Ο Ινδός πρωθυπουργός επιδιώκει την πλήρη ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στην G20

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει στείλει επιστολή στους ηγέτες των χωρών της G20, προτείνοντας στην Αφρικανική Ένωση να γίνει πλήρης και μόνιμο μέλος της διπλωματικής ομάδας κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής της στην Ινδία, δήλωσε επίσημη πηγή, σύμφωνα με το Reuters.

Η πρόταση του Μόντι να παραχωρηθεί στην Αφρικανική Ένωση η ιδιότητα του πλήρους μέλους της G20 καταδεικνύει τη δέσμευση της Ινδίας να ενισχύσει την εκπροσώπηση και την εταιρική σχέση της Αφρικής στη διαμόρφωση των παγκόσμιων υποθέσεων, δήλωσε η πηγή.

Η G20 είναι ένα διακυβερνητικό φόρουμ των μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου. Τα μέλη αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ, πάνω από το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο όμιλος περιλαμβάνει 19 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η G20 φέτος προσκάλεσε επίσης εννέα χώρες μη μέλη, όπως το Μπαγκλαντές, η Σιγκαπούρη, η Ισπανία και η Νιγηρία, καθώς και διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ.

“Αυτό θα είναι ένα σωστό βήμα προς μια δίκαιη, δίκαιη, πιο περιεκτική και αντιπροσωπευτική παγκόσμια αρχιτεκτονική και διακυβέρνηση”, δήλωσε η πηγή για την πρόταση της Αφρικανικής Ένωσης. “Ο πρωθυπουργός πιστεύει ακράδαντα ότι οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου πρέπει να έχουν μεγαλύτερη φωνή στις διεθνείς πλατφόρμες, ιδίως οι αφρικανικές χώρες”

Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) είναι ένας ηπειρωτικός οργανισμός που αποτελείται από 55 κράτη μέλη.

Η Ινδία ξεκίνησε τη μονοετή προεδρία της G20 τον περασμένο Δεκέμβριο και θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής αργότερα φέτος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα