Οι προοπτικές της ΤτΕ και η απόφαση Στουρνάρα για ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού με το μέρισμα των 400 εκατ.ευρώ

Η Τράπεζα της Ελλάδας άντεξε τους ισχυρούς κραδασμούς που προκλήθηκαν το 2022 στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και συνολικά στην οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου. Την ώρα που μεγάλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως της Γερμανίας και του Βελγίου, κατέγραψαν  ζημίες κατά την περυσινή δύσκολη χρονιά ομολογουμένως, η ΤτΕ αποτέλεσε μια από τις εξαιρέσεις εμφανίζοντας σημαντικά κέρδη.

Έκλεισε την περασμένη χρονιά με τα συνολικά καθαρά έσοδά της να διαμορφώνονται σε 938,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ προβλέψεων στη χρήση 2022 ανήλθαν σε 589,4 εκατ. ευρώ, έναντι 649,6 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Σε αντίθεση με τράπεζες-πυλώνες του ευρωσυστήματος, όπως η Bundesbank που εμφάνισε ζημία ύψους 172 εκατ.ευρώ, για πρώτη φορά μετά το 1979, η Τράπεζα της Ελλάδας παρέμεινε σε κερδοφόρο έδαφος, με τα καθαρά κέρδη χρήσεως, κατόπιν της ενίσχυσης των προβλέψεων κατά 132,6 εκατ. ευρώ, να ανέρχονται σε 456,8 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για άλλο ένα «γαλόνι» στη διοίκηση Στουρνάρα,  που αποφάσισε και φέτος να ενισχύει τον κρατικό προϋπολογισμό, με το μέρισμα των 400 εκατ.ευρώ της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα, ανέλαβε τον ρόλο «ειρηνοποιού» ανάμεσα σε οικονομικό επιτελείο και τράπεζες για το θέμα της αύξησης των επιτοκίων δανείων και καταθέσεων, έχει επικεντρώσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του, κυρίως σε διεθνή ΜΜΕ, στον εθνικό στόχο της επανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. 

Το πράττει αυτό εμφορούμενος από την πεποίθηση πως η ενίσχυση του καλού κλίματος που έχει διαμορφωθεί για τη ελληνική οικονομία, που «πηγάζει» και από τις απόψεις-θέσεις που εκφράζουν κορυφαίοι αξιωματούχοι και λοιποί ηγέτες, δύναται να επηρεάσει το συνολικό πλαίσιο αποφάσεων των οίκων αξιολόγησης. Μιλώντας πρόσφατα στους Financial Times εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός των επόμενων μηνών η Ελλάδα θα «πιάσει» την επενδυτική βαθμίδα.

Με γοργά βήματα στη ψηφιακή εποχή – Άμεσες πληρωμές προς το Δημόσιο

Παράλληλα, υπό την διοίκηση του Γιάννη Στουρνάρα, η Τράπεζα της Ελλάδος προχωρά με γοργά βήματα στη ψηφιακή εποχή, αποτελώντας μάλιστα μια εκ των πρωτοπόρων εντός του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Από τις 16 Φεβρουαρίου η ΤτΕ παρέχει τη δυνατότητα στο κοινό να πραγματοποιεί άμεσες πληρωμές (“Instant Payments”) προς το Δημόσιο, εγχώρια και διασυνοριακά. Έγινε έτσι πρώτη Κεντρική Τράπεζα του Ευρωσυστήματος που εντάσσεται στο TIPS ως τράπεζα του δικαιούχου για πληρωμές Δημόσιας Διοίκησης εγχώρια και διασυνοριακά και μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για την υιοθέτηση και άλλων καινοτομιών στο χώρο των πληρωμών στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Με τον τρόπο αυτό η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει ένα σημαντικό βήμα για την εφαρμογή στην πράξη της Στρατηγικής Πληρωμών του Ευρωσυστήματος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμβάλλοντας στη διάδοση των άμεσων πληρωμών στην εγχώρια κοινότητα και προωθώντας την ψηφιακή καινοτομία και την αποτελεσματικότητα στο χώρο των λιανικών πληρωμών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα