ΟΗΕ – IAEA: Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας θα επισκεφθεί τη Δευτέρα την Τεχεράνη

Ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Τεχεράνη για συναντήσεις με «υψηλού επιπέδου ιρανικές αρχές», όπως ανακοίνωσε σήμερα η IAEA που έχει την έδρα της στη Βιέννη.

Η επίσκεψη αυτή θα είναι υπόψιν η πρώτη του Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι στο Ιράν αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Δεκέμβριο και θα πραγματοποιηθεί πριν από μια σύνοδο της μικτής επιτροπής με θέμα τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA), που θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου.

Εδώ και μήνες σημειωτέον οι επιθεωρητές της IAEA εμποδίζονται να επισκεφθούν δύο εγκαταστάσεις στις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν πυρηνικά υλικά.

Δορυφορικές εικόνες μάλιστα δείχνουν πως οι εγκαταστάσεις αυτές καθαρίστηκαν για να αφαιρεθούν ίχνη παρελθόντων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με έκθεση της IAEA.

«Αποφάσισα να έρθω αυτοπροσώπως στην Τεχεράνη ώστε να μπορέσω να υπογραμμίσω και πάλι τη σημασία της συνεργασίας», αναφέρει ο Γκρόσι σε δήλωση που εξέδωσε.

Να σημειωθεί πως η επίσκεψη του Γκρόσι πραγματοποιείται μερικές μόνον ημέρες αφού οι ΗΠΑ ζήτησαν να επιβληθούν και πάλι σε βάρος του Ιράν τιμωρητικές κυρώσεις του ΟΗΕ.

Στην επιβολή δε κυρώσεων αντιτάχθηκαν η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα -οι τέσσερις δυνάμεις που εξακολουθούν να συμμετέχουν στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αφού οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν απ’ αυτή το 2018.

«Ελπίζουμε πως η επίσκεψη αυτή θα οδηγήσει σε ενισχυμένη αμοιβαία συνεργασία», υπογράμμισε σε μήνυμά του στο Twitter ο πρεσβευτής του Ιράν στην IAEA Καζέμ Γαριμπαμπαντί.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα