

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα «θα αναγκασθεί» να περιορίσει την επισιτιστική βοήθεια προς την Υεμένη, όπου εκτυλίσσεται μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες στον κόσμο, από το τέλος του Σεπτεμβρίου λόγω «σοβαρής έλλειψης πόρων», ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Περισσότερο από τα τρία τέταρτα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων της Υεμένης, της φτωχότερης χώρας της Αραβικής Χερσονήσου, εξαρτώνται για την επιβίωσή τους από την διεθνή βοήθεια εξαιτίας του πολέμου που φέρνει εδώ και μία δεκαετία αντιμέτωπες τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Σαουδική Αραβία και τους αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν.
«Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρή έλλειψη πόρων στην Υεμένη, πράγμα που απειλεί την ζωτικής σημασίας επισιτιστική βοήθεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή ο οργανισμός.
Αυτή η «κρίση χρηματοδότησης» θα έχει συνέπειες από το τέλος του Σεπτεμβρίου, γεγονός που θα αναγκάσει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να λάβει δύσκολες αποφάσεις, συγκεκριμένα να περιορίσει την βοήθεια προς το 1,8 εκατομμύριο παιδιά αυτήν την χρονιά στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικής σίτισης στο ήμισυ των δικαιούχων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Χωρίς νέα χρηματοδότηση, ο οργανισμός εκτιμά ότι θα επηρεασθούν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Συγκεκριμένα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σχεδιάζει να περιορίσει την βοήθεια σε 1,8 εκατομμύριο παιδιά αυτή την χρονιά στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικής σίτισης που μέχρι σήμερα περιλάμβανε τον διπλάσιο αριθμό παιδιών.
«Η Υεμένη θα παραμείνει μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις επισιτιστικής βοήθειας, αλλά οι περικοπές αυτές αντιπροσωπεύουν σημαντική μείωση των προγραμμάτων του οργανισμού στην χώρα», προειδοποιεί.
Ο Ρίτσαρντ Ράγκαν, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στην Υεμένη κάνει λόγο για «απίστευτα δύσκολη κατάσταση». «Πρέπει να πάρουμε την τροφή από τους πεινασμένους για να ταΐσουμε τους λιμασμένους», δηλώνει σε ανακοίνωσή του.
«Δεν παίρνουμε ελαφρά αυτήν την απόφαση και έχουμε πλήρη συναίσθηση των δεινών που θα προκαλέσουν αυτές οι περικοπές».
Ο οργανισμός δηλώνει ότι δεν έχει λάβει παρά το 28% του άνω του ενός δισεκατομμυρίου ποσού που έχει ανάγκη.
Τον περασμένο χρόνο, ο ΟΗΕ περιέκοψε μερικών την βοήθεια προς 13 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Δυτική Όχθη: Πέθανε η Ισραηλινή έγκυος που είχε τραυματιστεί από πυρά εντός του οχήματός της – Διασώθηκε το έμβρυό της
Η έγκυος Ισραηλινή που είχε τραυματισθεί χθες, Τετάρτη, το βράδυ από πυρά εναντίον του αυτοκινήτου της.
ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ θέλει να απελάσει στη Ρωσία μια ερευνήτρια του Χάρβαρντ
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να απελάσει στη χώρα καταγωγής της.
Κερδοφόρες πάνω από το 70% των κινεζικών εισηγμένων
Παρά την οικονομική αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εισηγμένες εταιρίες στα χρηματιστήρια της Κίνας.
Στα πρόθυρα λιμού η Γάζα – Αντιπαράθεση στον ΟΗΕ για την ευθύνη στην παροχή βοήθειας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεδρίασε κατόπιν αιτήματος των ευρωπαϊκών κρατών-μελών (Ελλάδα, Γαλλία, Ην..