Όπισθεν ολοταχώς από Μπάιντεν και Σολτς μετά τις απειλές Πούτιν για χτυπήματα με δυτικά όπλα – Στέλνει πολεμικά πλοία στην Αβάνα

Τα όπλα που οι ΗΠΑ επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει σε ρωσικό έδαφος δεν θα χρησιμοποιηθούν για να πληγεί η Μόσχα ή το Κρεμλίνο, ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν, σε ένα απόσπασμα συνέντευξης που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το αμερικανικό δίκτυο ABC, υπό το φόβο μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της σύγκρουσης μετά τις απειλές της Ρωσίας κατά της Δύσης και συγκεκριμένα προς τις χώρες που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αν και είχε αρνηθεί να συναινέσει, έδωσε το πράσινο φως ωστόσο, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, κοντά στην ουκρανική επαρχία του Χαρκόβου (βορειοανατολική Ουκρανία), προκειμένου να προστατεύσει αυτήν την τελευταία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ωστόσο θεωρήθηκε σίγουρο πως θα γενικευτεί.

Ερωτηθείς εάν γνωρίζει αν τα όπλα αυτά έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από το Κίεβο, ο Τζο Μπάιντεν δεν απάντησε άμεσα, όμως έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν να χρησιμοποιηθούν «για κάποιο πλήγμα σε απόσταση 300 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της ρωσικής επικράτειας ούτε στη Μόσχα ούτε στο Κρεμλίνο».

«Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κοντά στα σύνορα, σε περίπτωση επιθέσεων εναντίον ουκρανικών στόχων που έχουν εξαπολυθεί» από τη Ρωσία, σημείωσε ο ίδιος, εν μέσω ρωσικής προέλασης στο Χάρκοβο.

Στο ερώτημα εάν «ανησυχεί» μετά τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με το θέμα της παράδοσης δυτικών όπλων στο Κίεβο, ο Τζο Μπάιντεν εξήγησε: «Τον γνωρίζω εδώ και 40 χρόνια. Με ανησυχεί εδώ και 40 χρόνια, Δεν είναι ένας καλός άνθρωπος, είναι ένας δικτάτορας και πολεμά για να διατηρήσει τον έλεγχό του στη χώρα του, την ώρα που διεξάγει αυτήν την επίθεση (εναντίον της Ουκρανίας).

Τα «μαζεύει» και ο Σολτς
Για τη στάση της Γερμανίας στο θέμα της χρήσης από τη Ουκρανία δυτικών όπλων για χτυπήματα στη Ρωσία μίλησε και ο Όλαφ Σολτς, καθώς, όπως δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος από το βήμα της Bundestag, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η Ουκρανία έχει αυτό το δικαίωμα.

Ωστόσο ξεκαθάρισε και αυτός με τη σειρά του ότι η έγκριση για χρήση γερμανικών όπλων για επιθέσεις σε ρωσικός έδαφος αφορά αποκλειστικά χτυπήματα στα σύνορα στο Χάρκοβο.

«Η Ρωσία άνοιξε νέο μέτωπο εναντίον του Χαρκόβου κοντά στα σύνορα και μαζί με τους εταίρους συμφωνήσαμε ότι η Ουκρανία έχει, κατά το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της από επιθέσεις στο έδαφός της, στις πόλεις της και στους πολίτες της και να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παρέχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας», δήλωσε ο καγκελάριος από το βήμα της Bundestag και πρόσθεσε ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από πολλή σκέψη και αφού είχε προηγηθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως θα διασφαλίσει ότι η Γερμανία δεν θα παρασυρθεί στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Είναι σωστό να συντονιζόμαστε στενά με τους συμμάχους μας ξανά και ξανά πριν από την λήψη τέτοιων μακροπρόθεσμων αποφάσεων και οι πολίτες μπορούν να βασίζονται στο ότι θα ενεργήσουμε πάντα με σύνεση και θα σταθμίσουμε προσεκτικά τους κινδύνους», συνέχισε. «Ως καγκελάριος, φέρω αυτή την ευθύνη, να διασφαλίσω ότι κανένα παιδί που γεννήθηκε στην Γερμανία δεν θα βιώσει ποτέ πόλεμο στη χώρα μας. Αυτό για μένα είναι η απόλυτη προτεραιότητα», είπε χαρακτηριστικά και αναγνώρισε ότι πολλοί πολίτες φοβήθηκαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να τεθεί σε κίνδυνο η ειρήνη και η ασφάλεια στην Γερμανία. «Δεν υπάρχει τίποτα αφελές στο να ανησυχεί κανείς για την ειρήνη», ανέφερε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος μέχρις ότου ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο πιστεύει ότι μπορεί ακόμη να κερδίσει στο πολεμικό πεδίο.

Απειλές εναντίον της Δύσης από το Κρεμλίνο
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυτικές χώρες που προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα για να πλήξουν άμεσα τη Ρωσία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν συνέπειες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε το παραπάνω σχόλιο μετά τη χθεσινή προειδοποίηση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παράσχει όπλα μεγάλου βεληνεκούς σε τρίτες χώρες για να πλήξουν δυτικούς στόχους αφού και η Δύση παραδίδει στο Κίεβο τέτοια όπλα για να πλήττει τη Ρωσία.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες ή τις περιοχές στις οποίες η Ρωσία πιθανόν να αναπτύξει ή να προμηθεύσει τέτοια όπλα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε από την Αγία Πετρούπολη μιλώντας σε δημοσιογράφους διεθνών Μέσων Ενημέρωσης ότι «εάν κάποιος νομίζει ότι είναι δυνατόν να προμηθεύσει με τέτοια όπλα εμπόλεμη ζώνη για να επιτεθεί στο έδαφός μας και να μας δημιουργήσει προβλήματα, γιατί εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να προμηθεύσουμε δικά μας όπλα, ίδιας κατηγορίας σε περιοχές του κόσμου για να υπάρξουν πλήγματα σε ευαίσθητες εγκαταστάσεις αυτών των (δυτικών) χωρών;» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Ρωσικά πολεμικά πλοία θα φτάσουν στην Αβάνα την επόμενη εβδομάδα
Εντωμεταξύ, η Κούβα ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικά πολεμικά πλοία θα φτάσουν στην Αβάνα την επόμενη εβδομάδα, αλλά ότι τα τέσσερα πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού δεν φέρουν πυρηνικά όπλα και δεν αποτελούν απειλή για την περιοχή.

«Η επίσκεψη αυτή αφορά τις ιστορικές φιλικές σχέσεις μεταξύ της Κούβας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τηρεί αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας.

«Κανένα από τα πλοία δεν φέρει πυρηνικά όπλα, επομένως η αγκυροβόλησή τους στη χώρα μας δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή», συμπλήρωσε το ΥΠΕΞ.

Η ανακοίνωση έρχεται μία ημέρα αφότου ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ρωσία σχεδιάζει να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή της Καραϊβικής, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων Κούβα και Βενεζουέλας, για να πραγματοποιήσουν ναυτικά γυμνάσια.

Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και η ρωσική ναυτική δραστηριότητα -αν και αποτελεί ρουτίνα στον Ατλαντικό- έχει αυξηθεί λόγω της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δεν κρίνει την αναμενόμενη άφιξη μικρού αριθμού αεροπλάνων και πλοίων ως απειλητική, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα παρακολουθεί τα γυμνάσια, δήλωσε χθες Αμερικανός αξιωματούχος.

Τα ρωσικά πλοία αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι της Αβάνας μεταξύ 12 Ιουνίου και 17 Ιουνίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα