Ο Ντράγκι παρέδωσε τη σκυτάλη της ΕΚΤ στη Λαγκάρντ

Αν και η πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη η συμβολική τελετή παράδοσης-παραλαβής, στην οποία παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουάλ Μακρόν και ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Κατηύθυνες το ευρώ εν μέσω τρικυμιών», δήλωσε η καγκελάριος απευθυνόμενη στον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωτράπεζας, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι «η πολιτική του Ντράγκι διαφύλαξε την Ευρώπη από την κατάρρευση», όπως αναφέρεται στην Deutsche Welle.

Ντράγκι: Ώρα για περισσότερη Ευρώπη

Ο Ιταλός οικονομολόγος διασφάλισε τη θέση του στα βιβλία ιστορίας κυρίως μέσα από την περιβόητη φράση «Whatever it takes» που εκστόμισε το 2012 για τη διάσωση του κοινού νομίσματος αλλά και την ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική που άσκησε και η οποία οδήγησε σε αρνητικά επιτόκια αλλά και σε μαζικές αγορές ομολόγων. Εντούτοις ο Ντράγκι δεν ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ΕΚΤ που πλημμύρισε τις αγορές με λεφτά. Ο προκάτοχός του Ζαν Κλοντ Τρισέ αγόραζε ήδη από το 2010 ομόλογα οικονομικά δοκιμαζόμενων χωρών, όπως της Ελλάδας, για να συνδράμει τις προσπάθειες αναχρηματοδότησης του χρέους τους, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του ο Ιταλός ευχαρίστησε τους συνεργάτες του στην ΕΚΤ αλλά και τους ευρωπαίους ηγέτες για τη στήριξη που του παρείχαν. Παράλληλα, κάλεσε τις χώρες της Ευρωζώνης να εμβαθύνουν τη μεταξύ τους συνεργασία λέγοντας ότι «Είναι η ώρα για περισσότερη Ευρώπη, όχι για λιγότερη». Απευθυνόμενος στη διάδοχό του Κρ. Λαγκάρντ, ο Ντράγκι υπογράμμισε «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα ηγηθείς εξαιρετικά της ΕΚΤ».

Η νέα πρόεδρος απάντησε ότι η παρακαταθήκη του Ντράγκι συνιστά για την ίδια πρόκληση να συνεχίσει το έργο του «με σοφία και αποφασιστικότητα» και τόνισε ότι στόχος και της ίδιας είναι «η ενίσχυση του ευρώ για τους πολίτες της ΕΕ».

Συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής;

Η νομικός Κριστίν Λαγκάρντ δεν είναι μόνον η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Ευρωτράπεζας αλλά και η πρώτη που δεν είναι οικονομολόγος. Παρότι δεν έχει εμπειρία διοίκησης άλλης κεντρικής τράπεζας, «γνωρίζει πολύ καλά τι έχει να κάνει», είπε την περασμένη εβδομάδα ο Ντράγκι. Η ίδια έχει πει παλαιότερα ότι δεν είναι «σπουδαία οικονομολόγος», εντούτοις έχει μια «υγιή αντίληψη».

Όπως παρατηρεί η DW, αυτό που διαθέτει σίγουρα είναι μια μακρά εμπειρία στη διεθνή πολιτικοοικονομική σκακιέρα. Το 2007 έγινε η πρώτη γυναίκα που αναλάμβανε το χαρτοφυλάκιο Οικονομίας και Οικονομικών στη Γαλλία, ενώ το 2011 η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ΔΝΤ.

Μέχρι στιγμής πάντως τίποτε δεν υποδηλώνει επικείμενη στροφή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Αντιθέτως, η γαλλίδα πολιτικός έχει καταστήσει σαφές ότι μεσοπρόθεσμα θεωρεί αναγκαία τη συνέχισή της. Προσθέτει όμως την ίδια ώρα ότι «πρέπει να έχουμε κατά νου τις αρνητικές συνέπειες και παρενέργειες» της πολιτικής αυτής. Αυτές περιλαμβάνουν κυρίως τα χαμηλά ή και αρνητικά επιτόκια για αποταμιευτές και τράπεζες αλλά και πιθανές φούσκες στην αγορά ακινήτων και στις χρηματαγορές. Κανείς δεν γνωρίζει, για παράδειγμα, πόσες επιχειρήσεις φυτοζωούν και δεν έχουν χρεοκοπήσει ακόμη μόνον εξαιτίας των εξαιρετικά ευνοϊκών όρων δανεισμού.

Η Λαγκάρντ προανήγγειλε πάντως τη διεύρυνση της θεματολογίας της ΕΚΤ με κοινωνικά ζητήματα, όπως την κλιματική πολιτική, ενώ προτίθεται να εξηγήσει καλύτερα στους πολίτες την ασκούμενη νομισματική πολιτική, καταλήγει η DW.

 

Σχετικά Νέα