Ο στρατός αποκτά κεντρικό ρόλο στην Πολιτική Προστασία

Προς αναμόρφωση οδεύει η πολιτική προστασία, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να αποκτούν κεντρικό ρόλο, στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα διεξάγονται πλέον πρακτικά με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, με στόχο την ταχύτερη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, χωρίς να προηγείται σήμα από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», τα τελευταία 24ωρα γίνονται συζητήσεις μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό την εξεύρεση της καλύτερης φόρμουλας.

Πρακτικά συζητείται ένα σχέδιο βάσει του οποίου μέρος μεγάλο μέρος της πολιτικής προστασίας ουσιαστικά μεταφέρεται στην ευθύνη του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού.

Η άμεση ανταπόκριση δεν αφορά μόνο φαινόμενα όπως οι πλημμύρες, αλλά και πυρκαγιές και άλλες έκτακτες συνθήκες.

Η μετάθεση ευθυνών πολιτικής προστασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις πάντως καθιστά ορισμένους εντός και εκτός του στρατεύματος επιφυλακτικούς, καθώς αυτό σημαίνει ότι θα αφαιρεθούν δυνατότητες από το κυρίως έργο τους.

Επί του πρακτέου οι ‘Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έρευνα και διάσωση αμέσως αφότου διαπιστωθεί ότι υφίσταται κίνδυνος, είτε μέσω του Εθνικού Συντονιστικού κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, όπου εκ των πραγμάτων συμμετέχει στρατιωτικός, είτε σε τοπικό επίπεδο.

Εν ολίγοις εφόσον διαπιστωθεί ότι υφίσταται πρόβλημα από την κακοκαιρία σε κάποιο μέρος της χώρας τότε ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρούν χωρίς νωρίτερα να αναμένουν αίτημα που μέχρι τώρα ερχόταν από το υπουργείο κλιματικής κρίσης.

Θα μπορεί δηλαδή να απογειωθεί άμεσα ελικόπτερο, να διατεθούν άλλα οχήματα ή πλοία από αυτά που ούτως ή άλλως οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν καθημερινά σε κατάσταση ετοιμότητας.