O Κ. Κυρανάκης στο Indicator.gr: Μπαίνουμε στη συζήτηση για την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού με διάθεση συναίνεσης

O Βουλευτής του Νότιου τομέα της  Β’ Αθηνών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr και την Δάφνη Γρηγοριάδη, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο καυτό θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού. Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση μπήκε στη συζήτηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με διάθεση να κάνει, αν χρειαστεί τις αναγκαίες υποχωρήσεις για να βρεθεί κοινός τόπος.

Σχετικά με την οικονομία ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για τις επιχειρήσεις, όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24%.

Τέλος, αναφέρθηκε στην μεγάλη επένδυση του Ελληνικού η οποία αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την περιφέρεια του αλλά και στην νέα γενιά,  τονίζοντας ότι στόχος είναι σε μια τετραετία από σήμερα οι νέοι να έχουν πολύ περισσότερα κίνητρα και περισσότερες δυνατότητες να διεκδικήσουν το δικό τους ρόλο στην ελληνική πολιτική.


Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

 Στο πεδίο της οικονομίας “τρέχουν” οι εξελίξεις. Πολλές μεταρρυθμίσεις αλλά και ελαφρύνσεις φόρων. Ωστόσο δεν έχουμε ακούσει για την προκαταβολή φόρου 100%  που οφείλουν να πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Προβλέπεται η μείωση ή η σταδιακή κατάργηση της;

Έχουμε συμπεριλάβει στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για τις επιχειρήσεις, όπως τη μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019 και τη μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%. Αν το 2020 προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από αυτόν που σήμερα εκτιμάμε, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω φοροελαφρύνσεις και μια από αυτές που εξετάζουμε είναι και η μείωση της προκαταβολής φόρου.

Στο επίκεντρο των ημερών είναι και το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Γιατί η Κυβέρνηση του δίνει τώρα προτεραιότητα και πόσο πιθανό είναι να υπάρξει συναίνεση;

Η ψήφος των εκτός συνόρων συμπατριωτών μας δεν είναι απλά η αναγνώριση ενός δικαιώματός τους. Είναι ένας πρόσθετος δεσμός με την Πατρίδα μας που θα ενισχύσει σημαντικά τη δύναμη και την επιρροή τους και είναι ένα μέτρο το οποίο προβλέπεται στο Σύνταγμα και εξασφαλίζει την ισότητα όλων των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων. Μπήκαμε στη συζήτηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με διάθεση να κάνουμε, αν χρειαστεί, και τις αναγκαίες υποχωρήσεις για να βρεθεί ένας κοινός τόπος. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, με μία εξαίρεση. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε οι πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην Επικράτεια. Να τους λέμε, δηλαδή, πολύ απλά, ότι μπορούν να ψηφίσουν για κάποιους βουλευτές, αλλά δεν μπορούν να ψηφίσουν για Πρωθυπουργό. Αυτό τους λένε κάποιοι που εισηγούνται προτάσεις, οι οποίες είναι και κατάφωρα αντισυνταγματικές.

 Ένα κρίσιμο θέμα αυτή την στιγμή το οποίο η κυβέρνηση θα θέσει στις 17 και 18 Οκτωβρίου στη Σύνοδο Κορυφής είναι το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό. Ποια τα επόμενα βήματα για την αποσυμφόρηση των αυξανόμενων ροών;

Η κυβέρνηση αρχίζει να εφαρμόζει μια συγκεκριμένη πολιτική, η οποία είναι πολύ διαφορετική από τη διαχείριση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Προτεραιότητά μας είναι η καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Γι’ αυτό και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 52 σκάφη του Λιμενικού, κάποια ακόμη της Frontex και εναέρια μέσα, τα οποία κινούνται κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων. Εμείς πιστεύουμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και άρα είναι πολύ πιο αυστηροί οι έλεγχοι. Σε όσους φτάνουν με κάποιο τρόπο στα ελληνικά νησιά, αμέσως γίνεται ένας διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και παράνομων μεταναστών και θα δημιουργηθούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα σε κάποια σημεία της Επικράτειας. Όταν θα απορρίπτεται η αίτηση ασύλου ενός παράνομου μετανάστη, θα απελαύνεται με βάση τον Νόμο. Παράλληλα, θα υπάρχουν πολύ μειωμένες σε χρόνο διαδικασίες ασύλου. Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 1.800 επιστροφές και απελάσεις μέσα σε 4,5 χρόνια. Εμείς έχουμε βάλει έναν στόχο μέχρι το τέλος του 2020 να γίνουν 10.000 απελάσεις και ενδεχομένως να είναι και παραπάνω αναλόγως με τις ροές.

 Ζητήσατε την άρση της ασυλίας σας από την Ολομέλεια της Βουλής εξαιτίας της μήνυσης που κατέθεσε εναντίον σας ΜΚΟ, για ρητορική μίσους με αφορμή το tweet περί «Ελληνόπουλων» που θα δικαιούνται το επίδομα τοκετού. Πως σχολιάζετε την εξέλιξη αυτή;

Δεν μπορώ να γνωρίζω το κίνητρο της συγκεκριμένης ΜΚΟ, η οποία για κάποιο λόγο θεώρησε ρατσιστική τη διευκρίνισή μου ότι το επίδομα των 2.000 ευρώ θα δίνεται σε Ελληνόπουλα και κατέθεσε μήνυση εναντίον μου χωρίς να διευκρινίζει με σαφήνεια ποιο ακριβώς είναι το αδίκημα. Πράγματι ζήτησα στη Βουλή την άρση της ασυλίας μου για λόγους αρχής. Όχι μόνο γιατί θέλω να δικαστώ όπως κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, αλλά γιατί θέλω ως μέλος του Κοινοβουλίου αυτή η απόφαση να αποτελέσει και κομμάτι της νομολογίας. Δεν μπορεί ο καθένας, η κάθε ΜΚΟ, ο κάθε άνθρωπος ο οποίος θεωρεί ρατσιστικό το οτιδήποτε εθνικό, να μπορεί έτσι απλά για λόγους δικής του αυτοπροβολής να μηνύει τον καθένα.

Τι είναι αυτό με το οποίο εσείς προσωπικά θα είστε ικανοποιημένος αν πραγματοποιηθεί επί θητείας σας;

Εκτός από την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, για την οποία έχω παλέψει και προσωπικά τα προηγούμενα χρόνια μέσω της συμμετοχής μου στην πρωτοβουλία Braingain, η μεγαλύτερη προτεραιότητα για την περιφέρειά μου δεν είναι άλλη από τη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού. Μια επένδυση που μπορεί να δημιουργήσει 70.000 νέες θέσεις εργασίας, να αναβαθμίσει τις αξίες των ακινήτων της περιοχής, να ενισχύσει όλες τις τοπικές επιχειρήσεις, να φέρει εκατομμύρια τουρίστες και να ομορφύνει ακόμη περισσότερο την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Είμαστε απόλυτα συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για το Ελληνικό και στόχος είναι μέχρι τέλος του χρόνου να ξεκινήσουν τα έργα. Δική μου προσωπική προτεραιότητα είναι, επίσης, να επιστρέψει η νέα γενιά στην πολιτική. Να αλλάξουμε τους όρους, να ανοίξουμε το δρόμο για την επόμενη γενιά. Στόχος μου είναι σε μια τετραετία από σήμερα οι νέοι να έχουν πολύ περισσότερα κίνητρα και περισσότερες δυνατότητες να διεκδικήσουν το δικό τους ρόλο στην ελληνική πολιτική.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα