Ουκρανία: Εθελοντικές εκκενώσεις σε Μικολάιφ και Χερσώνα λόγω προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση

Εθελοντικές εκκενώσεις της Χερσώνας και του Μικολάιφ πρότεινε η ουκρανική κυβέρνηση στους πολίτες των εν λόγων περιοχών, έως ότου αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Όπως ανέφερε η υπουργός Επανένταξης Προσωρινά Κατεχόμενων Εδαφών, Ιρίνα Βερετσούκ, οι Ρωσικές δυνάμεις κατά την αποχώρησή τους προκάλεσαν πολλές ζημιές σε υποδομές, η επιδιόρθωση των οποίων χρειάζεται αρκετό χρόνο. Η ουκρανική κυβέρνηση θα είναι αυτή η οποία θα πληρώσει το κόστος, όπως γνωστοποίησε, ωστόσο η πλήρης αποκατάσταση χρειάζεται χρόνο και η έλευση του χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα πρώτα χιόνια δυσκολεύουν πολύ τη διαβίωση των πολιτών.

Γι’ αυτό ακριβώς και έχει ξεκινήσει η εθελοντική εκκένωση των περιοχών, με το κράτος να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής και πιθανής ιατρικής περίθαλψης. σε άλλες περιοχές

«Είναι μόνο εθελοντική», υπογράμμισε η κα Βερετσούκ γνωστοποιώντας ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή συζητήσεις για υποχρεωτική εκκένωση απελευθερωθείσας περιοχής.

Ο Βιτάλι Κιμ, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης στο Μικολάιφ, δήλωσε ότι οι λίστες με όσους επιθυμούν να εκκενώσουν καταρτίζονται στους απελευθερωμένους οικισμούς της περιοχής του.

«Ένα σημείο διέλευσης έχει δημιουργηθεί στο Μικολάιφ όπου οι άνθρωποι μπορούν να μείνουν για μια εβδομάδα πριν από την αναχώρηση. Από εκεί, στέλνονται σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, όπου έχουν προετοιμαστεί μέρη για να μείνουν για αυτούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κιμ.

Φύγετε για να εξοικονομήσουμε ενέργεια

Την αποχώρηση των πολιτών από τη χώρα παρουσιάζει ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας, ως λύση στο πρόβλημα ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας.

«Αν οι πολίτες μπορούν να βρουν εναλλακτική τοποθεσία κατοικίας για τους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες, θα ήταν εξαιρετικά βοηθητικό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο BBC ο επικεφαλής της DTEK Μαξίμ Τιμτσένκο.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί σχεδόν το ήμισυ των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντένις Σμιχάλ.

«Σχεδόν το ήμισυ του ενεργειακού μας συστήματος έχει πληγεί», είπε ο Σμιχάλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ως εκ τούτου, ζήτησε «πρόσθετη υποστήριξη» από την ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα