ΟΗΕ: Απορρίφθηκε από το Σ.Α. η ανανέωση του εμπάργκο όπλων για το Ιράν

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε το βράδυ της Παρασκευής την αμερικανική πρόταση να παραταθεί το εμπάργκο όπλων στο Ιράν που λήγει στις 18 Οκτωβρίου, καθώς δεν βρήκε στήριξη από τους συμμάχους των ΗΠΑ. Για απομόνωση της Ουάσιγκτον μιλάει η Τεχεράνη, η οποία τονίζει ότι μόνο μία χώρα ψήφισε υπέρ της πρότασης.

Η ψηφοφορία για την πρόταση ανανέωσης του 13 ετών εμπάργκο όπλων για το Ιράν είχε προετοιμαστεί επί μήνες, ωστόσο ούτε οι χώρες της Ε.Ε. ούτε φυσικά η Ρωσία ή άλλες χώρες δεν την στήριξαν, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ, οι οποίες ενδέχεται να προχωρήσουν κατά μόνας σε νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Σύμφωνα με το Ιράν, υπέρ της αμερικανικής πρότασης ψήφισε μόνο η Δομινικανή Δημοκρατία. Δύο χώρες το καταψήφισαν και οι υπόλοιπες 11 απείχαν.

Αν το σχέδιο ελάμβανε εννέα θετικές ψήφους, η Κίνα και η Ρωσία κατά πάσα βεβαιότητα θα ασκούσαν βέτο, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας «απέρριψε ένα έλλογο ψήφισμα για να παραταθεί το 13χρονο εμπάργκο όπλων στο Ιράν, άνοιξε τον δρόμο για τον κορυφαίο στον κόσμο κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας να αγοράζει και να πουλά συμβατικά όπλα χωρίς ειδικούς περιορισμούς από τον ΟΗΕ για πρώτη φορά σε μία δεκαετία».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τους φίλους μας στην περιοχή, οι οποίοι ανέμεναν περισσότερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι το τρομοκρατικό θεοκρατικό καθεστώς δεν θα είναι ελεύθερο να αγοράσει και να πουλήσει όπλα που απειλούν την καρδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και ακόμη παραπέρα», πρόσθεσε ο Μάικ Πομπέο μετά την ψηφοφορία, την οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτη».

Επίσης εκδήλωσε την οργή του διότι όπως είπε το Συμβούλιο «απέτυχε σήμερα να εκπληρώσει τη θεμελιώδη αποστολή του», δηλαδή «τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Επίσης, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την εθνική ασφάλεια Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν υποστήριξε πως η άρνηση της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας να στηρίξουν τις ΗΠΑ στην ψηφοφορία για το εμπάργκο όπλων στο Ιράν ήταν «απογοητευτική, δεν αποτελούσε όμως έκπληξη. Χάσαμε σήμερα, αλλά δεν έχουν τελειώσει ακόμη όλα».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Κέλι Κραφτ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει να προκαλέσει την επάνοδο όλων των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν «εντός των προσεχών ημερών», προκαλώντας την αντίδραση του Ιρανού ομολόγου της στον ΟΗΕ Ματζίντ Ταχτ Ραβαντσί. Όποια επιστροφή των κυρώσεων κατά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας «θα αντιμετωπιστεί με δριμύτητα από το Ιράν, οι επιλογές μας δεν είναι περιορισμένες», είπε.

Τεχεράνη: Απομονωμένη Αμερική
Ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα είναι το Ιράν, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί να δηλώνει μέσω Twitter ότι «τα 75 χρόνια ιστορίας των Ηνωμένων Εθνών, η Αμερική δεν ήταν ποτέ τόσο απομονωμένη».

«Παρ’ όλα τα ταξίδια, τις πιέσεις και τα παζάρια, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν παρά μόνο μια μικρή χώρα (για να ψηφίσει) μαζί τους», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στον ΟΗΕ «ταπεινωτική ήττα».

«Δεν θυμάμαι ποτέ οι ΗΠΑ να προετοίμαζαν επί μήνες ένα ψήφισμα για να πλήξουν την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και να μάζεψαν μόνο μία ψήφο» είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του. «Αλλά η μεγάλη επιτυχία είναι ότι οι ΗΠΑ ηττήθηκαν ταπεινωτικά σε αυτή τη συνωμοσία».

Σχετικά Νέα