Ο Τσαβούσογλου ψάχνει τη ρεβάνς, όχι τον διάλογο – Προετοιμασμένη η Ελλάδα

Το πρωτοφανές ξεγύμνωμα που υπέστη η τουρκική διπλωματία, δια στόματος Νίκου Δένδια και μάλιστα εντός έδρας, δεν έχει λησμονηθεί από την «Υψηλή Πύλη» του Σουλτάνου Ερντογάν. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έρχεται στην Αθήνα με συγκριμένη στόχευση: να προκαλέσει, να ιντριγκάρει, να στριμώξει την ελληνική πλευρά, επιδιώκοντας να συνεχίσει τη δημόσια λεκτική αντιπαράθεσή με τον Νίκο Δένδια, ευελπιστώντας πως αυτή τη φορά θα πάρει τη ρεβάνς.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Το θυμικό και οι ρεβανσιστικές τάσεις που ενδεχομένως να υπάρχουν εκ μέρους του Τσαβούσογλου, που εκτέθηκε ανεπανόρθωτα κατά το δημόσιο «μπρα ντε φερ» με τον Έλληνα ομόλογό του, διαδραματίζουν ρόλο στη διαμόρφωση του συνολικού modus operandi της τουρκικής αποστολής. Η τουρκική διπλωματία, όμως, διέπεται από συγκεκριμένες αρχές, στρατηγική και θέσεις, από τις οποίες δεν αποκλίνει ούτε στο ελάχιστο, έστω κι αν υπάρχουν προσωρινές αστοχίες και αποτυχίες.

Κατά το λεκτικό ντιμπέιτ στην Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας «εξαΰλωσε» το αφήγημα της Άγκυρας περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, λέγοντας το προφανές: πως είναι μουσουλμανική κοινότητα, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία έχει υπογράψει με κάθε… επισημότητα η Τουρκία. Ε και; Πιστεύει κάποιος στα αλήθεια ότι «ίδρωσε το αυτί» της Άγκυρας, από την τεκμηριωμένη κατραπακιά του Έλληνα ΥΠΕΞ; Στη στρατηγική θεώρηση της Τουρκίας περί των ελληνοτουρκικών, η ανάδειξη μειονοτικού ζητήματος «εθνικού» χαρακτήρα στη Θράκη, αποτελεί κορυφαίο κεφάλαιο, στην οποία το υπουργείο Εξωτερικών των γειτόνων επενδύει ολοένα και περισσότερο. O Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα επισκεφτεί ιδιωτικά (;) τη Θράκη, ετοιμάζει «φιέστα», λίγο πριν τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του και πιθανώς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκτιμούμε πως η ελληνική πλευρά θα είναι και αυτή την φορά άρτια προετοιμασμένη, κι αν απαιτηθεί, θα απαντήσει με διπλωματική σαφήνεια και επιχειρηματολογία, σ’ ό,τι προκλητικό ρίξει στο τραπέζι η Τουρκία. Επιδιώκοντας να εμπλέξει την Αθήνα σ’ ένα ιδιότυπο blame game που αφορά την τελική έκβαση των συζητήσεων-διαβουλεύσεων, και να την εμφανίσει ως τον κακό γείτονα που δεν επιθυμεί τον διάλογο και δημιουργεί συνεχώς προσκόμματα, η Άγκυρα σκοπεύει να διευρύνει την ατζέντα των αιτημάτων της και τις… κατηγορίες προς την Ελλάδα.

Η τουρκική μειονότητα στη Θράκη, το προσφυγικό και η αλα τούρκα διπλωματία

Η καταπίεση των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας βρίσκεται σταθερά στο διπλωματικό portfolio της Άγκυρας, όπως επίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα το οποίο εργαλειοποιεί κατά το δοκούν. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ και δη αυτά που είναι πιστά στο καθεστώς Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου θα ψέξει την Ελλάδα για τις άσχημες πρακτικές που εφαρμόζει στην επαναπροώθηση των μεταναστών.

Η Τουρκία δεν επιδεικνύει τον παραμικρό συμβιβασμό ή διάθεση σοβαρής διαβούλευσης στο νευραλγικό ζήτημα του μεταναστευτικού. Αυτό που μανιωδώς επιζητά είναι να ρίξει πάνω στην Ελλάδα ευθύνες που ασφαλώς δεν της αναλογούν και ασφαλώς προέρχονται από τις νοσηρές σκέψεις που κάνει το διευθυντήριο της Άγκυρας. Μεταξύ των νοσηρών σκέψεων, φαίνεται πως περιλαμβάνεται-σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά ΜΜΕ- και η «υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα σε τρομοκρατικές οργανώσεις».

Προφανώς το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται στο PKK και τους Κούρδους, αλλά και στο γεγονός ότι Τούρκοι αντικαθεστωτικοί-ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, αναζήτησαν και βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα. Ο κοινός διπλωματικός «νους», μόνο ως «σαχλαμάρα» μπορεί να εκλάβει την τουρκική ρητορική και το κατηγορώ, ωστόσο καταδεικνύεται με εμφατικό τρόπο ότι η Άγκυρα διαθέτει τη βούληση αλλά και τη… φαντασία να δημιουργεί θέματα εκ του μη όντος και να επιχειρεί να τα εντάξει στη συνολική διαπραγμάτευση, κατ’ αυτήν παζάρι.

Στην ατζέντα θα βρίσκεται χωρίς παρέκκλιση και καμία είδους περικοπή, η μόνιμη τουρκική επωδός αναφορικά με τις διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο, με το Καστελόριζο να βρίσκεται και πάλι σε περίοπτη θέση. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται, μάλιστα, να επαναδιατυπώσει την τουρκική πρόταση για διεθνή διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο, που όμως δεν πείθει για τις «αγαθές» προθέσεις της ούτε την Ελλάδα ούτε και τις άλλες εμπλεκόμενες χώρες. Μοιάζει περισσότερο με μια προσπάθεια της Τουρκίας, να μην μείνει εκτός των διεργασιών-συμμαχιών γεωενεργειακής φύσης που λαμβάνουν χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Ελλάδα να αποτελεί μία εκ των πρωταγωνιστριών. Στ’ αλήθεια, είναι δυνατόν η Αθήνα να προσδώσει στην Τουρκία το «χρίσμα» του ισότιμου συνομιλητή, επί της Ανατολικής Μεσογείου, τη στιγμή που η γειτονική χώρα, ούσα απομονωμένη και σε δύσκολη θέση, εξαιτίας των ελληνικών στρατηγικών συμμαχιών με Ισραήλ, Αίγυπτο, έχει απομείνει να λιβανίζει το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη, που ξεφτίζει ολοένα και πιο πολύ; Ασφαλώς και όχι.

Ποιος διάλογος;

Αρνητική είναι και η απάντηση στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με την Τουρκία, όταν η τελευταία με τις ακραίες και εθνικιστικές θέσεις που παρουσιάζει, περισσότερο σαμποτάρει παρά ευνοεί τις συζητήσεις. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έρθει στην Ελλάδα για να κάνει την παράστασή του, ορμώμενος και από την ηχηρή σφαλιάρα που δέχθηκε κατά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του στην Τουρκία.

Και αυτή τη φορά, οι απαντήσεις σε επίπεδο ουσίας αλλά και εντυπώσεων που θα δώσει η ελληνική πλευρά, πρέπει να είναι το ίδιο δυναμικές και αποφασιστικές. Και μετά το πέρας της συζήτησης, οι δύο υπουργοί μπορούν να συνφάγουν, όπως έγινε και στην Τουρκία, μετά το καταιγιστικό δημόσιο ντιμπέιτ, που εξελίχθηκε σε θρίαμβο και την ελληνική διπλωματία, χάρη στον προετοιμασμένο και… πεινασμένο-όπως αποδείχθηκε-Νίκο Δένδια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα