Π. Καμμένος: Η Συνθήκη των Πρεσπών είναι αντισυνταγματική

Οι ΑΝΕΛ θα είναι έτοιμοι το βράδυ της Κυριακής για την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις εθνικές εκλογές, είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, στην εισαγωγική του ομιλία στο Ζάππειο.

Θεωρώντας ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια για προεκλογική περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο», λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας, αλλά και της πορείας της οικονομίας και της αναμενόμενης ανάπτυξης, είπε πως οι ΑΝΕΛ θα επιδιώξουν «την άμεση διενέργεια εκλογών και αν δεν γίνει αυτό, τουλάχιστον τη διαμόρφωση μιας κοινής εθνικής πολιτικής».

Ξεκινώντας την ομιλία του στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «ιδιαίτερη για την Ελλάδα», αλλά και για τον ίδιο, καθώς είναι η πρώτη φορά που δεν βρίσκεται στην Κάρπαθο, στο ετήσιο μνημόσυνο για την «εν ψυχρώ δολοφονία του αντιπτεράρχου Κώστα Ηλιάκη από Τούρκο πιλότο, στις 23 Μαΐου 2006, στη διάρκεια αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών που είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο». Και τόνισε ότι η σκέψη του ελληνικού λαού και όλων των πολιτικών δυνάμεων θα έπρεπε να είναι δίπλα στα στελέχη των ΕΔ που μάχονται προασπιζόμενοι την εθνική κυριαρχία «ιδίως τις στιγμές αυτές που η Τουρκία προκαλεί ανεβάζοντας την ένταση και στην περιοχή του Αιγαίου και με απειλή για “Αττίλα 3” με εισβολή και κατοχή στην κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή στην ευρωπαϊκή ΑΟΖ».

Ο κ. Καμμένος προσέθεσε ότι και ο Πρόεδρος της Τουρκίας προκάλεσε, την Κυριακή 19 Μαΐου από την Σαμψούντα, δηλώνοντας ότι «δεν αναγνωρίζει την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και αντίθετα ανακοίνωσε ότι έγινε γενοκτονία του τουρκικού λαού».

Επισημαίνοντας ότι η απειλή της Τουρκίας αφορά κυρίως την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς η Ελλάδα θα κάνει το καθήκον της στον εθνικό άξονα Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις της Φ. Μογκερίνι, που καταδίκασε τις ενέργειες της Τουρκίας, και του Ζ. Κ. Γιούνκερ. Ωστόσο προσέθεσε ότι «Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο ανακοινώσεις συμπαράστασης σε μια χώρα-μέλος, σημαίνει κοινή άμυνα και εξωτερική πολιτική και ενεργοποίηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του κοινού μηχανισμού άμυνας». Και ζήτησε και από όλες τις δυνάμεις από όλα τα κόμματα που θα προκύψουν μετά τις Ευρωεκλογές την άμεση προσφυγή στην ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού και στην υπεράσπιση από τις ευρωπαϊκές αμυντικές δυνάμεις της ευρωπαϊκής ΑΟΖ, ιδίως σε μια στιγμή που είναι μαζί μας όλες οι μεγάλες δυνάμεις.

Ο Π. Καμμένος είπε ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας “εσκεμμένα δεν συζητήσαμε ποιά Ευρώπη θέλουμε”. Επισήμανε ιδιαίτερα ότι δεν συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν στη νεολαία της Ευρώπης, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Βουλή έκανε δεκτή την πρόταση των ΑΝΕΛ για “ψήφο στα 17”, προσθέτοντας «είναι η ώρα να μειωθεί το όριο ηλικίας από τα 25 στα 18 χρόνια για τις υποψηφιότητες στη Βουλή και στην Ευρωβουλή».

Τόνισε ότι οι ΑΝΕΛ καταθέτουν τη δική τους πρόταση με διατήρηση του status quo των εθνικών-κρατών, εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική των ΕΛΚ, ΕΣΚ και Ευρωπαϊκής Αριστεράς και εγκάλεσε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ότι «έχουν αποδεχθεί την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέσω της τραπεζικής ενοποίησης». «Ουσιαστικά αλλοιώνουν το όραμα των μεγάλων ηγετών και δημιουργών της Ευρώπης που μιλούσαν για Ευρώπη των εθνών-κρατών. Εδώ γίνεται προσπάθεια υποστολής των σημαιών, μετατροπής των χωρών σε νομαρχίες, απαξίωσης των θρησκειών, παραδόσεων, ηθών και εθίμων, κατάργησης της ισότητας» προσέθεσε και είπε ότι οι ΑΝΕΛ στην ΕΕ θα δώσουν τη μάχη για την επαναφορά στην Ευρώπη των ίσων, των εθνών-κρατών και των δημοκρατικών αποφάσεων.

Ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε σε «επίθεση που δέχθηκαν οι ΑΝΕΛ από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων». «Βλέπουμε ακόμα και σήμερα εταιρείες να μας διπλασιάζουν το ποσοστό από την Κυριακή αλλά έχοντας συγκεκριμένη λογική λειτουργίας στα όρια της απάτης προσπαθούν να επηρεάσουν και τις τελευταίες ώρες την κοινή γνώμη», σημείωσε. Προσθέτοντας ότι «τα όρια έχουν εξαντληθεί» ανέφερε ότι έχει δώσει εντολή για κατάθεση μηνύσεων και αγωγών για απάτη σε συγκεκριμένη εταιρεία δημοσκοπήσεων.

Είπε ακόμα ότι οι ΑΝΕΛ θα είναι έτοιμοι το βράδυ της Κυριακής για την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις εθνικές εκλογές. Θεωρώντας ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια για προεκλογική περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο», λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας, αλλά και της πορείας της οικονομίας και της αναμενόμενης ανάπτυξης, τόνισε ότι «απαιτείται κοινή γραμμή στα εθνικά θέματα και στα θέματα της οικονομίας». «Θα επιδιώξουμε την άμεση διενέργεια εκλογών και αν δεν γίνει αυτό, τουλάχιστον τη διαμόρφωση μιας κοινής εθνικής πολιτικής» κατέληξε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Π. Καμμένος.

Εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα επιχειρήσει να «εξαγάγει» το πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα, και πρόσθεσε ότι στόχος του Ρ. Τ. Ερντογάν είναι «να δημιουργήσει μια κατάσταση στην περιοχή απ’ όπου θα περάσει ο αγωγός East Med, ώστε να διαπραγματευτεί μετά».

«Αυτή η απειλή είναι ευθεία, το δεύτερο είναι η συνεχής επανάληψη της απειλής του σε σχέση με τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία και αφορά κυρίως την ΕΕ» είπε.

Σημείωσε ότι γι’ αυτούς τους λόγους πιστεύει ότι χρειάζεται κοινή εθνική πολιτική.

Επίσης ο Π. Καμμένος εξέφρασε την ανησυχία του για «φωνές όπως του κ. Κοτζιά ‘να μην είμαστε μονοφαγάδες στο Αιγαίο’ ή του κ. Κουμουτσάκου ότι ‘δεν είναι ώρα για τα 12 μίλια’ τις οποίες θεωρώ επικίνδυνες».

Είπε ότι υπάρχουν περιθώρια για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας την οποία θα επιβάλει ο ελληνικός λαός, καθώς «δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία ούτε για τον έναν, ούτε για τον άλλον».

Απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση, είπε πως «το ποιος θα είναι πρωθυπουργός θα προκύψει από τις ισορροπίες εκείνης της εποχής» και έφερε ως παράδειγμα προς μίμηση σε ό, τι αφορά την εθνική ευθύνη, τον Βάσο Λυσσαρίδη.

Ο Π. Καμμένος αναφορικά με τις συμμαχίες της χώρας, είπε ότι «δεν υπάρχουν μόνιμοι σύμμαχοι αλλά κοινά συμφέροντα, και όσο αυτά είναι δεμένα με συμφωνίες που υπηρετούν την οικονομία, την ενέργεια και τις ένοπλες δυνάμεις, τα συμφέροντα αυτά είναι πραγματικότητα».

Επισήμανε την σημασία της δημιουργίας στην Αλεξανδρούπολη, της μεγαλύτερης αποθήκης υγροποιημένου φυσικού αερίου αμερικανικών συμφερόντων «το οποίο διασφαλίζει τον Έβρο εκ προοιμίου» και στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε την ενεργειακή συμφωνία με την Exxon Mobil και την Total για το φυσικό αέριο νότια της Κρήτης, και την ανάπτυξη του East Med που απολαμβάνει την στήριξη και των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσσο των ΗΠΑ.

«Έχει σημασία να υπάρχουν αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στη Σούδα, την Λάρισα και τον Βόλο» είπε ο Π. Καμμένος, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν που η Τουρκία παρείχε αυτές τις διευκολύνσεις, είχε γίνει ο πιο σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι μεγάλη σημασία έχουν επίσης οι στρατιωτικές συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και «όταν προκύπτουν θέματα όπως αυτά στην Α. Μεσόγειο, να έχουμε άμεση αντίδραση από τον Πρόεδρο Νετανιάχου και τον Πρόεδρο Σίσι και μάλιστα με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις».

Ειδικά για τις στρατιωτικές ασκήσεις, είπε ότι είχαν σημασία για την γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, «όχι ως μέρος του προβλήματος, αλλά ως λύση».

«Η χώρα μας είναι ασφαλής με αυτές τις στρατιωτικές συμφωνίες» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, εξέφρασε ωστόσο την ιδιαίτερη ανησυχία του για την μη εκτέλεση των αποφάσεων των Γενικών Επιτελείων για αλλαγές στο στράτευμα, αποδίδοντας την καθυστέρηση στην «προεκλογική περίοδο και στη λειτουργία κάποιων με παλαιοκομματικά κριτήρια».

Είπε ότι πρέπει να προχωρήσει η συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 «διαφορετικά η ΕΑΒ θα κλείσει», και η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ «την οποία θέλουν να κλείσουν οι Γερμανοί, όπως και τα ΕΑΣ στην Πάτρα».

Σημείωσε ότι οι συμφωνίες για τις οποίες δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, εκτός εκείνων του ΚΚΕ και της ΧΑ, πρέπει να προχωρήσουν ώστε να «βγει φλόγα» από το φυσικό αέριο νότια της Κρήτης, στο Ιόνιο και στον Πατραϊκό και να προχωρήσουμε άμεσα στην επέκταση στα 12 μίλια στις περιοχές που θα καθοριστούν οικόπεδα που θα βγουν σε διαγωνισμό και θα εμπλέξουν όλες τις χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, «και την Ρωσία, γιατί όχι;», το Κατάρ, στην ενεργειακή πολιτική που ουσιαστικά θα είναι και η λύση για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Αποτίμησε το έργο του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως σημαντικό και όσον αφορά το ηθικό και όσον αφορά το θέμα των αποδοχών των στελεχών των ΕΔ, «αλλά η σημαντικότερη πράξη ήταν η αποχώρησή μου για το θέμα των Πρεσπών».

Όπως είπε, επισκέφθηκε όλες τις μονάδες πριν φύγει και εξήγησε στα στελέχη των ΕΔ ότι ήταν υποχρεωμένος να παραιτηθεί για το θέμα αυτό «και ξέρω πως αυτό ήταν και η άποψη όλων των στελεχών των ΕΔ. Τους ζήτησα οι ίδιοι να μην ανακατευτούν με την πολιτική. Εγώ ως πολιτικός προϊστάμενος είχα την υποχρέωση να το κάνω και να αναλάβω την ευθύνη».

Χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών «μεγάλο λάθος του κ. Τσίπρα ο οποίος παρασύρθηκε από τον κ. Κοτζιά που είπε ψέματα και σε εμένα και στον πρωθυπουργό και δυστυχώς με εξαπάτησε και ο κ. Τσίπρας, γιατί είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ότι θα συζητούσαμε το θέμα αυτό μετά τον Μάρτιο, και τελικά ήλθε προς κύρωση στη Βουλή τον Ιανουάριο».

Είπε ότι η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και άκυρη και ότι η γειτονική χώρα παραβιάζει τους όρους της.

Ο κ. Καμμένος υπενθύμισε πως ούτε η ΝΔ ψήφισε για την αντισυνταγματικότητα της συμφωνίας όταν ο ίδιος έθεσε το θέμα στη Βουλή, προσθέτοντας ότι αν ο Κ. Μητσοτάκης δεσμευθεί δημόσια ότι θα την καταργήσει «εγώ και οι ΑΝΕΛ του δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης».

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα καταφέρουμε να καταργήσουμε την Συνθήκη των Πρεσπών» και σημείωσε πως οι ΑΝΕΛ συντάσσονται με κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώντας την ταυτόχρονα και ως κορυφαίο λόγο για «οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία».

Ο Π. Καμμένος εμφανίστηκε βέβαιος για την είσοδο των ΑΝΕΛ στην Ευρωβουλή και στη Βουλή, ενισχυμένων εκλογικά, «προκαλώντας» μάλιστα και σε στοίχημα συγκεκριμένη εταιρεία δημοσκοπήσεων, τα έσοδα από το οποίο «θα τα δώσουμε σε υποτροφίες παιδιών».

Ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις, είπε ότι υπάρχουν υγιείς δυνάμεις και στην ΝΔ «στελέχη που έχει διώξει ο Κ. Μητσοτάκης» και στον ΣΥΡΙΖΑ με τις οποίες μπορεί να συνεργαστεί, ενώ καταλύτης των εξελίξεων θα είναι τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής.

Ερωτηθείς, σχετικά, είπε ότι θα συνεργαζόταν ως εταίρος σε κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ, υπό την προϋπόθεση «να δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα καταργήσει την Συμφωνία των Πρεσπών και στην κυβέρνηση να μην υπάρχουν όλοι αυτοί οι νέοι συνεργάτες του».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε ότι ο ίδιος, αν ήταν ακόμα υπουργός Άμυνας θα είχε διακόψει «όπως το είχα κάνει», την συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς «στον τάφο του Ηλιάκη και στην απειλή της Τουρκίας για εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ δεν μπορείς να συζητάς ΜΟΕ».

Ο Π. Καμμένος είπε ότι είναι απαράδεκτο να αποφυλακιστεί και να πάρει άδεια ο Δ. Κουφοντίνας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο ‘Ρουβίκωνας’ έχει γίνει ο πολιτικός βραχίονας της ’17Ν’, επιδεικνύοντας προκλητική συμπεριφορά, με την ανοχή δυστυχώς της Πολιτείας».

Είπε ακόμα ότι ορισμένες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, είναι «νόμιμες μεν αλλά ακραίες», προσθέτοντας ότι «ο Δ. Κουφοντίνας βγαίνει έξω και κάνει τον πολιτικό παράγοντα».

Επίσης είπε, ότι η Έλενα Κουντουρά έδωσε ψευδή στοιχεία για τις δαπάνες του υπουργείου Τουρισμού σε σχέση με τις δαπάνες για την προβολή του υπουργείου, ενώ κονδύλια «δόθηκαν για να γίνουν μετρήσεις της κοινής γνώμης».

Ο Π. Καμμένος εκτίμησε ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ θα υποστούν απώλειες στις εκλογές, ενώ κάλεσε αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και πίστεψαν στη συγκυβέρνηση, να στηρίξουν τους ΑΝΕΛ για τη συνεπή στάση τους.

Ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επιλογή των στελεχών που εν συνεχεία εγκατέλειψαν τους ΑΝΕΛ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «όσοι έφυγαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες εξαφανίστηκαν από την πολιτική ζωή του τόπου».

Κληθείς να αποσαφηνίσει τι εννοεί όταν λέει πως μόνο εκείνος μπορεί να κερδίσει τον Αλ. Τσίπρα, απάντησε λέγοντας πως «στην πολιτική μου ζωή ποτέ δεν χρησιμοποίησα προσωπικές επιθέσεις, ούτε κρατώ μυστικά. Όσα κατά καιρούς έχουν ακουστεί είναι ψευδή. Η βαθιά πολιτική μου διαφορά με τον Αλ. Τσίπρα, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

Τέλος, ο Π. Καμμένος είπε ότι δεν μετανιώνει για την συνεργασία με τον Αλ. Τσίπρα, εξέφρασε την υπερηφάνεια του που κράτησε την χώρα «όρθια και σταθερή», θεωρεί ότι «οι καρποί αυτής της συγκυβέρνησης που εισπράττει ο ελληνικός λαός ανήκουν σε μεγάλο ποσοστό και σε εμάς και το θυμίζω στον κ. Τσίπρα που δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχαν οι ΑΝΕΛ». Πρόσθεσε δε, ότι «μάθαμε τον κ. Τσίπρα να γράφει και με το δεξί καμία φορά» και κατέληξε λέγοντας πως «είμαι περήφανος γι’ αυτή τη συνεργασία μέχρι τη στιγμή που έσπασε την συνεργασία ο κ. Τσίπρας υπογράφοντας την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών».

Σχετικά Νέα