O Στ. Κυμπουρόπουλος στο Indicator.gr: Μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

The Indicator / Στέλιος Κωτσοβίλης

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr και τον Νίκο Κοσμόπουλο, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, ενώ ανησυχεί για κάποιο θερμό επεισόδιο με την γείτονα χώρα.

Παράλληλα, αναφέρεται στο μεταναστευτικό-προσφυγικό και στα άτομα με αναπηρία που καταφτάνουν στη χώρα μας, τα οποία, όπως είπε δεν τυγχάνουν καμίας ειδικής μέριμνας από το κράτος ή την Ευρωπαϊκή Ένωση .

Ο κ. Κυμπουρόπουλος, κληθείς να σχολιάσει για το εάν παίρνονται πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μπορούν να βελτιώσουν περαιτέρω τη ζωή ενός ΑμεΑ, εξηγεί πως υπάρχουν πολλές δράσεις για την ένταξη των ανάπηρων ατόμων στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Τέλος, αναφορικά με την πρόσφατη αντίδραση στα social media από μερίδα ατόμων, σχετικά με την δήλωση του για το κοινωνικό μέρισμα σε ΑμεΑ, δηλώνει πως το αίτημα των αναπήρων συμπολιτών μας να επιθυμούν να καταργηθεί το ηλικιακό όριο ήταν απόλυτα δικαιολογημένο, κάτι που έγινε πράξη.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε Κυμπουρόπουλε, εκλεχθήκατε πρώτος σε σταυρούς ευρωβουλευτής. Η έως τώρα εμπειρία σας στην ευρωβουλή ποια είναι; Γίνονται ενέργειες η παίρνονται πρωτοβουλίες που μπορούν να βελτιώσουν περαιτέρω τη ζωή ενός Ευρωπαίου ΑμεΑ;

Τα ζητήματα υγείας, κοινωνικής πολιτικής και κατά συνέπεια και αυτά  των ζητημάτων που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες, δεν υπάγονται σε επίπεδο κοινοτικής πολιτικής αλλά των κρατών-μελών. Όμως, υπάρχουν σε επίπεδο Ε.Ε  πάρα πολλές πρωτοβουλίες υπό επεξεργασία για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας και την προώθηση των πολιτικών προσβασιμότητας στις Δημόσιες Υπηρεσίες. Οι πολιτικές αυτές στοχεύουν στην ένταξη των ανάπηρων ατόμων στην οικονομική και κοινωνική ζωή, ώστε να καταστούν αυτόνομα και να ισχυροποιηθεί η φωνή τους. Η ΕΕ γνωρίζει πως δεν επιλύονται όλα τα προβλήματα και πως θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες και από τα κράτη-μέλη, όμως φιλοδοξεί πως θα αποτελέσουν την αφετηρία για την συνολική βελτίωση της ζωής των ανάπηρων Ευρωπαίων πολιτών.

Στα θέματα της αναπηρίας λέγεται ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να λύσει ακόμα και απλά ζητήματα. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη και αν ναι γιατί πιστεύετε ότι δεν έχουν λυθεί, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση;

Πράγματι η χώρα μας χωλαίνει σε πολλά επίπεδα στις πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία. Οι αιτίες είναι πολλές. Έλλειψη πόρων, απουσία συνολικού σχεδιασμού, συνεχής αλλαγή προτεραιοτήτων αλλά και απουσία ενημέρωσης.  Το κράτος και οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν, να κατανοήσουν και να δράσουν με γνώμονα τον σεβασμό στην κάθε είδους διαφορετικότητα και τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

Οφείλουμε να εργαστούμε για να βελτιώσουμε την πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην αγορά εργασίας, στην δημόσια διοίκηση, στο Σύστημα Υγείας. Νομοθετικά αν υπάρχει κάτι που πρέπει να προωθήσουμε άμεσα, είναι η  Ανεξάρτητη Διαβίωση και η έννοια του προσωπικού βοηθού. Είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει χτες, εφόσον η Ελληνική Βουλή το ψήφισε το 2012 στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ. Χαίρομαι γιατί η σχετική δέσμευση υπάρχει στην ατζέντα της σημερινής κυβέρνησης και αισιοδοξώ πως το θέμα είναι πλέον μόνο διαδικαστικό και θα δούμε άμεσα σχετικές θεσμοθετήσεις που θα βάλουν σε εφαρμογή συστήματα Ανεξάρτητης Διαβίωσης. 

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας ένα από τα καυτά ζητήματα που επικρατούν είναι το μεταναστευτικό – προσφυγικό και μερικοί από τους ανθρώπους που καταφτάνουν είναι άτομα με αναπηρία. Για αυτές τις περιπτώσεις γνωρίζετε αν υπάρχει κάποια ειδική μέριμνα από το ελληνικό κράτος ή την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Δυστυχώς, όχι, δεν υφίσταται κάποια ειδική μέριμνα για τους ανάπηρους πρόσφυγες-μετανάστες ,πέρα της συνολικής πρόσβασης τους σε δομές υγείας και περίθαλψης όταν τις χρειάζονται. Η αιτία και εδώ είναι οργανωτική. Αδυναμία να καταμετρηθεί το πλήθος των προσφύγων, λόγω των διαρκών ροών, μετακινήσεων και διαφορετικών καθεστώτων προστασίας.  Η αδυναμία αυτή έχει ως άμεση συνέπεια την αδυναμία χάραξης σχετικών πολιτικών και την δημιουργία ειδικών υποδομών για την ομάδα των ανάπηρων προσφύγων-μεταναστών.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον Νίκο Κοσμόπουλο

Πρόσφατα υπήρξαν αντιδράσεις στα social media από μερίδα ατόμων, σχετικά με την δήλωσή σας για το κοινωνικό μέρισμα σε ΑμεΑ. Τι απαντάτε στις αντιδράσεις αυτές;

Το αίτημα των αναπήρων συμπολιτών μας να επιθυμούν να καταργηθεί το ηλικιακό όριο ήταν απόλυτα δικαιολογημένο και για αυτό και εγώ με πολλούς άλλους πιέσαμε για να καταργηθεί. Πράγμα που έγινε. Υπήρξαν όντως κάποιες αντιδράσεις για την ανάρτηση μου. Όσοι αντέδρασαν γιατί πληγωμένοι όλα αυτά τα χρόνια από τα ψέματα και τις κούφιες υποσχέσεις, θεώρησαν πως και τώρα θα υποστούν τα ίδια, δηλώνω την απόλυτη κατανόηση μου. Όσοι αντέδρασαν από αντιπολιτευτικό μένος υβρίζοντας και ρίχνοντας το  δικό τους επίπεδο, δηλώνω απλά την ντροπή μου.

Θα ήθελα όμως με ευκαιρία αυτό το γεγονός να δηλώσω κάτι. Εκλέχτηκα ευρωβουλευτής. Δεν είμαι εθνικός βουλευτής, δεν είμαι υπουργός. Η τάση κάποιων να θεωρούν πως όταν υπάρχει ιατρικό ζήτημα πρέπει να παρέμβω ως γιατρός, αναπηρικό πρέπει να παρέμβω ως ανάπηρος, οικονομικό ως πολιτικός, απλά δεν έχει λογική. Δεν εκλέχτηκα για να σχολιάζω και  να παρεμβαίνω δημόσια σε κάθε ζήτημα σαν πανελίστας τηλεοπτικής εκπομπής. Οι παρεμβάσεις μου πρέπει να είναι θεσμικές και συνολικές και δεν είναι ανάγκη να δημοσιοποιούνται.

Ας περάσουμε σε ένα άλλο σημαντικό θέμα, αυτό της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας. Θεωρείτε ότι υπάρχει ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου;

Φυσικά και μπορεί να υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο. Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε κράτος ταραξία, που μπορεί να δράσει με σπασμωδικές κινήσεις και ως τέτοιο οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε. Η εποχή της απλής προκλητικότητας έχει παρέλθει. Πλέον προβαίνει σε ευθείες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου.

Για αυτό και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Θέλω όμως να τονίσω πως είναι επιβεβλημένη ανάγκη να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και την αμυντική θωράκιση της χώρας με τους αναγκαίους εξοπλισμούς, ακόμα και αν αυτό σημαίνει κάποια πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για όλους μας.

Tέλος, βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και το μνημόνιο με τη Λιβύη, ωστόσο δεν υπάρχουν “σκληρές” κυρώσεις που ενδεχομένως θα ανακόψουν την ανεξέλεγκτη πορεία του Ερντογάν. Πιστεύετε ότι μπορούμε να δούμε στο άμεσο μέλλον εκ μέρους της Ε.Ε. μια τέτοια εξέλιξη;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια των υφιστάμενων μηχανισμών και δομών της έχει επιδείξει την αρωγή της προς την Ελλάδα και την Κύπρο και έχει ξεκάθαρα ταχθεί στο πλευρό μας. Το ζήτημα όμως είναι πως οι δομές της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ είναι ανεπαρκής στην παρούσα φάση. Οφείλουμε ως χώρα να εργαστούμε για να έχουμε την συμπαράσταση και κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά. Η πολύπλευρη εξωτερική πολιτική που αναπτύσσουμε ως χώρα με κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία αλλά και με κράτη εκτός Ένωσης όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος δημιουργούν το αναγκαίο πλέγμα προστασίας των συμφερόντων μας.

Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας θα σας ζητήσω να περιμένετε λίγες εβδομάδες καθώς αυτή ακριβώς την ερώτηση έχω καταθέσει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα, αν δηλαδή προτίθεται να προχωρήσει σε κυρώσεις  αν συνεχιστεί η τουρκική επιθετικότητα.

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα