Οι Σλοβάκοι εκλέγουν σήμερα πρόεδρο

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Σλοβάκοι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις οποίες το μεγάλο φαβορί είναι μια δικηγόρος που έχει κατέβει με σύνθημά της την πάταξη της διαφθοράς στη Σλοβακία, τη χώρα που πέρυσι έζησε τη δολοφονία του Γιαν Κούτσιακ ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε για τις σχέσεις μεταξύ πολιτικών και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η 45χρονη δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, η οποία έχει εξειδικευτεί σε θέματα περιβάλλοντος και δεν έχει εμπειρία στην πολιτική, μπορεί να γίνει σήμερα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβακίας, μιας χώρας μέλους της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες της δίδουν ποσοστό μεγαλύτερο από 60% στην πρόθεση ψήφου έναντι του αντιπάλου της που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, του 52χρονου Ευρωπαίου Επιτρόπου Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών, η Τσαπούτοβα η οποία κατέβηκε ως υποψήφια στις εκλογές με το σύνθημα: “Να πολεμήσουμε το Κακό” εξασφάλισε 40,53% των ψήφων έναντι 18,66% που έλαβε ο αντίπαλός της.

“Ο κόσμος είναι έτοιμος για την αλλαγή”, δήλωσε στο AFP.

Η νομικός, αντιπρόεδρος τότε του κόμματος Προοδευτική Σλοβακία, το οποίο εγκατέλειψε έκτοτε, βρισκόταν μεταξύ των χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν κατέβει πέρυσι στους δρόμους, συγκλονισμένοι από την δολοφονία με πυρά μέσα στο σπίτι του του νεαρού δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ και της μνηστής του.

Ο δημοσιογράφος ετοιμαζόταν να δημοσιεύσει άρθρο για τις φερόμενες σχέσεις ανάμεσα σε Σλοβάκους πολιτικούς και την ιταλική μαφία.

Μετά τη δολοφονία αυτή, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη της χώρας, έγιναν μαζικές διαδηλώσεις στη Σλοβακία με τον κόσμο να έχει στραφεί κατά της κυβέρνησης του κόμματος Smer-SD.

Οι μαζικές αυτές κινητοποιήσεις ανάγκασαν σε παράιτηση τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος παραμένει ωστόσο αρχηγός του Smer-SD και στενός σύμμαχος του σημερινού πρωθυπουργού.

Μέχρι σήμερα πέντε άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου και της μνηστής του, μεταξύ των οποίων βρίσκεται αυτός για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι έδωσε την εντολή –ένας πολυεκατομμυριούχος που είχε σχέσεις με το Smer-SD.

Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Σλοβακία να συνεχίσει την έρευνα και για “όλες τις πιθανές πολιτικές διασυνδέσεις” της δολοφονίας αυτής.

Οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης ανησυχία για “τα τεκμήρια διαφθοράς, σύγκρουσης συμφερόντων, ατιμωρησίας και φαινομένου ‘περιστρεφόμενων πορτών’ (revolving doors) στους κύκλους της εξουσίας της Σλοβακίας”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα