

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε χθες Τετάρτη τη φημολογία περί ρήξης με την κυβέρνηση Τραμπ, την οποία πυροδότησε κυρίως το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν συμπεριέλαβε το Ισραήλ στους σταθμούς της πρόσφατης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κλείνοντας σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές δεν παρέλειψαν να επισημάνουν πως το Ισραήλ – ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή – δεν συμπεριλήφθηκε στους σταθμούς της περιοδείας.
Πριν από αυτό το ταξίδι, ο Τραμπ αποφάσισε να σταματήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον των Χούθι στην Υεμένη, παρότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες συνέχισαν να εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, αλλά και να διεξαχθούν συνομιλίες με την Τεχεράνη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου, ο οποίος δεν είχε αναφερθεί μέχρι τώρα στη σεναριολογία αυτή, είπε πως μίλησε με τον Τραμπ πριν από περίπου 10 ημέρες και ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ του είπε: «Μπίμπι, θέλω να ξέρεις πως δεσμεύομαι πλήρως απέναντι σου και δεσμεύομαι πλήρως απέναντι στο κράτος του Ισραήλ».
Εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων της διεθνούς κοινότητας στο Ισραήλ, ο Τραμπ απηύθυνε προτροπή για άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και μίλησε για τα δεινά των αμάχων στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου ο ισραηλινός αποκλεισμός της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας επί 11 εβδομάδες επιδείνωσε τη δραματική κατάσταση στην ισοπεδωμένη από τον πόλεμο περιοχή.
Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε επίσης σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος φέρεται να του είπε: «Μη δίνεις σημασία σε όλα αυτά τα fake news περί ρήξης μεταξύ μας».
Σχετικά Νέα
Κρίση στην Αϊτή: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ καλεί τη διεθνή κοινότητα να ξανασκεφτεί την αντίδρασή της
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ξανασκεφτεί την αντίδρασή.
Ο στρατός του Ισραήλ αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως αναχαίτισαν ακόμη έναν πύραυλο ο οποίος εκτοξεύτηκε από.
Προϋπόθεση για λήξη του πολέμου η απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Γάζα λέει το Ισραήλ – Φωνές αντίδρασης και στο εσωτερικό της χώρας
Tραγική είναι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, με δεκάδες νεκρούς καθημερινά και τους Παλαιστίνιους στα.
Κάρνι: «Εντελώς απαράδεκτα» τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια επίσκεψης διπλωματών στη Δυτική Όχθη
Ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο Μαρκ Κάρνι, χαρακτήρισε χθες Τετάρτη «εντελώς απαράδεκτα» τα πυρά.