

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προειδοποίησε σήμερα ότι οι χώρες που επικεντρώνονται στο να βοηθήσουν την Ουκρανία δεν θα πρέπει να αγνοούν τις κρίσεις σε άλλες περιοχές, που πιθανόν να επιδεινωθούν λόγω του πολέμου.
Ο Φιλίπο Γκράντι δήλωσε ότι η «κολοσσιαία κρίση» στην Ουκρανία θα αυξήσει τον αριθμό των εκτοπισμένων διεθνώς πολύ πάνω από τα 84 εκατ. στα οποία ανήλθε στα τέλη του 2021, με περίπου 6 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία και 8 εκατ. εκτοπισμένους εντός της χώρας.
«Δυστυχώς η παγκόσμια κρίση εκτοπισμού εντείνεται. Νομίζω ότι ένα σημαντικό μήνυμα…είναι ότι δεν υπάρχει μόνο η Ουκρανία και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους υπόλοιπους», δήλωσε ο Γκράντι προσερχόμενος σε συνεδρίαση των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Πρώτα απ’ όλα διότι η Ουκρανία έχει αντίκτυπο σε πολλές άλλες εύθραυστες καταστάσεις, που τις καθιστά ακόμα πιο εύθραυστες, την ασφάλεια τροφίμων, την ενεργειακή κρίση, τις αυξήσεις τιμών, την αστάθεια και τότε αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει περισσότερες εκτοπίσεις», δήλωσε.
Ο Γκράντι κάλεσε τα μέλη της ΕΕ και άλλες χώρες να μην μειώσουν την αναπτυξιακή βοήθεια προς το εξωτερικό λόγω των υψηλότερων δαπανών που σχετίζονται με την κρίση στην Ουκρανία, όπως για να αντιμετωπίσουν την εισροή προσφύγων, κάτι που έκανε για παράδειγμα η Σουηδία.
«Εάν το κάνουμε αυτό και την ίδια στιγμή αποδυναμώσουμε την απόκριση σε άλλες περιοχές, αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ. Τότε θα έχουμε υψηλότερο κόστος να καλύψουμε και σε άλλες περιοχές», δήλωσε.
ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Ορίστηκε η αντιπροσωπεία του Κιέβου για τις συνομιλίες με τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας θα ηγηθεί της αντιπροσωπείας της χώρας του στις επερχόμενες.
Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας συναντάται με τη ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συναντάται αυτήν την ώρα με τη ρωσική.
Ο Τραμπ “πιθανότατα” θα γυρίσει στην Ουάσινγκτον και ο Ζελένσκι έφυγε για Αλβανία και ο Φιντάν συναντά τους Ρώσους
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι κατά πάσα πιθανότητα θα επιστρέψει.
Πούτιν: Απομάκρυνε τον επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία Σαλιούκοφ
Τον αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων, στρατηγό Όλεγκ Σαλιούκοφ, απομάκρυνε την Πέμπτη ο Πούτιν, σύμφωνα.