Ουγγαρία: Επιμένει στη θέση της κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ

Σταθερά εμμένει η Ουγγαρία στη θέση της να μην δέχεται τη σύνδεση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης με το κράτους δικαίου, όπως δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν, προσθέτοντας ότι οι προϋποθέσεις αυτές θα πρέπει να εξετάζονται κατά περίπτωση.

Παράλληλα τόνισε ότι η επεξηγηματική δήλωση που επισυνάφθηκε στους κανονισμούς, την οποία όπως δήλωσε βουλευτής της Πολωνίας ενδεχομένως η χώρα του να τη δεχθεί, δεν είναι αποδεκτή από την Ουγγαρία.

«Για εμάς μία τέτοια λύση, με μία δήλωση σαν υποσημείωση δεν πρόκειται να λειτουργήσει», δήλωσε ο Όρμπαν σε κρατικό ραδιόφωνο. «Η Ουγγαρία επιμένει ότι αυτές οι δύο προϋποθέσεις πρέπει να είναι ξεχωριστές».

Η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν μπλοκάρει τον 7ετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο ανάκαμψης ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, μία κίνηση που καθυστερεί την άντληση των κεφαλαίων αυτών από τις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Βουδαπέστη κα η Βαρσοβία οι οποίες επικρίνονται επί χρόνια για τα δημοκρατικά τους πρότυπα, έχουν ενεργήσει και ψηφίσει από κοινού κατά των νομικών αυτών απαιτήσεων και ο Όρμπαν δήλωσε ότι θα τηρήσει αυτή τη συμφωνία μεταξύ των 2 χωρών.

Όπως επισήμανε δεν υπάρχει καμία βιασύνη να επιτευχθεί συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μέσα στο 2020, προσθέτοντας ότι αν αυτή δεν συναφθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο, μπορεί να έρθει αργότερα.

«Αφήστε το νομικό καθεστώς ως έχει και όλα θα κυλήσουν ομαλά και γρήγορα», κατέληξε.

 

 

Πηγή: Reuters

Σχετικά Νέα