Ομόλογα: Εν αναμονή των προτάσεων της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης

huGO-BildID: 22978986 ILLUSTRATION - Der Schriftzug Bonds liegt am Dienstag (16.08.2011) in Schwerin auf Euro-Geldscheinen neben Euro-Münzen. Die Bundesregierung lehnt zur Lösung der Schuldenkrise im Euro-Raum Gemeinschaftsanleihen, die umstrittenen Eurobonds, strikt ab. Gemeinsame Staatsanleihen können die Zinslast für besonders stark verschuldete Länder der Euro-Zone senken. Foto: Jens Büttner dpa/lmv +++(c) dpa - Bildfunk+++

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν σήμερα οι αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, αναμένοντας την Τετάρτη, οπότε η Κομισιόν θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για τη λειτουργία του γαλλο-γερμανικού σχεδίου για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι ενστάσεις για τη λειτουργία του Ταμείου που κατέθεσαν οι τέσσερεις, επονομαζόμενες “οικονομικά πειθαρχημένες” χώρες, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, και Ολλανδία, δεν επηρεάσαν αρνητικά την αγορά. Υπενθυμίζεται ότι σε κοινή τους επιστολή (non paper), υποστήριξαν ότι το ταμείο, προσφέροντας επιδοτήσεις αντί για δάνεια, δημιουργεί κινδύνους να “εκτραπεί” στην αμοιβαιοποίηση του δημοσίου χρέους των χωρών μελών της Ε.Ε.

Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,67% από 1,68% που κυμαίνονταν την Παρασκευή, του 5ετούς ομολόγου παρέμεινε στο 1,03%, όπως και του 15ετούς στο 1,75%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,67% απο 1,68%, έναντι -0,49% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διατηρηθεί στο 2,16%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ το απόγευμα, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύται στα 1,0893 δολ. από το επίπεδο των 1,0902 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία τον Μάιο, όπως προκύπτει από τη εξέλιξη του δείκτη Ifo, στήριξε σήμερα την ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,0910 δολ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα