Νορβηγός στρατηγός: Ο Πούτιν έχει αφήσει το 20% των δυνάμεων που είχε στα σύνορα Νορβηγίας-Ρωσίας

Οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται εγκατεστημένες στην Αρκτική κοντά στη Νορβηγία είναι σε ποσοστό “20% ή και λιγότερο” του αριθμού που ήταν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, δήλωσε το Σάββατο ο αρχηγός άμυνας της Νορβηγίας.

Η Νορβηγία είναι μέρος του ΝΑΤΟ και μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία στην Αρκτική. Η σκανδιναβική χώρα συνορεύει με τη χερσόνησο Κόλα, όπου βρίσκονται τα περισσότερα από τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας καθώς και ο Βόρειος Στόλος της, που χειρίζεται τα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια.

Μιλώντας μετά από μια συνάντηση των αρχηγών άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο, ο στρατηγός Έιρικ Κριστόφερσεν είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν γνώριζε “πολύ καλά” ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία: “Στα σύνορά μας, στα ρωσικά σύνορα, έχουν απομείνει ίσως 20% ή λιγότερες (ρωσικές) δυνάμεις από ό, τι ήταν πριν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022”, είπε σε συνέντευξη Τύπου. “Αν πίστευε ότι απειλούσαμε τη Ρωσία, δεν θα μπορούσε να είχε μετακινηθεί με τα στρατεύματά του στην Ουκρανία για να πολεμήσει εκεί”.

Αυτό το μοτίβο ρωσικής συμπεριφοράς ισχύει επίσης και για το πώς συμπεριφέρθηκε στη γειτονική Φινλανδία μετά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο, πρόσθεσε ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία και η Ρωσία μοιράζονται σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων (810 μίλια), με ρωσικά στρατεύματα κατά μήκος αυτής της ζώνης, όπως και με τη Νορβηγία, κάτω από τον αριθμό που ήταν πριν από τον πόλεμο.

“Η Ρωσία γνωρίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή γιατί δεν σκοπεύουμε να τους επιτεθούμε. Διαφορετικά θα είχαν απαντήσει εντελώς διαφορετικά στην ένταξη της Φινλανδίας”, είπε ο Μπάουερ στη διάσκεψη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα