Ουκρανία: Η Ρωσία ενεργοποίησε το σύστημα αεράμυνας της Κριμαίας

Συστοιχίες της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας τέθηκαν σε λειτουργία την Παρασκευή (25/11) στην πόλη Αρμιάνσκ, στη βόρεια Κριμαία.

Αυτό έκανε γνωστο ποίησε τέθηκε στο κανάλι του στο Telegram ο Βασίλι Τελιζένκο, ο επικεφαλής της τοπικής ρωσικής διοίκησης κατοχής.

«Σας ζητώ να παραμείνετε ψύχραιμοι, το σύστημα αεράμυνας λειτουργεί», έγραψε.

Ο Β. Τελιζένκο διευκρίνισε στο TASS ότι το σύστημα αεράμυνας λειτούργησε κοντά στην πόλη, ενώ νωρίτερα μόνο οι μακρινοί ήχοι των εκρήξεων ακούστηκαν στο Αρμιάνσκ.

«Έλεγξα όλες τις υπηρεσίες, μίλησα, όλα είναι καλά, όλοι είναι στους χώρους εργασίας τους και όλοι εργάζονται. Υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που κάθονται εκεί [στην Ουκρανία] που κλονίζουν όλη αυτή την κατάσταση. Εκκένωση από το Αρμιάνσκ δεν έχει πραγματοποιηθεί, δεν υλοποιείται και δεν σχεδιάζεται», είπε ο Β. Τελιζένκο.

Στις αρχές της εβδομάδας, ουκρανικά κανάλια στο Telegram ανέφεραν πληροφορίες σχετικά με εκκένωση από το Αρμιάνσκ λόγω βομβαρδισμών από το Κίεβο. Ο Όλεγκ Κριούτσκοφ, σύμβουλος του αρχηγού της Κριμαίας, αποκάλεσε αυτές τις δημοσιεύσεις παραπλανητικές.

Ο επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης της Κριμαίας, Σεργκέι Ακσιόνοφ, είπε επίσης ότι η εκκένωση από το Αρμιάνσκ δεν πραγματοποιείται, οι πληροφορίες σχετικά είναι πλαστές των ουκρανικών αρχών.

Παράλληλα, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας της χερσονήσου. Προέτρεψε όλους να επικεντρωθούν μόνο σε αξιόπιστες πηγές πληροφοριών.

Κλιμάκωση της πίεσης στη Ρωσία από την ΕΕ ζητεί η Λιθουανία
Στο μεταξύ, ο λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναπροσαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και να αυξήσει την πίεση που ασκεί στη Μόσχα.

Ο Γκ. Ναουσέντα, που μίλησε σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον ρουμάνο ομόλογό του Κλάους Γιοχάνις στο Βίλνιους, επισήμανε πως οι κυρώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις οι ευρωπαϊκές κυρώσεις πλήττουν περισσότερο τα κράτη μέλη από ό,τι τον στόχο τους, επικαλούμενος ιδίως τα αποτελέσματα χρήσης της ρωσικής εταιρείας ενέργειας Gazprom, που χαρακτήρισε καλά παρά τη μείωση της ποσότητας του αερίου που διέθεσε, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η μείωση των πωλήσεων δεν την έπληξε διότι η τιμή του αερίου αυξήθηκε, εξήγησε ο πρόεδρος της μικρής χώρας της Βαλτικής. Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μελετήσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων και να τις αναπροσαρμόσει.

Το Βίλνιους τασσόταν εξαρχής υπέρ των πιο τιμωρητικών μέτρων, σύμφωνα με τον κ. Ναουσέντα, που θέλει η ΕΕ να εγκρίνει την ένατη δέσμη κυρώσεων το συντομότερο δυνατόν, να γίνει «αποφασιστικό βήμα μπροστά». Η δέσμη αυτή πρέπει να συμπεριλαμβάνει περαιτέρω περιορισμούς στη ρωσική βιομηχανία όπλων, στις ρωσικές τράπεζες και στη Rosatom, τη ρωσική δημόσια επιχείρηση ατομικής ενέργειας, πάντα σύμφωνα με την άποψη του Γκ. Ναουσέντα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα