Οι ηγέτες του EUMED κάλεσαν την ΕΕ να παρέμβει για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Ηχηρό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες για το ζήτημα των ανατιμήσεων στον τομέα της ενέργειας, με προμετωπίδα τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, έστειλαν οι 9 ηγέτες του EUMED.

Ειδικότερα, οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, κατά τη σύνοδο του EUMED9 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Παρασκευή, κατέληξαν σε μια σειρά κρίσιμων συμφωνιών -μεταξύ άλλων και για το κλίμα- εξαπολύοντας «βολές» προς την Τουρκία, η οποία αντέδρασε έντονα στη διακήρυξη που συνυπέγραψαν.

Όπως επισημαίνεται, ένα από τα πλέον σημαντικά πεδία στα οποία υπήρξε σύγκλιση ήταν ο σχηματισμός ενός «τείχους» του ευρωπαϊκού Νότου απέναντι στις Βρυξέλλες, με βασικό αίτημα τη γενναία παρέμβαση των μηχανισμών της ΕΕ προκειμένου να μπει «φρένο» στις αυξήσεις στην ενέργεια -καθώς και για ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας στη μετά-Covid εποχή.

Γεωργιάδης: Διεκδικούμε πακέτο από την ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια
Διεκδικούμε πακέτο από την ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε τις αυξήσεις στην ενέργεια, επεσήμανε άλλωστε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Επιπροσθέτως, ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό ήταν ένα από τα σημεία στα οποία συμφωνήσαν οι 9 ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου που συμμετείχαν εχθές στη Σύνοδο Κορυφής που διεξήχθη στην Αθήνα, καθώς κάλεσαν τις Βρυξέλλες να πάρουν μέτρα για τις αυξήσεις στην ενέργεια.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιδοτήσεις στην ενέργεια για το επόμενο τρίμηνο μέχρι το τέλος του έτους, επειδή τότε λήγει το οικονομικό έτος, ενώ σημείωσε ότι το μέτρο θα συνεχιστεί και μετά εάν συνεχιστούν και οι διεθνείς αυξήσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι στη σύνοδο του EUMED9 υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες για το ζήτημα, με όλες τις πλευρές να καλούν τις Βρυξέλλες να λάβει γενναία μέτρα για τις αυξήσεις στην ενέργεια. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ανάπτυξης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το μέτρο των επιδοτήσεων στην ενέργεια -κανονικά θα έχει ισχύ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου- και να πάρει παράταση, αν θεωρηθεί αναγκαίο.

Μητσοτάκης: Ο Νότος δεν έχει ανάγκη από λιτότητα
Τον τόνο έδωσε μάλιστα χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων στην ομιλία του ότι «το άμεσο στοίχημα είναι να συνεχιστεί η οικονομική πρόοδος παράλληλα με την εξάπλωση των εμβολιασμών, ενώ το επόμενο που θα μας απασχολήσει σε λίγο καιρό θα είναι το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Θα πρέπει να αξιοποιεί θετικά τις εμπειρίες του προηγούμενου, αποφεύγοντας όμως τις αστοχίες του. Άλλωστε, ειδικά ο ευρωπαϊκός Νότος απέδειξε ότι δεν έχει ανάγκη από λιτότητα αλλά προοπτική και αυτήν είμαστε έτοιμοι να υπηρετήσουμε».

Επιπροσθέτως, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ο Νότος της Ευρώπης έχει την παράδοση του παρελθόντος, έχει την ισχύ του παρόντος, αλλά και τη δυναμική του μέλλοντος. Μπορεί, λοιπόν, να μεταφέρει τη δροσιά της Μεσογείου στην Κεντρική, την Ανατολική, τη Βόρεια πλευρά της κοινής μας πατρίδας, δίνοντας έτσι νέα πνοή στην ταυτότητά της».

«Καρφιά» από Ντράγκι και Σάντσεθ για αυξήσεις στην ενέργεια

Χαρακτηριστικές άλλωστε των όσων συζητήθηκαν στη σύνοδο του EUMED9 ήταν και οι δηλώσεις των πρωθυπουργών της Ιταλίας και Ισπανίας, οι οποίοι ζήτησαν από την ΕΕ να παρέμβει υπέρ των λαών για το κύμα ακρίβειας.

«Δεν υπάρχει πλέον χρόνος, δεν μπορούμε πλέον εφησυχάζουμε, αντιθέτως οι προσπάθειες μας πρέπει να ενταθούν ειδάλλως οι συνέπειες θα είναι τραγικές για τους λαούς μας. Πρέπει να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε η μετάβαση να προστατεύει τους πλέον ευάλωτους είτε αυτές είναι κοινωνικές ή οικονομικές. Ήδη βλέπουμε τις αυξήσεις που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρέμβει. Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό, στη δεύτερη φάση της προμήθειας των εμβολίων βλέπουμε ότι υπάρχει αυξημένος συντονισμός και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Εν συνεχεία συζητήσαμε για τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι.

«Έχει ήδη ξεκινήσει μία προσπάθεια να προστατεύσουμε τους πλέον αδύναμους στην κοινωνία. Στην ευρωπαϊκή άμυνα, τους τελευταίους μήνες βιώσαμε γεγονότα που μας ώθησαν να αναθεωρήσουμε τις διεθνείς σχέσεις και τον τρόπο που εμείς κινούμαστε. Βασικό σημείο η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Στο πλαίσιο της συνόδου συζητήσαμε επίσης για το θέμα της ασφάλειας στη Μεσόγειο, τη Λιβύη και την Τυνησία. Η ομάδα των μεσογειακών χωρών είναι αποφασισμένη να συμβάλλει στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Αντιστοίχως, ο Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε «ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρήζει ευρωπαϊκής λύσης» τις αυξημένες τιμές του ρεύματος. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο» προσέθεσε και εκτίμησε πως «τις επόμενες εβδομάδες και μήνες οι αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου θα απασχολεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα