

Οικονομικό πακέτο 1 δισ. ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βηρυτό με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Ναζίμπ Μικάτι.
«Μπορώ να ανακοινώσω οικονομικό πακέτο 1 δισ. ευρώ για τον Λίβανο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο από φέτος έως το 2027. Θέλουμε να συμβάλουμε στην κοινωνικοοικονομική σταθερότητα του Λιβάνου», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σε σχέση με το μεταναστευτικό, σημείωσε ότι η ΕΕ δεσμεύεται να διατηρηθούν ανοιχτές στην Ευρώπη νόμιμες οδοί «και να επανεγκαταστήσουμε πρόσφυγες από τον Λίβανο στην ΕΕ», όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν.
«Ταυτόχρονα βασιζόμαστε στην καλή συνεργασία μαζί σας για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και την καταπολέμηση της εμπορίας μεταναστών» υπογράμμισε.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί η ευημερία των κοινοτήτων υποδοχής και των Σύρων προσφύγων. Από το 2011, η ΕΕ στηρίζει τον Λίβανο με 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ – όχι μόνο για τους Σύρους πρόσφυγες, αλλά και για τις κοινότητες υποδοχής. Και θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε».
«Θα εξετάσουμε επίσης πώς μπορούμε να κάνουμε τη βοήθεια της ΕΕ πιο αποτελεσματική. Αυτό περιλαμβάνει τη διερεύνηση του τρόπου εργασίας για μια πιο δομημένη προσέγγιση για τις εθελοντικές επιστροφές στη Συρία σε στενή συνεργασία με την Ύπατη Aρμoστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες», δήλωσε.
Επιπροσθέτως ανέφερε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα αποτελούν βασικά στοιχεία για τις επενδύσεις. Συμπλήρωσε ότι μεταξύ άλλων θα υποστηριχτούν οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και άλλες δυνάμεις ασφαλείας με επίκεντρο κυρίως την παροχή εξοπλισμού και εκπαίδευση για τη διαχείριση των συνόρων. Επιπλέον, θα ήταν πολύ χρήσιμο για τον Λίβανο να συνάψει συμφωνία εργασίας με τον Frontex, ιδίως για την ανταλλαγή πληροφοριών και την επίγνωση της κατάστασης προσέθεσε.
Αναφορικά με την Γάζα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε την πλήρη στήριξη όλων των προσπαθειών για την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων. «Χρειαζόμαστε μια ειρηνευτική διαδικασία προς μια λύση δύο κρατών. Είναι η μόνη λύση που μπορεί να φέρει διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στην Μέση Ανατολή», τόνισε και κατέληξε σημειώνοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, αλλά και εκφράζοντας την ανησυχία για την ασταθή κατάσταση στον νότιο Λίβανο.
Σχετικά Νέα
Πιθανή επικοινωνία Τραμπ – Nετανιάχου για την κατάσταση σε Γάζα – Ιράν
Οπρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σχεδιάζει να μιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου,.
Αεροσκάφος με 282 επιβάτες εκκενώθηκε στο Ορλάντο λόγω πυρκαγιάς στον κινητήρα
Ο κινητήρας ενός αεροσκάφους της Delta Air Lines τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ ετοιμαζόταν να.
Bloomberg: Πιθανές συνομιλίες ΗΠΑ με Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους την Τετάρτη
Συνομιλίες θα πραγματοποιήσει πιθανόν η Ουάσινγκτον, την Τετάρτη στο Λονδίνο, με Ουκρανούς και Ευρωπαίους.
Μεσίστιες οι σημαίες στις ΗΠΑ με εντολή Τραμπ σε ένδειξη πένθους για τον πάπα Φραγκίσκο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στα δημόσια.