

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας απέρριψε την παραπομπή του πρωθυπουργού Χαν Ντακ-σου, αποκαθιστώντας τον υπ’ αριθμόν 2 αξιωματούχο της χώρας ως υπηρεσιακό ηγέτη, ενώ δεν έχει ακόμη αποφανθεί για την ξεχωριστή παραπομπή του Προέδρου Γιουν Σουκ Γιολ.
Ο Χαν ανέλαβε καθήκοντα προέδρου μετά την παραπομπή του Γιουν από την Εθνοσυνέλευση λόγω της επιβολής στρατιωτικού νόμου στις 3 Δεκεμβρίου που προκάλεσε μαζική πολιτική κρίση. Αλλά ο Χαν παραπέμφθηκε επίσης από τη συνέλευση στα τέλη Δεκεμβρίου μετά από πολιτικές διαμάχες με βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Οι πρωτοφανείς, διαδοχικές διώξεις που έθεσαν σε διαθεσιμότητα τους δύο κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας ενέτειναν έναν εσωτερικό διχασμό και ενίσχυσαν τις ανησυχίες για τις διπλωματικές και οικονομικές δραστηριότητες της χώρας. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών, Τσόι Σανγκ-μοκ, υπηρετούσε έκτοτε ως υπηρεσιακός πρόεδρος.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο δήλωσε ότι αποφάσισε να ανατρέψει την παραπομπή του Χαν, αλλά δεν έχει ακόμη αποφανθεί για την παραπομπή του Γιουν.
Εάν το δικαστήριο επικυρώσει την παραπομπή του Γιουν, η Νότια Κορέα θα πρέπει να διεξάγει εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου. Εάν αποφανθεί υπέρ του, ο Γιουν θα επανέλθει στο αξίωμα και θα ανακτήσει τις προεδρικές του εξουσίες.
Ο Γιουν παραπέμφθηκε σε δίκη περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα από τον Χαν. Παρατηρητές προέβλεπαν νωρίτερα ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφανθεί επί της υπόθεσης του Γιουν στα μέσα Μαρτίου, αλλά δεν το έχει πράξει.
Ο Γιουν έχει συλληφθεί χωριστά και κατηγορείται για εξέγερση σε σχέση με το διάταγμα του στρατιωτικού νόμου. Εάν καταδικαστεί για την κατηγορία αυτή, θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή ή ισόβια κάθειρξη. Στις 8 Μαρτίου, ο Γιουν απελευθερώθηκε από τη φυλακή, αφού ένα περιφερειακό δικαστήριο της Σεούλ του επέτρεψε να παραστεί στην ποινική του δίκη χωρίς να τεθεί υπό κράτηση.
Μαζικές αντίπαλες συγκεντρώσεις υπέρ του Γιουν ή κατά του Γιουν έχουν διχάσει τους δρόμους της Σεούλ και άλλων μεγάλων πόλεων της Νότιας Κορέας. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Νοτιοκορεατών ήταν επικριτική απέναντι στην επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν, αλλά αργότερα ενισχύθηκαν όσοι υποστήριζαν ή συμπαθούσαν τον Γιουν.
Στο επίκεντρο της διαμάχης για τον Γιουν βρίσκεται το γιατί έστειλε εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικούς στη συνέλευση μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου. Ο Γιουν λέει ότι σκοπός του είναι να διατηρήσει την τάξη, αλλά ανώτεροι στρατιωτικοί και αστυνομικοί που στάλθηκαν εκεί είπαν ότι ο Γιουν τους διέταξε να σύρουν έξω τους νομοθέτες για να αποτρέψουν την ψηφοφορία στο βήμα για την ανατροπή του διατάγματός του. Αρκετοί νομοθέτες κατάφεραν τελικά να εισέλθουν σε μια αίθουσα της συνέλευσης και το καταψήφισαν ομόφωνα.
Πηγή: Associated Press
Σχετικά Νέα
ΝΥΤ: Ο Τραμπ παίρνει πίσω τις απειλές προς το Χάρβαρντ
Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ενημερώθηκε από άγνωστο αξιωματούχο της task force για την καταπολέμηση.
Απεργίες διαρκείας στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ και το σιδηροδρομικό δίκτυο: Αντιμέτωποι με καθυστερήσεις και ακυρώσεις χιλιάδες ταξιδιώτες στη Βρετανία
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με εκτεταμένες διαταραχές στις μετακινήσεις εν μέσω πασχαλινής περιόδου,.
ΗΠΑ: Στα 300 εκατ. δολάρια το ημερήσιο έσοδο του ομοσπονδιακού κράτους από τους δασμούς
Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBB) έδωσε στοιχεία για τα.
Κυβέρνηση Τραμπ: Ενστερνίζεται τη θεωρία ότι ο κορονοϊός βγήκε από εργαστήριο
Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε χθες Παρασκευή αναθεωρημένη εκδοχή της ειδικής σελίδας του ιστοτόπου του.