Οι ΗΠΑ στην εποχή Μπάιντεν: Οι προκλήσεις, οι στόχοι και οι απειλές…

Η εποχή Μπάιντεν που ξημέρωσε σήμερα στην Ουάσιγκτον, βρίσκει τις ΗΠΑ σε κατάσταση αμηχανίας. Ο Τραμπισμός, που εκδηλώθηκε σ’ όλες τις εκφάνσεις του εντός και εκτός των τειχών, άλλαξε προς το χειρότερο τις κοινωνικές ισορροπίες στη χώρα, η οποία παραμένει υπερδύναμη αλλά με τσακαλωμένο προφίλ και αποδυναμωμένο κύρος. Κυρίως, εμποτισμένη με το φοβικό σύνδρομο ότι η χώρα διανύει επικίνδυνους ατραπούς και ο κίνδυνος εκτροχιασμού, μέσω της πρόκλησης ακραίων επεισοδίων που θα προσομοιάζουν σε εμφυλιακή σύρραξη, να κυριαρχεί στο μυαλό της κοινής γνώμης,

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Ο Τζο Μπάιντεν κληροδότησε μια Αμερική, διχασμένη, φοβισμένη, στην οποία έχει φυτευτεί ο σπόρος της αμφισβήτησης για τους Θεσμούς, το υπάρχον σύστημα και τις δομές, που κατέστησαν τη χώρα υπερδύναμη. Με νωπές τις μνήμες από την εισβολή στο Καπιτώλιο, ο νέος Αμερικανικός πρόεδρος αναλαμβάνει τα ηνία των ΗΠΑ, σε ένα ομολογουμένως κρίσιμο σταυροδρόμι. Αρχικώς, πρέπει να τακτοποιήσει τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας, τα οποία είναι άκρως σημαντικά και μείζονα.

Πρωταρχικός στόχος για τον Μπάιντεν είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τους Θεσμούς, που η αλήθεια είναι πως τσαλαπατήθηκαν από τη λαίπαπα Τραμπ. Η ενίσχυση της Δημοκρατίας, και η επαναφορά των ΗΠΑ στον δρόμο της υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αποτελούν βασικές προτεραιότητες για τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος αναμένεται να εμφανιστεί ενωτικός, θέλοντας να διαγράψει πλήρως από τη συνείδηση των Αμερικανών, τη διχαστική ρητορική του προκατόχου του.

Μέχρις ώρας και ιδιαίτερα τις κρίσιμες στιγμές όπου το Καπιτώλιο δέχθηκε την επίθεση από τους αλλόφρονες και αλλάζοντες οπαδούς του Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν κράτησε χαμηλούς τόνους. Απέφυγε να οξύνει περαιτέρω την κατάσταση, αντιλαμβανόμενος ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα. Ο ιστορικός του μέλλοντος αναμφίβολα θα δώσει θετικό πρόσημο στη στάση που υιοθέτησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος δεν αναμένεται να επιδοθεί σε κυνήγι «μαγισσών» και δη του Τραμπ, κατά τη θητεία του. Θα αφήσει, και καλώς θα πράξει, τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να αποδώσει τις ευθύνες, εκεί που αναλογούν.

Στην προμετωπίδα της ατζέντας Μπάιντεν, αναφορικά με τις άμεσες προτεραιότητες, είναι και η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, που ελέω των αβλεψιών και της άστοχης προσέγγισης που έτυχε από τον Ντόναλντ Τραμπ, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις στις ΗΠΑ. Ο φραγμός στον φρενήρη ρυθμό εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα και η αποτελεσματική υγειονομική αντιμετώπισή του, αποτελούν ένα από τα στοιχήματα του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Η επιστροφή της υπερδύναμης και η αναμέτρηση με Κίνα και Ρωσία

Μέγα ζητούμενο για τον Μπάιντεν και το επιτελείο του, είναι, ασφαλώς, η επιστροφή των ΗΠΑ ως ηγέτιδα δύναμη του δυτικού κόσμου. Όχι πως η πρωτοκαθεδρία της Ουάσιγκτον αμφισβητήθηκε ποτέ ουσιαστικά, επί προεδρίας Τραμπ, όμως οι ΗΠΑ απώλεσαν τον παρεμβατικό τους ρόλο και περιορίστηκαν σε ρόλο παρατηρητή και συμβούλου. Οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν επί Μπάιντεν μια σαφώς πιο εξωστρεφή πολιτική, σε σχέση με τον Τραμπ, επιδιώκοντας να καταδείξουν τη γεωπολιτική ισχύ τους.

Το έργο, ωστόσο, του Τζο Μπάιντεν δεν είναι διόλου εύκολο στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή. Έχει να αντιμετωπίσει την προελαύνουσα σε οικονομικό επίπεδο Κίνα, η οποία έχει βάλει πλώρη να εκθρονίσει τις ΗΠΑ από την κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας. Το μομέντουμ δεν είναι ευνοϊκό για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, διότι όλες οι προβλέψεις-αναλύσεις για την αμερικανική οικονομία είναι απαισιόδοξες, σε αντίθεση με την κινεζική οικονομία, η οποία κινείται ανοδικά και έχει αποτινάξει πλήρως τα «βαρίδια» που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Σε αντίθεση με την οικονομία των ΗΠΑ, που και το 2021 θα έχει εμφανή πάνω της, τα σημάδια της από την πανδημία.

Είναι πιθανό ο Τζο Μπάιντεν να υιοθετήσει την επιθετική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα, αναφορικά με την ισοτιμία του γιουάν και τις παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές που εμπλέκεται το κινέζικο νόμισμα. Στο γεωπολιτικό σκηνικό  που θα κληθεί να δράσουν οι ΗΠΑ του Μπάιντεν, σημαίνοντα ρόλο έχει αναμφίβολα η Ρωσία, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανόν να διεκδικήσει με μεγαλύτερη τόλμη, τη στρατηγική της αυτονομία, ορμώμενη από τις φιλοδοξίες της Γερμανίας…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα