

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως οι φονικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου και πως η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο με την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.
Η Μισέλ Μπατσελέτ είπε πως το γραφείο της επαλήθευσε τους θανάτους 270 Παλαιστινίων στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιλαμβανομένων 68 παιδιών, στη διάρκεια της βίας αυτόν τον μήνα. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στη Γάζα, που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, όπου το Ισραήλ πολέμησε με μαχητές επί 11 ημέρες. Η σύγκρουση έληξε με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Οι ρουκέτες της Χαμάς σκότωσαν δέκα Ισραηλινούς και κατοίκους.
Η Μπατσελέτ απευθυνόταν σε μια ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται με αίτημα μουσουλμανικών κρατών τα οποία ζήτησαν τη σύσταση ερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ προκειμένου να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων και να καταλογίσει ευθύνες.
Η ψηφοφορία επί της πρότασης ψηφίσματος, που παρουσιάστηκε από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα.
Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, δεν ζήτησε να λάβει τον λόγο στις συζητήσεις, όπου έχει καθεστώς παρατηρητή, μοιάζοντας να σνομπάρει την ένατη σύνοδο που πραγματοποιείται για τη Γάζα από το 2006.
“Δυστυχώς, αυτή που διατείνεται πως είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθεί να προστατεύει την κατοχική δύναμη από τη λογοδοσία στη διεθνή κοινότητα, και κυριολεκτικά παρέχει όπλα και πυρομαχικά για τα ευρέως αναφερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα απαρτχάιντ εναντίον του παλαιστινιακού λαού”, δήλωσε ο πρεσβευτής του Πακιστάν στον OIC, Χαλίλ Χασμί, μιλώντας εκ μέρους του διεθνούς ισλαμικού οργανισμού.
Η σύγκρουση ξέσπασε όταν η Χαμάς απαίτησε από τις ισραηλινές δυνάμεις να αποχωρήσουν από το συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και αργότερα άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.
Η Μπατσελέτ είπε πως “χωρίς διάκριση” πλήγματα από ρουκέτες που εκτόξευσε η Χαμάς συνιστούν “σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.
Είπε πως οι ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα, περιλαμβανομένων βομβαρδισμών, πυραυλικών πληγμάτων και επιθέσεων από τη θάλασσα, προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές πολιτικών υποδομών και απώλειες μεταξύ των αμάχων.
“Παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι πολλά από τα κτίρια αυτά στέγαζαν ένοπλες οργανώσεις ή χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς, δεν έχουμε δει αποδεικτικά στοιχεία για κάτι τέτοιο”, είπε η Μπατσελέτ.
“Αν αποδειχθεί πως ήταν χωρίς διάκριση και δυσανάλογες, αυτές οι επιθέσεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου”, πρόσθεσε.
Η Μεϊράβ Έιλον Σαχάρ, πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, είπε πως η Χαμάς είναι μια “τζιχαντιστική, γενοκτονική, τρομοκρατική οργάνωση” και την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί Παλαιστίνιους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες προκειμένου να κρύψει τις ρουκέτες της.
“Κάθε μια από αυτές τις ρουκέτες συνιστά έγκλημα πολέμου”, είπε, αναφερόμενη στις 4.000 ρουκέτες που σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, η πλειονότητα των οποίων αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα.
Η Χαμάς υποστηρίζει πως αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων απέναντι στην ισραηλινή καταπίεση και αρνείται ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Λέει πως οι ενέργειες του Ισραήλ εναντίον της Γάζας είναι μέρος μιας στρατηγικής συλλογικής τιμωρίας.
Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ-Μάλικι είπε: “Το Ισραήλ, η δύναμη της κατοχής και του απαρτχάιντ, συνεχίζει τα εγκλήματά του, τις πολιτικές και τους νόμους του προκειμένου να εδραιώσει ένα αποικιοκρατικό σύστημα και ένα σύστημα απαρτχάιντ”.
Σχετικά Νέα
Κίνα: Να τερματίσουν άμεσα τις λανθασμένες πρακτικές οι ΗΠΑ για να αποφύγουν την αναταραχή της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας
Την έντονη δυσαρέσκειά της στους νέους δασμούς που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ και επηρεάζουν τον.
Ιράν και ΗΠΑ σήμερα στη Ρώμη για τον β’ γύρο συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ιράν συνεχίζουν σήμερα στη Ρώμη τις συνομιλίες για το.
Το «φαινόμενο Άντριου Τέιτ» εξαπλώνεται στα σχολεία της Βρετανίας – Αγόρια αρνούνται να μιλήσουν σε γυναίκες καθηγήτριες
Οι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτούν την αύξηση του μισογυνισμού και του σεξισμού στις σχολικές αίθουσες του.
«Συγγνώμη λάθος», λένε τώρα αξιωματούχοι του Τραμπ για το πρωτοφανές email που απαιτεί αλλαγές στο πρόγραμμα του Χάρβαρντ
Η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έχει εξελιχθεί σε σημαντικό.