Οι φοροαπαλλαγές και η παρέμβαση Στουρνάρα

O Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος άνοιξε τον φάκελο των φοροαπαλλαγών, ενόσω συνεχίζεται η δημόσια διαβούλευση επί των κυβερνητικών προτάσεων για την αναχαίτιση της φοροδιαφυγής αλλά και την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Το οικονομικό επιτελείο καλείται να επιλύσει τον δημοσιονομικό γρίφο που απαιτεί συνέχιση των δεσμεύσεων-μεταρρυθμίσεων, διατήρηση των οικονομικών δεικτών στα υψηλά επίπεδα (πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη άνω του 2%) αλλά και παροχή αρωγής-στήριξης προς την κοινωνία, μέσω στοχευμένων μέτρων. Το διακύβευμα σχετίζεται κυρίως με την εξοικονόμηση χρημάτων και απαραίτητων κεφαλαίων, που θα εξυπηρετούν και τους δύο σκοπούς. Εδώ εισέρχεται και το κεφάλαιο της φοροδιαφυγής, για το οποίο ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων, όπου το κομμάτι των φοροαπαλλαγών-που ανέδειξε ο επικεφαλής της ΤτΕ- έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

1.407 φοροαπαλλαγές με κόστος 13 δισ.ευρώ

Δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς των φοροαπαλλαγών τίθεται σε πρώτο πλάνο, ωστόσο η παρέμβαση Στουρνάρα δίνει άλλη διάσταση και παράλληλα το έναυσμα για μια ενδελεχή ανάλυσή του. Συνολικά υφίστανται 1.047 απαλλαγές που κοστίζουν 12,88 δισεκατομμύρια ευρώ και εμπεριέχουν δημοσιονομικά αλλά και… πολιτικά κριτήρια. Ούσες σε εξέλιξη οι κομβικές μεταβολές που υιοθετεί το οικονομικό επιτελείο στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς επίσης και τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, είναι ίσως το κατάλληλο τάιμινγκ ώστε να ανοίξει η… κουβέντα για την ολική αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει τις φοροαπαλλαγές.

Αυτό, βεβαίως, που απαιτείται αρχικώς είναι να υπολογιστεί με ακρίβεια δεκάρας, το κόστος από τις απαλλαγές και οι συνολικοί δικαιούχοι. Κατόπιν, ακολουθώντας το πνεύμα της εποχής και τις συστάσεις των Βρυξελλών, να προκύψει ενδεχομένως ένα νέο πλαίσιο το οποίο θα επικεντρώνεται εν τοις πράγμασι στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και θα έχει στοχευμένη δράση.

Εν πάση περιπτώσει, παρόλο που οι παραπάνω δράσεις δεν αποτελούν αντικείμενο άμεσης… εκτέλεσης, αλλά μετακυλούνται χρονικά ίσως και για τα επόμενα χρόνια, το γεγονός ότι αναδείχθηκαν σε πρώτο πλάνο από τις δηλώσεις Στουρνάρα έχει τη σημασία του.

Το οικονομικό επιτελείο έχει άλλες προτεραιότητες προς ώρας, με κυριότερη την εφαρμογή των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και του νέου φορολογικού πλαισίου που θα διέπει του ελεύθερους επαγγελματίες. Την ίδια ώρα «ξύνει τον πάτο» του δημοσιονομικού βαρελιού προκειμένου να εντοπίσει κεφάλαια τα οποία θα διοχετεύσει σε μέτρα στήριξης των ευάλωτων, όπως το επίδομα που σχεδιάζει να δώσει πριν από τα Χριστούγεννα.
Όταν οι συνθήκες ωριμάσουν και προκύψει η πολιτική βούληση σε συνδυασμό με την οικονομικό-τεχνική ανάλυση για την αναμόρφωση του πλαισίου φοροαπαλλαγών, τότε ίσως το οικονομικό επιτελείο θα έχει τη δυνατότητα να περάσει στην επόμενη πίστα…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα