Ο Υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας λέει ότι θα παραμείνει προσεκτικός στην παραγωγή

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας επανέλαβε ότι το βασίλειο θα παραμείνει επιφυλακτικό ως προς την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, ακόμη και όταν αρκετοί εξέχοντες αναλυτές λένε ότι η αυξανόμενη ζήτηση θα προκαλέσει σύντομα άνοδο των τιμών πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

“Θα το πιστέψω όταν το δω και στη συνέχεια θα αναλάβω δράση”, δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν το Σάββατο στο Ριάντ.

Ο υπουργός, μιλώντας στον ιστορικό της ενέργειας Ντάνιελ Γιέργκιν, δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ+ αποδείχθηκε σωστός με την απόφασή του τον Οκτώβριο να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες δήλωσαν ότι η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται μεγαλύτερες προμήθειες αργού, αν και οι εντάσεις έχουν έκτοτε εκτονωθεί.

“Αν ο κόσμος μας είχε εμπιστευτεί τότε, δεν θα είχαμε υποστεί τις ανησυχίες που συνέβησαν”, δήλωσε, αναφερόμενος στην εκτίναξη των τιμών μετά την ανακοίνωση της κίνησης του ΟΠΕΚ+ – μιας ομάδας 23 χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Η επιτροπή παρακολούθησης της αγοράς της συμμαχίας συνεδρίασε την Τετάρτη και συνέστησε να διατηρηθεί σταθερή η παραγωγή αργού εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τη δύναμη της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας και τον όγκο των ρωσικών εξαγωγών, καθώς οι δυτικές χώρες αυστηροποιούν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Το μπρεντ εκτοξεύτηκε σε περίπου 130 δολάρια το βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Έκτοτε υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, με την αύξηση των επιτοκίων και το ισχυρό δολάριο να προκαλούν οικονομική επιβράδυνση.

Ωστόσο, η αγορά πετρελαίου παραμένει σφιχτή. Η Goldman Sachs Group Inc. επικαλούμενη τα χαμηλά αποθέματα και την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα μεταξύ των παραγωγών, βλέπει το Brent να ανεβαίνει και πάλι πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο. Η Morgan Stanley έχει παρόμοια πρόβλεψη.

Φόβος κυρώσεων

Ο πρίγκιπας προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις κατά των παραγωγών ενέργειας θα γυρίσουν μπούμερανγκ αν και όταν η ζήτηση ανακάμψει γρήγορα.

“Όλες αυτές οι κυρώσεις, τα εμπάργκο, όλα αυτά θα συσπειρωθούν σε ένα πράγμα και μόνο ένα πράγμα: στην έλλειψη ενεργειακών προμηθειών κάθε είδους, όταν αυτές χρειάζονται περισσότερο”, είπε. “Αυτή είναι η ανησυχία μου”.

Η Σαουδική Αραβία συνέχισε να συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία σε θέματα ΟΠΕΚ+ μετά την εισβολή. Ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση της Τετάρτης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα