ΟΗΕ: Η Τσεχία θα αντικαταστήσει τη Ρωσία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέλεξε σήμερα τη Δημοκρατία της Τσεχίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που έχει την έδρα του στη Γενεύη, για να αντικαταστήσει τη Ρωσία, η συμμετοχή της οποίας ανεστάλη τον περασμένο μήνα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία και η οποία αμέσως αποχώρησε από το σώμα που έχει 47 χώρες-μέλη.

Η Ρωσία ήταν στον δεύτερο χρόνο της τριετούς θητείας της. Η Δημοκρατία της Τσεχίας θα ολοκληρώσει τη θητεία αυτή στο συμβούλιο, που δεν μπορεί να λάβει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις. Οι αποφάσεις του φέρουν πολιτικό βάρος, ωστόσο, και μπορεί να εξουσιοδοτήσει τη διεξαγωγή ερευνών.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας εξελέγη με 157 ψήφους υπέρ ενώ 23 χώρες τήρησαν αποχή. Η θητεία της ξεκινά αμέσως.

Το συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναμένεται να πραγματοποιήσει μια ειδική σύνοδο για την Ουκρανία την Πέμπτη, δήλωσε χθες, Δευτέρα, ένας αξιωματούχος μετά την έκκληση του Κιέβου για μια εξέταση της κατάστασης εκεί, περιλαμβανομένων πληροφοριών για μαζικές απώλειες στη Μαριούπολη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν μιας σπάνιας προσπάθειας να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”. Η συμμετοχή της Λιβύης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανεστάλη το 2011 λόγω της βίας εναντίον των διαδηλωτών από δυνάμεις πιστές στον τότε ηγέτη της χώρας Μουάμαρ Καντάφι.

 

 


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα