέπετε παντού και μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ έχει μια συνολική μάτια για τα πράγματα. Οφείλουμε με σαφήνεια να μιλήσουμε για το νέο αναπτυξιακό σχέδιο που έχει ανάγκη ο τόπος, τις κοινωνικές συμμαχίες που απαιτούνται για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο, τις προτεραιότητές του, τις νέες παραγωγικές δυνατότητες και το πώς εμείς τις αντιλαμβανόμαστε, τον ρόλο του κόσμου της εργασίας μέσα σε αυτό. Οφείλουμε, επίσης, να εμβαθύνουμε σε αυτό που ονομάζουμε πράσινη οπτική.

Η αξιολόγηση της κυβέρνησης ύστερα από 50 μέρες;

Ό,τι θετικό έχει κάνει μέχρι σήμερα αυτή η κυβέρνηση πατάει πάνω στο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρομαι στη δρομολογημένη κατάργηση των capital controls, στις ψηφισμένες από τον ΣΥΡΙΖΑ 120 δόσεις, αλλά και στη φημολογία για την εξόφληση του χρέους προς το ΔΝΤ που είχε, επίσης, συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση σε παλαιότερο EuroWorking Group. Αντίθετα, στα δικά της μέτρα συμπεριλαμβάνονται η αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ, η αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ, οι σκέψεις για μείωση του αφορολογήτου, η επίθεση στον κόσμο της εργασίας με την κατάργηση  της ρύθμισης για την αιτιολογημένη απόλυση και το καθεστώς προστασίας των εργολαβικών εργαζόμενων. Στο δε θεσμικό επίπεδο προώθησε μια αντιδημοκρατική αντιμεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, τόσο ως προς την αναλογικότητα της ψήφου όσο και ως προς την ακύρωση της ενίσχυσης της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης μέσω των αρμοδιοτήτων που αφαίρεσε από τα κοινοτικά συμβούλια. Πρόκειται λοιπόν για μια συγκεντρωτικά δομημένη κυβέρνηση (ο Πρωθυπουργός υπουργεύει), με τέτοια επιλογή προσώπων ώστε να εκφρασθεί το σύνολο των δυνάμεων του παλαιού  δικομματισμού  που χρεοκόπησαν την Ελλάδα, αλλά και με την παράλληλη προσπάθεια υιοθέτησης ακροδεξιάς ατζέντας.

Σχετικά Νέα