

Σκληρή στάση, συνεχίζει να κρατά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με το Κυπριακό.
Κατά την επιστροφή του από την κατεχόμενη Λευκωσία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τοποθετήθηκε ξανά για το Κυπριακό και επέμεινε στη θέση του για τα «2 κράτη» στην Κύπρο λέγοντας μάλιστα στους δημοσιογράφους πως ο «τουρκοκυπριακός λαός» θα εξασφαλίσει την κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητάς του και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος στο νησί.
«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το όραμα της λύσης των δύο κρατών που πρότεινε ο πρόεδρος Τάταρ. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χρέος μας και να είμαστε εποικοδομητικοί στους τομείς συνεργασίας που προβλέπεται να ξεκινήσουν σε διάφορους τομείς μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών στο νησί, οι οποίοι αποφασίστηκαν στην άτυπη συνάντηση με διευρυμένη συμμετοχή, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στις 17-18 Μαρτίου», ανέφερε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε:
«Ο “τουρκοκυπριακός λαός” αργά ή γρήγορα θα εξασφαλίσει την κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητάς του και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος στο νησί, του οποίου είναι ισότιμος εταίρος. Η μητέρα πατρίδα Τουρκία θα βρίσκεται πάντα δίπλα στην “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” σε αυτήν την πορεία και θα στέκεται πάντα αλληλέγγυα ανά τους αιώνες».
Σε άλλο σημείο τόνισε:
«Ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια χώρα, η υποστήριξή μας προς τον “τουρκοκυπριακό λαό” και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, το ανεξάρτητο κράτος του “τουρκοκυπριακού λαού”, παραμένει αμετάβλητο. Ο “τουρκοκυπριακός λαός”, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, ελπίζουμε ότι τελικά θα φτάσει στη θέση που του αξίζει με την υποστήριξη της χώρας μας».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως η χώρα του έχει γίνει «λαμπρό αστέρι» του κόσμου στις εγχώριες παραγωγές και με τα επιτεύγματά τους έχουν αλλάξει την ιστορία του πολέμου.
«Σήμερα, η Τουρκία είναι μία χώρα που ξεπερνάει κατά πολύ εκείνες τις εποχές. Η Τουρκία έχει γίνει ένα λαμπρό αστέρι του κόσμου με τα πρωτότυπα σχέδια και τις εγχώριες παραγωγές της στην αμυντική βιομηχανία. Ειδικά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας, τα αμυντικά συστήματά μας και τα επιτεύγματά μας στις επικοινωνίες έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο που αλλάζουν την ιστορία του πολέμου», είπε συγκεκριμένα.
Η απάντηση του Τούρκου προέδρου έρχεται λίγες ώρες μετά την τοποθέτηση της Αθήνας σχετικά με τις δηλώσεις του.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως «κάθε ενέργεια για τη διαμόρφωση τετελεσμένων στα κατεχόμενα συνιστά εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη» και πως σταθερή επιδίωξη είναι να παραμείνει η επανένωση της Κύπρου στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Σχετικά Νέα
Τουρκία: Ένας 66χρονος με βεβαρυμένο ποινικό παρελθόν ο δράστης της επίθεσης κατά του προέδρου του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ
Ένας άνδρας 66 ετών με βεβαρυμένο ποινικό παρελθόν είναι ο δράστης της επίθεσης που.
Ρώμη: 47χρονος τουρίστας καρφώθηκε σε κάγκελο του Κολοσσαίου
Ένας 47χρονος άνδρας, Αμερικανός πολίτης αλλά κάτοικος Ταϊβάν, καρφώθηκε σε κάγκελο του Κολοσσαίου, μάλλον.
Lady Gaga: Βομβιστική επίθεση στη συναυλία της στην Κοπακαμπάνα με πάνω από 2 εκατ. θεατές απέτρεψε η αστυνομία της Βραζιλίας
Βομβιστική επίθεση που είχε προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια της συναυλίας της Lady Gaga χθες.
ΗΠΑ: Ο Τραμπ λέει ότι δεν θα απομακρύνει τον πρόεδρο της Fed πριν από τη λήξη της θητείας του το 2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα απομακρύνει τον Τζερόμ Πάουελ.