

Η ελληνική οικονομία, έχοντας για «προίκα» την εξαιρετική πορεία του δεύτερου τριμήνου, όπου κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ, περιμένει την ερχόμενη Παρασκευή (13/9), την ετυμηγορία της Moody’s.
Η αξιολόγηση από τον σημαντικότερο οίκο αξιολόγησης στον κόσμο και τον μοναδικό που δεν έχει δώσει έως τώρα την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική. Αυτό γιατί σε περίπτωση αναβάθμισης, η δυνητική ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να φτάσει πλέον ακόμη και στα 20 δισ. ευρώ, γεγονός άκρως ωφέλιμο συνολικά για την εγχώρια οικονομία. Αρχικά θα λειτουργούσε ως επιταχυντής εξελίξεων για να λάβει σάρκα και οστά το σενάριο αναβάθμισης του χρηματιστηρίου σε «ανεπτυγμένη αγορά», μ’ ό,τι αυτό θετικό συνεπάγεται για τις μετοχές, τα ελληνικά assets, κτλ.
Δεύτερον η επενδυτική βαθμίδα με τη «σφραγίδα» της Moody’s, που είναι ο πιο αυστηρός οίκος αξιολόγησης, θα προσδώσει περαιτέρω δυναμική και κύρος στην ελληνική οικονομία, που έχει αποκαταστήσει την εικόνα της στις διεθνείς αγορές. Τα προϊόντα της, εν προκειμένω τα ομόλογα, αποτελούν εδώ και καιρό ελκυστικές επιλογές για τους επενδυτές, μετά την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η Ελλάδα δανείζεται πιο φθηνά σε σχέση με το παρελθόν και σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Ιταλία.
Σε περίπτωση που ούτε αυτή τη φορά η Moody’s δώσει την επενδυτική βαθμίδα, τότε προφανώς δεν θα επέλθει… καταστροφή, ωστόσο θα προκύψουν κάποιες επιπτώσεις. Για παράδειγμα πολλά ξένα χαρτοφυλάκια θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν τη στάση τους στην ελληνική αγορά και ενδεχομένως να αναδιαρθρώσουν τις θέσεις τους στο ΧΑ και σε ελληνικά ομόλογα, προκαλώντας πιέσεις και αυξημένη μεταβλητότητα.
Πρελούδιο η αναβάθμιση των τραπεζών;
Eντός του καλοκαιριού, η Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, εξέλιξη που ερμηνεύτηκε από αναλυτές ως θετικός οιωνός για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Η DBRS και ο νέος γύρος αξιολογήσεων
Η εγχώρια οικονομία πάντως έχει ήδη εισέλθει σε ένα νέο γύρο αξιολογήσεων, με την DBRS να κάνει την αρχή στις 6 Σεπτεμβρίου. Ο καναδικός οίκος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, καθώς αναβάθμισε τις προοπτικές του ελληνικού αξιόχρεου σε θετικές από σταθερές, ενώ διατήρησε το αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒΒ (low).
Στο πρόγραμμα των αξιολογήσεων από τους διεθνείς οίκους, ακολουθεί όπως αναφέρθηκε η Moody’s και κατόπιν η Standard & Poor’s που έχει προγραμματισμένη αξιολόγηση στις 18 Οκτωβρίου. Η τελευταία αναβάθμισε την αξιολόγηση της οικονομίας από «σταθερή» σε «θετική» διατηρώντας όμως το αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒΒ-.
Τη σκυτάλη θα πάρει η Fitch θα αξιολογήσει την οικονομία στις 22 Νοεμβρίου, έχοντας διατηρήσει την αξιολόγηση της οικονομίας σε «σταθερή» και το αξιόχρεο στην ελάχιστη επενδυτική βαθμίδα.
Σχετικά Νέα
Καιρός: Γενικά αίθριος το Μεγάλο Σάββατο με ήπιες θερμοκρασίες – Πού αναμένονται βροχές
Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα, Μεγάλο Σάββατο (19/4) με εξαίρεση τη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς τα.
CNN: Η κυβέρνηση Τραμπ είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τον έλεγχο της Ρωσίας στην Κριμαία
Η κυβέρνηση Τραμπ είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τον έλεγχο της Ρωσίας στην Κριμαία ως μέρος.
Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μεταφοράς σήμερα, Μ. Σάββατο
Kατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργήσουν έως και την Τρίτη μετά το Πάσχα ως εξής:.
Ιράν και ΗΠΑ σήμερα στη Ρώμη για τον β’ γύρο συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ιράν συνεχίζουν σήμερα στη Ρώμη τις συνομιλίες για το.