Ο Σούνακ λέει στους ηγέτες του τομέα της υγείας ότι μια τολμηρή προσέγγιση θα διορθώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ δήλωσε σε συγκέντρωση ηγετών του τομέα της υγείας και της κοινωνικής φροντίδας ότι απαιτείται μια “τολμηρή και ριζοσπαστική προσέγγιση” για να τερματιστεί η κρίση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Σούνακ φιλοξένησε χθες στην Ντάουνινγκ Στριτ ένα “φόρουμ” από επαγγελματίες και αξιωματούχους του τομέα της υγείας, το οποίο είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά χθες το βράδυ και θα ασχοληθεί με θέματα όπως η βελτίωση της επείγουσας θεραπείας και η επιτάχυνση της αποδέσμευσης από την κοινωνική φροντίδα. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα δημοσιεύσει σχέδια για τη βελτίωση των χρόνων αναμονής των ασθενοφόρων και των τμημάτων επειγόντων περιστατικών τις επόμενες εβδομάδες.

“Είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να εξασφαλίσουμε καλύτερη φροντίδα για τους ασθενείς και να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας να μειώσουμε τις λίστες αναμονής”, σχολίασε ο Σουνάκ σε ένα tweet το Σάββατο.

Μέλη του ίδιου του κόμματος του Σούνακ έχουν επικρίνει την αντίδραση της κυβέρνησης στις τελευταίες πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι ελλείψεις προσωπικού, οι εργατικές αναταραχές και οι επιπτώσεις από την πανδημία Covid-19 και τη χειμερινή γρίπη έχουν οδηγήσει ορισμένα νοσοκομεία να κηρύξουν κρίσιμα περιστατικά. Οι βαριά άρρωστοι ασθενείς αντιμετωπίζουν μεγάλες αναμονές για επείγουσα περίθαλψη και έχει σημειωθεί κατακόρυφη αύξηση των θανάτων στο σπίτι και στα νοσοκομεία.

Οι νοσηλευτές και οι εργαζόμενοι στο ασθενοφόρο έχουν προγραμματίσει να προβούν σε περαιτέρω απεργιακές κινητοποιήσεις αυτόν τον μήνα, ενώ ένα συνδικάτο που εκπροσωπεί τους νέους γιατρούς δήλωσε την Παρασκευή ότι θα πραγματοποιήσει 72ωρη απεργία τον Μάρτιο, εάν τα μέλη συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο σε ψηφοφορία που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Οι συνομιλίες μεταξύ υπουργών και συνδικάτων σε διάφορους κλάδους αναμένεται να συνεχιστούν τη Δευτέρα.

Το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής – το οποίο επιδιώκει αύξηση των μισθών κατά 19% – θέλει η βρετανική κυβέρνηση να το συναντήσει “στα μισά του δρόμου” όσον αφορά τους μισθούς, δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη Telegraph, ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπέρκλεϋ δήλωσε ότι κάλεσε τους ηγέτες των συνδικάτων να “συζητήσουν τι είναι δίκαιο και προσιτό” για να το υποβάλουν στο σώμα αναθεώρησης των μισθών για το επόμενο έτος, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε το σχέδιο της κυβέρνησης να αλλάξει τους νόμους περί απεργιών για τις βασικές υπηρεσίες.

Στην ίδια εφημερίδα, ο Κάιρ Στάρμερ σηματοδότησε ότι το Εργατικό Κόμμα του θα χρησιμοποιήσει το πλεονάζον δυναμικό του ιδιωτικού τομέα για να βοηθήσει στη μείωση των λιστών αναμονής του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

“Το Εργατικό Κόμμα έχει ένα τολμηρό σχέδιο για τη μείωση των χρόνων αναμονής με την προσωρινή αναβάθμιση των συνεργασιών με ιδιωτικούς παρόχους. Προτρέπω τον πρωθυπουργό να το χρησιμοποιήσει”, έγραψε. “Όχι άλλες πολιτικές που κολλάνε γύψο”.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θα αναζητήσει περισσότερους τρόπους για να αποδείξει ότι έχει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για το σύστημα υγείας. Οι υπουργοί εξετάζουν σχέδια τις προσεχείς εβδομάδες για την αύξηση του αριθμού των θέσεων φροντίδας και ιατρικής εκπαίδευσης και για την ελαστικοποίηση της μαθητείας γιατρών, ανέφερε το Bloomberg.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα