

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ ανησυχούν σχετικά με τις επιθετικές ενέργειες της Κίνας κατά της Ταϊβάν και προειδοποίησε ότι θα είναι «σοβαρό λάθος» για τον οποιονδήποτε να προσπαθήσει να αλλάξει με τη βία, την υφιστάμενη κατάσταση στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.
«Αυτό που έχουμε δει και αυτό που είναι μία πραγματική ανησυχία για εμάς, είναι οι προκλητικές ενέργειες από την κυβέρνηση στο Πεκίνο, κατά της Ταϊβάν και οι κλιμακούμενες εντάσεις στα Στενά» δήλωσε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια μιας συνέντευξης του, στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC.
Το Πεκίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ την Πέμπτη για τις εντάσεις, μετά τη διέλευση ενός αμερικανικού πολεμικού πλοίου, σε κοντινή απόσταση από την Ταϊβάν.
Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει μία μακροχρόνια δέσμευση απέναντι στην Ταϊβάν που προκύπτει από το νόμο (the Taiwan Relations Act) προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η Ταϊβάν έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί την κρατική οντότητά της, αλλά και τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.
«Σεβόμαστε αυτές τις δεσμεύσεις» είπε ο ίδιος. «Αυτό που μπορώ να σας πω συνολικά είναι ότι θα είναι ένα σοβαρό λάθος για τον οποιονδήποτε να προσπαθήσει για να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση με τη χρήση πολεμικής ισχύος».
Η Ταϊβάν έχει παραπονεθεί κατά τους τελευταίους μήνες, για επαναληπτικές αποστολές της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στο νησί, για το οποίο, η Κίνα ισχυρίζεται ότι της ανήκει.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι παρακολουθεί στενά την αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων στα Στενά της Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες του Πεκίνου εν δυνάμει αποσταθεροποιητικές.
Σχετικά Νέα
Πορτογαλία: Οι ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να εκλέξουν τους βουλευτές τους
Οι Πορτογάλοι καλούνται σήμερα να εκλέξουν τους βουλευτές τους για τρίτη φορά από το.
Η Ρουμανία στις κάλπες για τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών
Συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας και συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο ή στροφή.
Είκοσι άμαχοι νεκροί από τις επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων στο Μαλί
Tουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν και θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους αφού συνελήφθησαν από στοιχεία των.
Τουλάχιστον 24 νεκροί από βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 24 Παλαιστίνιους σε καταυλισμό σκηνών όπου.