Όλες οι πληρωμές – Πότε και τι θα πάρουν μισθωτοί και άνεργοι

Διαφορετικές «ταχύτητες» πληρωμών για τους μισθωτούς και τους ανέργους προβλέπονται το Δεκέμβριο, καθώς έχει δημιουργεί ένα σύνθετο τοπίο στην αγορά εργασίας, λόγω του κορωνοϊού. H ειδική αποζημίωση, η δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» αποτελούν διαφορετικούς κρίκους της ίδιας αλυσίδας, ενώ ειδικό καθεστώς προβλέπεται για το Δώρο Χριστούγεννων.

  • 1. Ειδική αποζημίωση. «Ζεστό» χρήμα θα πάρουν στις 11 Δεκεμβρίου, οι μισθωτοί που είναι σε αναστολή σύμβασης. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία -σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας- θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού του μηνός Νοεμβρίου στους εργαζόμενους των πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων. Προσοχή: οι δηλώσεις των πληττόμενων εργοδοτών ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, ολόκληρο το μήνα Νοέμβριο σε αναστολή μπορούν να δηλωθούν εργαζόμενοι κλειστών ή πληττόμενων επιχειρήσεων σε Κοζάνη, Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, όπως και οι εργαζόμενοι σε Τουρισμό, Μεταφορές, Εστίαση, Αθλητισμό και Πολιτισμό. Είναι οι εργαζόμενοι που θα λάβουν ολόκληρο το ποσό των 800 ευρώ.

Σε όλη την υπόλοιπη επικράτεια οι αναστολές συμβάσεων εργασίας σε κλειστές αλλά και πληττόμενες επιχειρήσεις μπορούσαν να ξεκινήσουν από 3 ή από 7 Νοεμβρίου. Επομένως, το ποσό της ειδικής αποζημίωσης θα υπολογιστεί αναλογικά, με βάση τα 26,66 ευρώ ανά ημέρα.

  • 2. Δώρο Χριστουγέννων. Μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου -με βάση την ισχύουσα νομοθεσία- πρέπει να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, είτε αυτοί έχουν τεθεί σε αναστολή είτε όχι. Για τις περιπτώσεις που οι εργοδότες έχουν βάλει τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης προβλέπεται ένα μεικτό σύστημα καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων με κρατική συμμετοχή.

Ειδικότερα, οι εργοδότες βαρύνονται το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρόνο κατά τον οποίο ο εργαζόμενος δούλεψε κανονικά, δηλαδή στο χρόνο κατά τον οποίο δεν ήταν σε αναστολή. Για όσους μήνες (από το Μάιο και μετά) οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή το κράτος καταβάλλει το τμήμα του Δώρου. Σύμφωνα με τη φόρμουλα που προωθείται, το κράτος θα καταβάλει το ποσό που αναλογεί στην ειδική αποζημίωση (η οποία για τους μήνες μέχρι τον Οκτώβριο ήταν 534 ευρώ και το Νοέμβριο διαμορφώνεται στα 800 ευρώ).

  • 3. Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας. Σταδιακά -με την αρχή να γίνεται αυτό το μήνα και να συνεχίζεται το Δεκέμβριο- θα γίνει η πληρωμή της 2μηνης παράτασης των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν ή λήγουν εντός της περιόδου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου. Να επισημανθεί εδώ πως θα καλυφθούν συνολικά 123.000 άτομα.
  • 4. Πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Παράταση και για το Δεκέμβριο έχει πάρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται πως επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση τζίρου (προβλέπονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις) μπορούν να περιορίσουν το χρόνο εργασίας με αντίστοιχη περικοπή του καταβαλλόμενου μισθού. Το κράτος καλύπτει το 60% της περικοπής του μισθού, με το ποσοστό να φτάνει το 100% για τους χαμηλόμισθους. Επίσης, καλύπτονται στο 100% οι ασφαλιστικές εισφορές.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα