

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πάψει να στηρίζει οικονομικά και με άλλους τρόπους τις ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ, ανακοίνωσε σήμερα επιτροπή του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι ανώτεροι αξιωματικοί που ευθύνονται για τις διώξεις εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ κατηγορούνται για φόνους, βιασμούς και πυρπολήσεις στη διάρκεια των επιχειρήσεων εναντίον των Ροχίνγκια στην πολιτεία Ραχίν, με αποτέλεσμα περισσότερα από 730.000 μέλη της μειονότητας να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και να έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές.
Η Μιανμάρ απορρίπτει τις κατηγορίες όπως και την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο επιτροπή του ΟΗΕ, στην οποία καταγγέλλεται ότι αξιωματικοί του στρατού διεξήγαγαν επιχειρήσεις εναντίον των Ροχίνγκια σε «σκοπό τη γενοκτονία» και προτείνεται η προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη.
Ο Αυστραλός δικηγόρος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ Κρίστοφερ Σιντότι επεσήμανε ότι δεν έχει δει στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι η Μιανμάρ προσπαθεί να επιλύσει την κρίση ή να διευκολύνει την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων.
Οι αρχές της Μιανμάρ έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στην πολιτεία Ραχίν σε εμπειρογνώμονες, όμως νωρίτερα αυτό τον μήνα κατάφεραν να επισκεφθούν καταυλισμούς προσφύγων στην περιοχή Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές.
«Εξαιτίας της σοβαρότητας των προηγούμενων και των συνεχιζόμενων παραβιάσεων πρέπει να δοθεί προσοχή στις πολιτικές, οικονομικές και δημοσιονομικές σχέσεις του στρατού της Μιανμάρ, να εντοπιστούν ποιοι και τι θα πρέπει να γίνουν στόχος» κυρώσεων, επεσήμανε ο Σιντότι.
Αυτό θα βοηθήσει τις προσπάθειες να αποκοπεί η παροχή χρημάτων ως μέσο αύξησης της πίεσης και μείωσης της βίας, τόνισε.
Στην ανακοίνωση της επιτροπής του ΟΗΕ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, δεν κατονομάζονται συγκεκριμένες χώρες, όμως ο στρατός της Μιανμάρ αγοράζει όπλα από την Κίνα και τη Ρωσία, μεταξύ άλλων. Πολλές δυτικές χώρες έχουν αναστείλει τα προγράμματα εκπαίδευσης του στρατού της χώρας αυτής εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχουν επιβάλει εμπάργκο στην πώληση όπλων.
Εξάλλου η επιτροπή του ΟΗΕ τόνισε ότι εξακολουθεί να λαμβάνει αναφορές για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις πολιτείες Ραχίν και Τσιν, όπου έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και ανταρτών.
Σχετικά Νέα
Πορτογαλία: Οι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να εκλέξουν τους βουλευτές τους
Οι Πορτογάλοι καλούνται σήμερα να εκλέξουν τους βουλευτές τους για τρίτη φορά από το.
Η Ρουμανία στις κάλπες για τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών
Συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας και συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο ή στροφή.
Είκοσι άμαχοι νεκροί από τις επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων στο Μαλί
Tουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν και θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους αφού συνελήφθησαν από στοιχεία των.
Τουλάχιστον 24 νεκροί από βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιους σε καταυλισμό σκηνών όπου.