Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν για την οικονομική ασφάλεια στη Γρανάδα

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την Παρασκευή πώς το μπλοκ τους μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του, να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των νέων πράσινων και ψηφιακών τεχνολογιών και να μειώσει την εξάρτησή του από τρίτες χώρες, ιδίως την Κίνα.

Σε επιστολή προς τους ηγέτες πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έθεσε την Ευρώπη σε μια πορεία να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση και να οικοδομήσει μια πιο ισχυρή οικονομική βάση.

Η σύνοδος κορυφής της Γρανάδας, είπε, θα είναι μια στιγμή να κοιτάξουμε μπροστά με τον καθορισμό μιας στρατηγικής για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ σε ένα προκλητικό γεωπολιτικό περιβάλλον.

Η συνάντηση στη νότια Ισπανία θα βοηθήσει να κατευθύνει τις συζητήσεις τους επόμενους μήνες σχετικά με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυστηρότερο έλεγχο των εξαγωγών και εκροών τεχνολογιών, ιδιαίτερα εκείνων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτική χρήση.

Ο Μισέλ σχεδιάζει να συνεργαστεί με τα 27 μέλη της ΕΕ για να αξιολογήσει μέχρι το τέλος του έτους εάν υπάρχουν κίνδυνοι για την οικονομική ασφάλεια του μπλοκ που συνδέονται με προηγμένους ημιαγωγούς, τεχνητή νοημοσύνη, κβαντική τεχνολογία και βιοτεχνολογία.

Αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής στρατηγικής οικονομικής ασφάλειας που παρουσίασε η Επιτροπή τον Ιούνιο και ζητά την ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, την προώθηση της έρευνας, τη σύναψη συμμαχιών με αξιόπιστους εταίρους και τη χρήση υφιστάμενων εργαλείων εμπορικής άμυνας και την εξέταση νέων.

Μέρος της συζήτησης θα επικεντρωθεί στον βαθμό στον οποίο οι χώρες είναι πρόθυμες να εναρμονίσουν τις πολιτικές τους για την εθνική ασφάλεια και να μεταβιβάσουν ορισμένες εξουσίες στις Βρυξέλλες.

Μια άλλη πτυχή θα είναι ο βαθμός στον οποίο οι ευρωπαϊκές αγορές πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές σε ξένες εταιρείες. Χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία θέλουν περισσότερες ανοιχτές αγορές, ενώ άλλες όπως η Γαλλία επικεντρώνεται περισσότερο στην προστασία των εγχώριων παραγωγών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα