

Από την Saudi Aramco μέχρι την… «κατρακύλα» της Uber, αυτές είναι σημαντικότερες αρχικές δημόσιες προσφορές που έγιναν μέσα στην τελευταία δεκαετία.
Με έναν αξιοσημείωτο και… περίεργο τρόπο, η αγορά των αρχικών δημόσιων προσφορών δεν είναι αυτή που ξέραμε. Ολοένα και λιγότερες νεοσύστατες επιχειρήσεις αποφασίζουν να κάνουν το μεγάλο βήμα και να μπουν στο χρηματιστήριο, τη στιγμή που τεράστιοι κολοσσοί δηλώνουν μετά από πολλή σκέψη ότι θα μπουν σε αυτό.
Ωστόσο, τα τελευταία 10 χρόνια η αγορά των IPO μας απασχόλησε αρκετά, με κάποια μεγάλα ονόματα όπως το Facebook, η General Motors και η Alibaba να δηλώνουν πως θα μπουν στο χρηματιστήριο. Συνολικά, 1.689 δημόσιες εγγραφές διεξήχθησαν στις χρηματιστηριακές αγορές των Η.Π.Α., αυξάνοντας συνολικά σε 435 δισ. δολάρια τα έσοδα, σύμφωνα με την Renaissance Capital, πάροχο θεσμικών ερευνών.
Βέβαια, ο ρυθμός των νέων καταχωρίσεων είναι πιο αργός σχετικά με τις προηγούμενες δεκαετίες. Σύμφωνα με έρευνες από τον Jay Ritter, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο αριθμός των IPO στη συγκεκριμένη δεκαετία είναι πάνω από 60% χαμηλότερος από τις νέες προσφορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Τι να περιμένουμε το 2020
Η ByteDance, η κινεζική startup αξίας 75 δισ. δολαρίων και ιδιοκτήτρια της εφαρμογής σύντομων βίντεο TikTok, σχεδιάζει την αρχική δημόσια προσφορά της στο Χονγκ Κονγκ μόλις το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η κινεζική startup της εφηβικής «μανίας» του TikTok, προβλέπεται ότι θα αποζημιώσει πολλούς επενδυτές που «κάηκαν» από την IPO της Uber και της WeWork. Η επταετής εταιρεία, η οποία κατέχει επίσης την κινεζική εφαρμογή ειδήσεων Jinri Toutiao, επέλεξε το Χονγκ Κονγκ αντί της Νέας Υόρκης, παρά τις πρόσφατες αναταραχές. Ο δείκτης Hang Seng έχασε περίπου το 11% της αξίας του από τα υψηλά επίπεδα που είχε σημειώσει στις αρχές του τρέχοντος έτους, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων και εμφυλίων αναταραχών.
Η αποτίμηση της ByteDance στα 75 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο του 2018, όταν έκλεισε ένα γύρο χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. δολαρίων υπό την ηγεσία της SoftBank, διπλασίασε την αξία της σε σχέση με χρόνο νωρίτερα. Μια δημόσια εγγραφή θα σηματοδοτήσει μεγάλα κέρδη για τους πρώιμους επενδυτές όπως ο κινεζικός βραχίονας της Sequoia Capital και θα βοηθήσει επίσης τη SoftBank σε μια εποχή που η αξία των επενδύσεών της σε εταιρείες όπως η Uber και η WeWork έχει μειωθεί δραματικά.
Η Airbnb ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα προβεί σε αρχική δημόσια προσφορά το 2020, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη άλλης μιας σειράς τεράστιων εισαγωγών εταιρειών τεχνολογίας στη Wall Street. Η εταρεία, η οποία ενοικιάζει κατοικίες σε τουρίστες, δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη δημόσια προσφορά της. Κάποιοι επενδυτές ανέμεναν είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο φέτος, όπως έκαναν πολλές άλλες εταιρείες στο tech, όπως η Uber, η Lyft, η Zoom και η Pinterest. Η είδηση των σχεδίων της Airbnb για ολοκλήρωση της αρχικής δημόσιας προσφοράς του χρόνου έρχεται στον απόηχο ανάμικτων τέτοιων κινήσεων από άλλους τεχνολογικούς «μονόκερους» (όρος που χαρακτηρίζει εταιρείες με αποτίμηση αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων).
8. AB InBev – 5 δισ. δολάρια

To ποσό των 5 δισ. δολαρίων άντλησε η AB InBev από την εισαγωγή της ασιατικής μονάδας της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η τιμή διάθεσης των μετοχών ορίστηκε στο κατώτατο σημείο του στόχου. Παρόλα αυτά η αρχική δημόσια εγγραφή της μονάδας της κορυφαίας ζυθοποιΐας στον πλανήτη, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως από τις αρχές του 2019. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου η AB InBev είχε ακυρώσει μία μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή, από την οποία θα αντλούσε 9,8 δισ. δολάρια, επικαλούμενη «αρκετούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των μη ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά».
7. Uber – 8,1 δισ. δολάρια

Η Uber κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο διάσημους αμφιλεγόμενους «μονόκερους» της Silicon Valley. Η Uber κρατήθηκε με «νύχια και με δόντια» μακριά από το να κάνει την αρχική δημόσια προσφορά της, εκμεταλλευόμενη τις εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και τις ιδιωτικές κεφαλαιαγορές για δισεκατομμύρια πριν από την είσοδο της στο χρηματιστήριο.
H Uber δημοσίευσε τo πολυαναμενόμενο ενημερωτικό δελτίο της αρχικής δημόσιας προσφοράς της, στην τελική ευθεία για το ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Απρίλιο του 2019. Ωστόσο, η τιμή της μετοχής της Uber κατέρρευσε την πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσής της, καταγράφοντας πτώση 7,6% στα 42 δολάρια περίπου, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στη σφαίρα της εμπορικής πολιτικής. Σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή αρχικών δημόσιων προσφορών Jay Ritter, του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, οι επενδυτές που αγόρασαν τις 180 εκατομμύρια μετοχές της Uber που δόθηκαν μέσω της αρχικής δημόσιας προσφοράς στα 45 δολάρια ανά μετοχή είχαν συνολικές απώλειες 618 εκατομμυρίων δολαρίων.
6. Facebook – 16,01 δισ. δολάρια

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυτή η IPO του Μαΐου του 2012 έμεινε στην ιστορία ως η μέρα των… προβλημάτων. Οι καθυστερήσεις και οι δυσλειτουργίες του Nasdaq ανάγκασαν κάποιους επενδυτές να αγοράζουν μετοχές ακριβότερα από τις τιμές που είχαν προσφέρει. Μέσα σε όλα αυτά, η μετοχή της Facebook μόλις που κατάφερε να πιάσει τον στόχο των 38 δολαρίων στο τέλος της μέρας, κλείνοντας στα 38,23. Εκείνη την εποχή η συνολική αξία της εταιρείας έφτανε τα 81,2 δισ. δολάρια. Από τότε, και παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα ειδικά το τελευταίο διάστημα, η συνολική της χρηματιστηριακή αξία εκτοξεύτηκε κατά 408,6%, φτάνοντας τα 547 δισ. δολάρια.
5. General Motors – 18,15 δισ. δολάρια

Το όνομα πίσω από μια από τις μεγαλύτερες πτωχεύσεις στις ΗΠΑ, είναι επίσης πίσω και μιας από τις μεγαλύτερες IPO. Η GM κατέθεσε τα έγγραφα για να «σηκώσει» από τις αγορές 18,1 δισ. δολάρια, έναν σχεδόν χρόνο μετά τη σωτηρία της από την αμερικανική κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες του Πτωχευτικού Κώδικα. Από την είσοδό της στην Wall Street μέχρι σήμερα η μετοχή της αυξήθηκε κατά 18%.
4. American International Assurance – 20,5 δισ. δολάρια

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η AIA, μια επενδυτική και ασφαλιστική εταιρεία που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, προσφέρθηκε στο κοινό στις 21 Οκτωβρίου 2010. Έφερε 17,816 δισεκατομμύρια δολάρια και έγινε η τρίτη χρηματοοικονομική εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ στην λίστα των πιο επιτυχημένων IPO.
2. Alibaba – 25 δισ. δολάρια

Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας «έσπασε» κάθε ρεκόρ το 2014, όταν επέλεξε την Wall Street αντί του Χονγκ Κονγκ για να μπει στο χρηματιστήριο, καθώς η αμερικανική χρηματαγορά επέτρεπε τότε την διοίκηση της εταιρείας από τους ιδρυτές και τα στελέχη, κι όχι μόνο από τους μετόχους. Από το τεράστιο ποσό που μάζεψε μέχρι σήμερα, οι μετοχές της έχουν ανατιμηθεί κατά 190%, φτάνοντας τη συνολική της αξία στα 484 δισ. δολάρια.
Το Νοέμβριο του 2019, η Alibaba αποφάσισε να μπει και στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Ο Jack Ma, οραματιστής του ηλεκτρονικού εμπορίου και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε ότι ο βασικός λόγος για τον οποίο η Alibaba εισέρχεται στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ είναι η προθυμία του να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της περιοχής. Επιπλέον, η Alibaba σκοπεύει να επεκτείνει την επενδυτική της βάση και να συμμετάσχει σε θεμελιώδεις σωματεία κεφαλαίων στην Ασία. Η τεράστια αυτή IPO, περιελάμβανε 575 εκατ. μετοχές, ενώ η τιμή της μετοχής έφτανε τα 24,01 δολάρια. Η Alibaba ξεκίνησε συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ στις 26 Νοεμβρίου 2019.
1. Saudi Aramco – 25,6 δισ. δολάρια

Η Saudi Aramco πραγματοποίησε την μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή όλων των εποχών, καθώς άντλησε 25,6 δισ. δολάρια από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του βασιλείου. Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα στην υλοποίηση του οράματος του άκρως αμφιλεγόμενου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να αναμορφώσει την οικονομία της χώρας του. Ο κρατικά ελεγχόμενος πετρελαϊκός κολοσσός όρισε την τελική τιμή των μετοχών του στα 32 ριάλ (8,53 δολάρια), εξασφαλίζοντας έτσι αποτίμηση 1,7 τρισ. δολαρίων. Έλαβε συνολικές προσφορές 119 δισ. δολαρίων από τους επενδυτές, που δεν έχει γίνει ακόμη επισήμως γνωστό σε ποιο βαθμό ήταν από τις μεγάλες οικονομίες του εξωτερικού.
fortunegreece.com
Σχετικά Νέα
Στάση αναμονής για τον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου με φόντο τους δασμούς Τραμπ
Στάση αναμονής τηρούν οι κλάδοι της επιτραπέζιας ελιάς και του τυποποιημένου ελαιόλαδου μετά και.
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Σε μεικτό έδαφος ολοκληρώνουν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς η κεντρική.
Ο όμιλος Volkswagen μιλά για πιθανή μετεγκατάσταση μέρους της παραγωγής της Audi στις ΗΠΑ
Ο όμιλος Volkswagen θα μπορούσε να μετεγκαταστήσει μέρος της παραγωγής της μάρκας Audi στις.
Στο σφυρί 4άστερο ξενοδοχείο στο Γύθειο
Το πολυτελές ξενοδοχείο του Γυθείου “Las Hotel & Spa”, αναμένεται να βγει σύντομα στο.