

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο του φόρουμ της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην Μπανγκόκ, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.
“Ο πρωθυπουργός Κισίντα θα έχει σύνοδο κορυφής Ιαπωνίας-Κίνας με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στις 17 (Νοεμβρίου) με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής του APEC”, δήλωσε ο Χιροκάζου Ματσούνο.
Οι δύο ηγέτες δεν έχουν ξανασυναντηθεί ποτέ. Είχαν μιλήσει τηλεφωνικώς τον Οκτώβριο του 2021, λίγο μετά την άνοδο στην εξουσία του Κισίντα στην Ιαπωνία.
Η προηγούμενη σύνοδος κορυφής των ηγετών των δύο χωρών είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ο εκλιπών πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε είχε συναντηθεί με τον Σι στο Πεκίνο.
Το Πεκίνο και το Τόκιο τίμησαν τον Σεπτέμβριο τα πενήντα χρόνια από την εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων, αλλά σε ως επί το πλείστον ψυχρή ατμόσφαιρα λόγω πολλών σημείων έντασης, ιδίως τις σινοαμερικανικές εντάσεις όσον αφορά την Ταϊβάν, ενώ το Τόκιο είναι πιστός σύμμαχος της Ουάσινγκτον.
“Υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα και ανησυχίες ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία, όπως και πολλές δυνατότητες”, σημείωσε σήμερα ο Ματσούνο.
“Είναι απαραίτητο να καθιερώσουμε εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Κίνα χάρη στις προσπάθειες των δύο πλευρών (…) λέγοντας παράλληλα αυτό που πρέπει να λεχθεί και καλώντας (την Κίνα) να ενεργήσει με υπεύθυνο τρόπο”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.
ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για τους δασμούς
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη έχει διατυπώσει στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της για την Ουκρανία
Η Ευρώπη εξέφρασε στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της σχετικά με την Ουκρανία κατά.
Στην Ευρώπη η “σκυτάλη” της αβεβαιότητας – Πτώση στις αγορές, με το βλέμμα στα “μέτωπα” Τραμπ
Με πτωτικές διαθέσεις επιστρέφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις διακοπές του Πάσχα, καθώς η.