ΟΗΕ: Ο «εθνικισμός των εμβολίων» απειλεί να παρατείνει την πανδημία

Ο εθνικισμός και οι διακρίσεις εν έτει 2020 εξακολουθούν να χτυπάνε το πλανήτη μας με τη ψαλίδα δυστυχώς μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών να ανοίγει συνεχώς εις βάρος των αδυνάτων.

Ο ΟΗΕ αποφάσισε λοιπόν να τοποθετηθεί πάνω στο επίκαιρο ζήτημα των εμβολίων αλλά και τη διανομή αυτών στις χώρες του τρίτου κόσμου.

Μάλιστα,ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ διαπιστώνει ότι χωρίς διεθνή βοήθεια για τον εμβολιασμό της Αφρικής, η ανθρωπότητα δεν θα μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο κατά της πανδημίας, ενώ υπογραμμίζει ότι ο «εθνικισμός των εμβολίων» μαίνεται ακάθεκτος.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επανέλαβε την έκκλησή του για διανομή των εμβολίων κατά της Covid-19 ως «δημόσιου αγαθού». Και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα πρόσθετη χρηματοδότηση 4,2 δισ. δολαρίων για το πρόγραμμα COVAX του ΠΟΥ, ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αγορά και διανομή εμβολίων στις φτωχότερες χώρες.

Το COVAX είναι ο μόνος τρόπος να εμβολιαστεί ο πληθυσμός της Αφρικής, είπε ο Γκουτέρες έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης.

Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στην Ολομέλεια του ΟΗΕ, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γκεμπρεγιέσους αναγνώρισε ότι «το φως στο βάθος του τούνελ γίνεται όλο και λαμπρότερο» για τον τερματισμό της πανδημίας.

Πρόσθεσε όμως ότι τα εμβόλια «πρέπει να μοιραστούν ισότιμα ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, όχι σαν προϊόν που διευρύνει τις ανισότητες».

Ο Τέντρος προειδοποίησε ωστόσο ότι το σχέδιο ACT-Accelerator για την ταχεία ανάπτυξη και διανομή εμβολίων, στο πλαίσιο του προγράμματος COVAX, «κινδυνεύει να μείνει ευγενική χειρονομία» λόγω της έλλειψης κονδυλίων.

Όπως είπε, το COVAX θα χρειαστεί συνολικούς πόρους 28 δισ. δολαρίων για το 2021. Το νούμερο μπορεί να ακούγεται μεγάλο, αντιστοιχεί όμως μόλις σε 0,5% των 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα διαθέσουν οι χώρες της G20 για οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

«Αν η Αφρική δεν στηριχτεί όπως πρέπει δεν θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την πανδημία» είπε ο Γκουτέρες, προειδοποίησε όμως ότι ο εμβολιασμός στις αφρικανικές χώρες μπορεί να μην ξεκινήσει πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα