Οι γονείς παιδιών με αναπηρία απαιτούν σύνταξη επιβίωσης

Η σύνταξη γονέα παιδιού ΑμεΑ είναι επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση των οικογενειών αυτών. Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος στην Ε.Ε. που δεν αναγνωρίζει στο γονέα το ρόλο του φροντιστή. Μία μάνα με παιδί που έχει ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% λαμβάνει στην καλύτερη περίπτωση 570 ευρώ το μήνα, ενώ τα έξοδα είναι 2.500 ευρώ.

Το απόγευμα της 25ης Νοεμβρίου, στο κατάμεστο θέατρο «Βέμπο», πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της 4ΑΜΕΑ με την υποστήριξη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, με κεντρικό θέμα τη σύνταξη γονέα παιδιού με αναπηρία.

σύνταξη γονέα παιδιού ΑμεΑ, 4ΑΜΕΑ, παιδιά με αναπηρία επίδομα, Νένα Χρονοπούλου,

Σύλλογος «Μουσικό Οραμα»

Το ψήφισμα που δημιούργησε το Κοινωνικό και Υποστηρικτικό Δίκτυο 4ΑΜΕΑ «τρέχει» από το καλοκαίρι, και ήδη έχουν ψηφίσει κοντά στους 20.000 συμπολίτες μας. Η Νένα Χρονοπούλου και ο Τάσος Μητρόπουλος, ιδρυτές του Δικτύου, κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να δώσουν φωνή πρώτα στα παιδιά με αναπηρία και έπειτα στους γονείς-φροντιστές τους. Αυτή είναι και η επιτυχία της 4ΑΜΕΑ, που πλέον έχει γίνει το «σπίτι» για χιλιάδες οικογένειες που έχουν παιδί με ειδικές ανάγκες.

σύνταξη γονέα παιδιού ΑμεΑ, 4ΑΜΕΑ, παιδιά με αναπηρία επίδομα, Νένα Χρονοπούλου, εκδήλωση 4ΑΜΕΑ θέατρο Βέμπο

Νένα Χρονοπούλου, Καλλιόπη Παπαθανασίου (Μητέρα παιδιών ΑμεΑ)

Στην εκδήλωση, οι γονείς έστειλαν ένα κοινό μήνυμα: «Δεν επαιτούμε, απαιτούμε από το κράτος να μην μας στερεί μια αξιοπρεπή διαβίωση». Από την ώρα της διάγνωσης της αναπηρίας του παιδιού τους, οι άνθρωποι αυτοί μετατρέπονται σε φροντιστές. 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 83% των οικογενειών με παιδί ΑμεΑ στην Ελλάδα είναι μονογονεϊκές, διότι ο ένας από τους δύο δεν αντέχει το βάρος και εγκαταλείπει. Γεγονός που καθιστά αδύνατο στο άτομο που μένει μόνο να εργαστεί, άρα και να μην μπορεί να «κολλήσει» ένσημο δια βίου. «Τα έξοδα ενός παιδιού με αναπηρία ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ το μήνα». Αυτό είπαν δεκάδες γονείς που πήραν το λόγο στην εκδήλωση. Την ίδια ώρα, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται στα 1.200 ευρώ μεικτά. Και εδώ έρχεται η εύλογη ερώτηση όλων όσοι παρακολουθήσαμε με πραγματική αγωνία τις ομιλίες τους: «Το κράτος, η Πρόνοια, πού είναι; Δεν βοηθάνε;». Η απάντηση ήταν το λιγότερο απογοητευτική. Το ποσό που λαμβάνει μία μάνα μόνη για το παιδί της με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% είναι στην καλύτερη περίπτωση 570 ευρώ το μήνα!

«Γροθιά στο στομάχι»

Η ομιλία της κ. Φατούρου, της μάνας της Ασπασίας που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον πατέρα της το 2013, ήταν πραγματική γροθιά στο στομάχι.

σύνταξη γονέα παιδιού ΑμεΑ, 4ΑΜΕΑ, παιδιά με αναπηρία επίδομα, Νένα Χρονοπούλου, εκδήλωση 4ΑΜΕΑ θέατρο Βέμπο

Νένα Χρονοπούλου, Σπυριδούλα Φατούρου

«Μην περιμένετε να σας χτυπήσει το κακό την πόρτα. Η κόρη μου έμεινε ζωντανή νεκρή μέσα σε μερικά λεπτά». Απευθυνόμενη στους πολιτικούς που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, τόνισε: «Να γυρίσετε το βλέμμα και σε εμάς. Δεν επαιτώ, απαιτώ τον σεβασμό στο παιδί μου και σε όλα τα παιδιά. Να αποκτήσουν αξιοπρέπεια και να μπορέσουμε να πεθάνουμε ήρεμα εμείς. Το κράτος μάς γύρισε την πλάτη, γιατί τα παιδιά μας είναι φύρα για εκείνο».

Στην Ελλάδα δεν ισχύει ό,τι ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη για τους γονείς παιδιών ΑμεΑ. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν κάτι εξωπραγματικό, ζητούν η χώρα μας να προσφέρει τη δυνατότητα στο γονιό είτε να εργαστεί, έχοντας προβλέψει την ύπαρξη ασφαλών δομών για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, ώστε να περνούν μερικές ώρες της ημέρας εκεί, είτε να προσφέρει στο γονιό μία κάλυψη με τη μορφή σύνταξης για την πλήρη περίθαλψη και ανατροφή του παιδιού αλλά και του ίδιου, δεδομένου ότι ο γονιός-φροντιστής δεν έχει χρόνο να εργαστεί, άρα δεν μπορεί να έχει και ένσημα δια βίου.

σύνταξη γονέα παιδιού ΑμεΑ, 4ΑΜΕΑ, παιδιά με αναπηρία επίδομα, Νένα Χρονοπούλου, εκδήλωση 4ΑΜΕΑ θέατρο Βέμπο

Νένα Χρονοπούλου, Γιώργος Δασκουλίδης

Το χάσμα ανάμεσα στη χώρα μας και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη σε ζητήματα Πρόνοιας αποτύπωσε ο κ. Δασκουλίδης με την προσωπική του ιστορία. «Το παιδί μου είναι στην Αγγλία μαζί με τη σύντροφό μου. Το κράτος πληρώνει 120.000 λίρες το χρόνο για να πηγαίνει σε ειδικό σχολείο, και παράλληλα προσφέρει στη σύντροφό μου πάνω από 2.000 λίρες το μήνα ως επίδομα, επειδή είναι ο κύριος φροντιστής του παιδιού».

«Ενώθηκαν φωνές»

Η ιδρύτρια του Κοινωνικού και Υποστηρικτικού Δικτύου 4ΑΜΕΑ Νένα Χρονοπούλου δήλωσε στη «ΒτΚ»: «Ήταν μία ημέρα δύναμης, αποφασιστικότητας, συσπείρωσης και συγκίνησης. Ενώθηκαν φωνές γεμάτες παράπονο πνιγμένες από δάκρυα συγκίνησης και ελπίδας. Γονείς που ήθελαν να ακουστούν, όσα χρόνια τώρα καταπίεζαν μέσα στην καρδιά τους. Ενωθήκαμε όλοι για να αλλάξουμε ένα άδικο κατεστημένο απέναντι στους γονείς παιδιών με αναπηρία. Κοντά μας σήμερα ήταν πολιτικοί, Ολυμπιονίκες, δημοσιογράφοι, στρατηγοί, ήταν άνθρωποι που αγαπούν τους ανθρώπους και θέλουν να τους στηρίζουν».

Παρακολουθήστε παρακάτω ολόκληρη την εκδήλωση της 4ΑΜΕΑ:

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα