

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, εξέφρασε την Τετάρτη τη βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να πουλήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία.
Η Τουρκία, η οποία αποτελούσε το κύριο εμπόδιο στην πορεία της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ, επιδιώκει να αγοράσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα σήμερα “πιο αισιόδοξος από ποτέ” αναφορικά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, μετά τις συνομιλίες που είχε χθες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ερντογάν είπε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να αποκτήσει περισσότερους φίλους παρά περισσότερους εχθρούς. “Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ τα F-16 μας εναντίον της Ελλάδας και δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε εναντίον της Ελλάδας στο μέλλον”, είπε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Χθες ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο. Είχε προηγηθεί το πράσινο φως της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Νωρίτερα, ο Μπάιντεν κατηγόρησε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι “διψά για γη και εξουσία” και δεσμεύτηκε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα ταλαντευτεί στην υποστήριξη που προσφέρει στην Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.
Στην ομιλία που εκφώνησε στη Λιθουανία, στο τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν χαιρέτισε τον λιθουανικό λαό, την προσθήκη της Φινλανδίας στη συμμαχία και την επικείμενη ένταξη της γειτονικής Σουηδίας.
“Το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο, πιο ενεργό και, ναι, πιο ενωμένο από ποτέ στην ιστορία του. Πράγματι, είναι πιο ζωτικής σημασίας για το κοινό μας μέλλον. Αυτό δεν συνέβη τυχαία. Δεν ήταν αναπόφευκτο”, είπε ο Μπάιντεν στους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο Πανεπιστήμιο του Βίλνιους και τον ζητωκραύγαζαν, κρατώντας λιθουανικές και αμερικανικές σημαίες.
“Όταν ο Πούτιν, με τον πόθο ενός δειλού ανθρώπου για γη και εξουσία, εξαπέλυσε αυτόν τον βάναυσο πόλεμο στην Ουκρανία, στοιχημάτιζε ότι το ΝΑΤΟ θα διαλυόταν. Πίστευε ότι το ΝΑΤΟ θα θρυμματιζόταν. Πίστευε ότι η ενότητά μας θα κομματιαζόταν με την πρώτη δοκιμασία. Πίστευε ότι οι δημοκρατικοί ηγέτες θα ήταν αδύναμοι. Αλλά έκανε λάθος”, πρόσθεσε.
Η ομιλία του Μπάιντεν είχε ως στόχο να συνενώσει τους συμμάχους και να αναδείξει τον ρόλο του στην παγκόσμια σκηνή, ενόψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές του 2024, στις οποίες θα επιδιώξει την επανεκλογή του.
Παρά το θετικό μήνυμα, τέσσερις διπλωμάτες του ΝΑΤΟ που συμμετείχαν στις συνομιλίες στο Βίλνιους είπαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν αγώνα με τους ομολόγους του στο Βίλνιους για να επιτύχουν μια συναίνεση αναφορικά με το πού οδεύει ο πόλεμος, πώς θα τελειώσει και ποιες διασφαλίσεις θα δώσουν στην Ουκρανία για το μέλλον της εντός της Συμμαχίας. Η Ουκρανία δεν πήρε τίποτα από αυτά που ήλπιζε: ούτε πρόσκληση για ένταξη, ούτε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτό. Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν μόνο ότι θα ενταχθεί “όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν και πληρούνται οι προϋποθέσεις”, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν τους.
Σχετικά Νέα
Ο Γκολάν υπερασπίζεται τα σχόλιά του για «δολοφονία μωρών», λέγοντας ότι απευθυνόταν σε «αποτυχημένη» κυβέρνηση
«Το Ισραήλ βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει κράτος-παρίας, όπως ήταν η Νότια Αφρική,.
Το ελικόπτερο του Πούτιν δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά drones πάνω από το Κουρσκ
Στόχος ουκρανικής επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έγινε το ελικόπτερο του Πούτιν, κατά τη.
Η Γάζα στα πρόθυρα του λιμού: Μητέρα εννέα παιδιών περιγράφει τις εφιαλτικές ημέρες ανάμεσα στα χαλάσματα
Η Μερβάτ Χιτζάζι και τα εννέα παιδιά της την περασμένη Πέμπτη δεν έφαγαν τίποτα.
Η Κάγια Κάλας ζήτησε την άσκηση της «μέγιστης διεθνούς πίεσης» επί της Ρωσίας μετά τη νέα πολύνεκρη νυκτερινή επίθεση
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας ζήτησε την άσκηση της «μέγιστης διεθνούς πίεσης».