Ο μισθός και τα επιδόματα που λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές

Οι ευρωεκλογές τελείωσαν και οι εκλεγμένοι ετοιμάζονται για να μετακομίσουν στις Βρυξέλλες και να βρουν για σπίτι και γραφείο. Όμως μετά τη μετακόμιση οι ευρωβουλευτές έχουν να επικεντρώνονται μόνο στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, καθώς για τα οικονομικά έχει μεριμνήσει η Ευρωβουλή.

Οι εκλεγμένοι λαμβάνουν μισθό (38,5% βασικού μισθού δικαστή Δικαστηρίου της Ε.Ε.) καθώς και επιδόματα τα οποία όπως ονομάζονται: έξοδα ταξιδιών, έξοδα γραφείου, εισιτήρια, ημερήσια αποζημίωση

Πόσα είναι όμως αυτά σε ευρώ;

-Πάγια μηνιαία αποζημίωση 10.075,18 ευρώ μεικτά – 7.853,18 καθαρά
-Το καθαρό ποσό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εθνικότητά του Ευρωβουλευτή
-Τα κράτη μέλη ενδέχεται να επιβάλλουν πρόσθετες χρεώσεις
-Τα κόμματα μπορούν να επιβάλλουν εισφορά (συνήθως γύρω στο 20% ή 1.500€)

Οι Ευρωβουλευτές όμως έχουν και επιδόματα. Λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα 4.950 ευρώ, που είναι ένα κατ’ αποκοπή ποσό για την κάλυψη των εξόδων ενοικίασης γραφείων στις χώρες που έχουν εκλεγεί, καθώς και εξοπλισμού.

Εάν οι ευρωβουλευτές παρακολουθήσουν λιγότερες από τις μισές συνόδους ολομέλειας σε ένα κοινοβουλευτικό έτος χωρίς αιτιολόγηση, λαμβάνουν το ήμισυ αυτού του ποσού. Αυτό σημαίνει ότι, μηνιαία, και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι εθνικοί φόροι που θα μπορούσαν να πληρώσουν στη χώρα καταγωγής τους, οι ευρωβουλευτές κερδίζουν 12.800 ευρώ.

Σημαντικό bonus στην καθημερινότητα του Ευρωβουλευτή είναι η ημερήσια αποζημίωση ύψους 350 ευρώ που καλύπτει διαμονή, γεύματα και συναφή έξοδα κάθε μέρα που βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για επίσημες εργασίες. Για να το λάβουν πρέπει να υπογράψουν πρακτικό παρουσίας.

Στα ταξίδια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλύπτει τα έξοδα ταξιδιού και έτσι στους Ευρωβουλευτές επιστρέφεται το πραγματικό κόστος
των εισιτηρίων για να παρακολουθήσουν αυτές τις συναντήσεις, τα ανώτατα όρια καθορίζονται στα αεροπορικά εισιτήρια της κατηγορίας business, στο εισιτήριο τρένου πρώτης θέσης ή 0,58 ευρώ ανά χιλιόμετρο για ταξίδια με αυτοκίνητο έως 1.000 χιλιόμετρα κατ’ ανώτατο όριο.

Το πιο ενδιαφέρον όμως στην θητεία του Ευρωβουλευτή είναι το τι γίνεται όταν πάψει να είναι ευρωβουλευτής: Μεταβατική αποζημίωση μισθοί 2 μηνών.

Οι Ευρωβουλευτές δικαιούνται σύνταξη όταν συμπληρώσουν το 63ο έτος της ηλικίας τους. Όμως …το πιο ενδιαφέρον έρχεται από μια έρευνα της διεθνούς διαφάνειας που λέει πως οι ευρωβουλευτές ίσως τελικά να βγάζουν πολύ περισσότερα κάνοντας μια δεύτερη δουλειά.

Οι ευρωβουλευτές έχουν και έξοδα:

-Γραφεία/λογαριασμοί και μισθοί συνεργατών που υποχρεωτικά πληρώνονται από το επίδομα γραφείου/ Διαμέρισμα (δάνειο – ενοίκιο-λογαριασμοί) σε Αθήνα και Βρυξέλλες
-Έξοδα διατροφής – προσωπικά έξοδα

Έτσι ένας Ευρωβουλευτής μπορεί θεωρητικά να αποταμιεύει κάθε μήνα γύρω στα 7.600 ευρώ. Φυσικά από αυτά τα λεφτά θα πρέπει να αφαιρεθούν τα έξοδα που κάνει κάθε άνθρωπος που εργάζεται, για τα παιδιά τις σπουδές τους και το σούπερ μάρκετ και έτσι δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να βάλει στην άκρη περισσότερα από 3.000 – 4.000 ευρώ και έτσι όμως στην 5ετία υπάρχει ένα μαξιλάρι από 180.000 ως 240.000 στο τέλος της ευρωθητείας του.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα