

Ήρθε και η ώρα της Γαλλίας να γνωρίσει από πρώτο χέρι το αδυσώπητο πρόσωπο των αγορών. Ποιος να το έλεγε πριν από κάποια χρόνια ότι η Γαλλία θα δανειζόταν πιο ακριβά από την Ελλάδα;
Γράφει ο Νώντας Βλάχος
Τα μπράβο στην χώρα μας για τα άλματα οικονομικής προόδου που έχει κάνει, είναι η μία ανάγνωση της νέας συνθήκης που προέκυψε στην αγορά ομολόγων. Η δεύτερη που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία για τον αρνητικό πρωταγωνιστή, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Γαλλία, είναι η οικονομική «βουτιά» χωρίς προηγούμενο που καταγράφει και η οποία έχει συγκεκριμένες αιτίες, Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός που συνθέτουν η ραγδαία αύξηση του ελλείμματος και του χρέους είναι ο βασικός πυλώνας που προκαλεί την αποδοκιμασία των αγορών και την εκτόξευση των αποδόσεων στα γαλλικά κρατικά χρεόγραφα.
Χωρίς νέα μέτρα για τη μείωση των δαπανών ή την αύξηση των φόρων, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα μπορούσε να φτάσει στο 6% του ΑΕΠ φέτος. Με βάση την κακή δημοσιονομική της εικόνα, η Γαλλία μοιάζει υποχρεωμένη να κινηθεί στα όρια της λιτότητας τα επόμενα χρόνια. Και εδώ αρχίζουν τα αμέσως επόμενα δύσκολα για τη δεύτερη πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης, καθώς αυτές τις ρηξικέλευθες αποφάσεις καλείται να λάβει μια κυβέρνηση αδύναμη και συνολικά ένα πολιτικό σύστημα που βρίσκεται σε σύγχυση αναφορικά με την επόμενη ημέρα της χώρας.
Ο σπόρος της πολιτικής αβεβαιότητας ολοένα και μεγαλώνει εντός της Γαλλίας, συνέπεια των αποτελεσμάτων στις βουλευτικές εκλογές. Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε είναι εύθραυστη, το πολιτικό ρίσκο υποβόσκει και οι αγορές άρουν την εμπιστοσύνης τους στο Παρίσι. Αναμφίβολα αυτή η εύθραυστη κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί μια κρίση με σοβαρές οικονομικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η Γαλλία είναι η δεύτερη πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης και η παρατεταμένη κρίση της, μπορεί να προκαλέσει συστημικά-δομικά ζητήματα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Δεν έχει χτυπήσει συναγερμός στην Ευρώπη
Θα περίμενε κανείς ότι στην Ευρώπη και στα κορυφαία θεσμικά της όργανα θα είχε σημάνει ο σχετικός συναγερμός. Προς ώρας, πάντως, δεν έχει προκύψει… κινητοποίηση ανάλογη του κινδύνου που είναι ορατός. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του μέλους του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοακίμ Νάγκελ, που υποστήριξε ότι η ΕΚΤ δεν θα παρέμβει για να διασώσει τη γαλλική οικονομία. «Ό,τι συμβαίνει με μεμονωμένα κρατικά ομόλογα», πρόσθεσε, «αντανακλά το τι μπορεί να συμβαίνει πολιτικά στη χώρα τη δεδομένη στιγμή», είπε. «Όμως οι πολιτικοί κίνδυνοι, οι οποίοι μπορεί στη συνέχεια να αντικατοπτρίζονται σε υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δεν θα δικαιολογούσαν το συμπέρασμα ότι υπάρχουν διαταραχές στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».
Σχετικά Νέα
Νέα επίθεση Πακιστάν με drones κατά του ινδικού Κασμίρ – Χτύπησε την πόλη Τζάμου
Μια νέα επίθεση πακιστανικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών σημειώθηκε σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στο.
Τουρκία: Στον δρόμο της αυτοδιάλυσης το PKK – Η ανακοίνωση μετά το συνέδριο
Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) ανακοίνωσε πως διεξήγαγε το 12ο συνέδριό του από τις.
Στις 18 Μαΐου η λειτουργία για την ενθρόνιση του Πάπα Λέοντα ΙΔ’
Ο Πάπας Λέων ΙΔ’, τέλεσε σήμερα Παρασκευή (09/05), στην Καπέλα Σιξντίνα, ενώπιον των καρδιναλίων την πρώτη.
Ο Τραμπ ρίχνει τους δασμούς στην Κίνα στο 80%
Στο 80% φαίνεται ότι μειώνει τους δασμούς στην Κίνα ο Ντόναλντ Τράμπ, σύμφωνα με ανάρτησή.